Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ ТРАНСПОРТНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ Лекція...docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
89.15 Кб
Скачать

3. Перевезення туристів рейсовим потягом.

Перевезення туристів графіковими (регулярними) потягами здійснюються на правах звичайних пасажирів по залізничних квитках. За винятком приміських потягів, квитки оформляються на спеціальних типових формулярах (бланках).

Пасажир, купуючи квиток або проїзний документ, здійснює акт беззастережного приєднання до правил перевезення пасажирів і їхнього багажу, установлених на даній дорозі (трамваї, метро). Tіcket stock - бланк або формуляр квитка, що може містити різні графи про зміну, підтвердження квитка, а також різні штампи, що підтверджують його дійсність. У квитку в загальному випадку вказуються: - перевізник; - станція відправлення (departure cіty); - станція призначення (arrіval cіty); - дата початку подорожі, поїздки, перевезення (DOT - Date of Travel); - час відправлення (tіme departure); - код і номер потяга; - тип і номер вагона, місце пасажира; - сума, сплачена за квиток; - прізвище пасажира (для потягів далекого прямування); - стать і номер паспорта пасажира (для міжнародних рейсів).

Оплата таких рейсів здійснюється на основі встановлених залізницею тарифів і зборів. Залізничні пасажирські тарифи - встановлена плата за проїзд пасажирів, перевезення вантажів і багажу. Тариф складається з вартості прямої плацкатри (вартості проїзду на місці для сидіння у загальному пасажирському вагоні) та доплати за додатково надані послуги (за швидкість, за проїзд у вагонах і потягах більш дорогих категорій, за провіз багажу і вантажобагажу).

Загальний пасажирський тариф (пряма плацкарта) утворений таким чином, що абсолютна вартість проїзду зі збільшенням дальності поїздки зростає, однак, зі збільшенням відстані, вартість одного пасажиро-кілометра знижується. Це надає пасажирам, що їдуть на великі відстані, суттєву пільгу у вартості проїзду. Доплата за швидкість враховує, що вартість проїзду у швидкому поїзді вища на 10-12 %, також враховується тип вагону (плацкартний, купейний 2-, 3-, 4-місні купе, м'який і ін.). Вартість проїзду у вагонах "пульман" (СВ) і вагонах міжнародного класу вища на 40-45 %. Тариф для проїзду дітей у віці від 5 до 10 років встановлений у розмірі однієї чверті вартості квитка для дорослого. Однак, це не поширюється на вартість плацкарти.

4.Принцип організації групових перевезень туристів. Дійсність проїзного документа. Дійсність квитка. Ручна поклажа.

Як правило, під час подорожі групи туристів по залізниці, її супроводжує представник туристичної фірми (керівник туристичної групи). Група збирається в заздалегідь обумовлений час, найчастіше біля вказаного вагона. 

Перед початком маршруту керівник групи зобов'язаний: детально ознайомитися з програмою обслуговування в кожному пункті маршруту; правилами та порядком проїзду; резервуванням місць і оформленням комісійних зборів у пунктах пересадки та зворотного виїзду; місцем розміщення та харчування туристів; екскурсійного обслуговування туристів; калькуляцією вартості послуг, які повинні бути надані туристу.

Керівник групи повинен мати:  1. План-завдання до наряду із зазначенням всіх реквізитів групи: № групи, маршруту, туру, путівок, кількості осіб в групі; терміни обслуговування, найменування, телефон та адресу організації, що купила путівку (або дані туристів-індивідуалів). План-завдання до наряду оформляється менеджером або методистом туристської фірми і завірене його підписом, видається керівнику тур групи.  2. Пам'ятку керівника тур групи.  3. Копію калькуляції приймає бюро подорожей (тур фірми).  4. Копію розрахунку вартості путівки.  5. Бланк списку туристів.  6. довіреність на обслуговування туристів, виписану на його ім'я в приймаючу тур фірму (бюро).  7. Бланк звіту.  8. Бланк відгуки туристів про маршрут. 

Проїзні документи на проїзд у залізничному транспорті є документами суворої звітності і повинні в обов'язковому порядку бути повернуті в туристичну фірму.

У випадках затримки, запізнення відправлення поїзда або відмови туристів від подальшої подорожі керівник туристичної групи повинен повідомити про це диспетчерський пункт туристичної фірми на залізничному вокзалі або повідомити фірму. 

Перед початком поїздки керівник групи зобов'язаний:  - Перевірити наявність необхідних документів та списку туристів і переконатися у відповідності числа туристів кількості закуплених місць;  - Перевірити наявність у туристів путівки та документи, що засвідчують особу (у груп учнів шкіл, училищ - завіреного списку, учасників подорожі);  - Представитися туристам, ознайомити їх з маршрутом проходження, програмою і змістом поїздки. 

Керівник туристичної групи зобов'язаний провести з туристами інструктаж про правила проїзду в залізничному транспорті та правила дотримання особистої безпеки в поїздці і на зупинках.  У проміжних і кінцевих пунктах маршруту керівник групи забезпечує:  - Отримання направлення на нічліг, харчування, екскурсійне обслуговування туристів відповідно до передбаченої програмою;  - Доведення до відома туристів назви і адреси готелі та пункту харчування, із зазначенням годин їх роботи та порядку харчування; зміст екскурсій з зазначенням часу і місця їх початку; маршруту і назва зупинок громадського транспорту при самостійному проходженні туристів у вільний час. 

Керівник туристської групи має право:  - Вимагати під час залізничного подорожі з туристської групою від приймаючого бюро виконання програми та умов обслуговування туристів, використовувати телефонний та інші види зв'язку приймає бюро для повідомлень своєї тур фірмі про наявні відхилення від затвердженої програми та умов обслуговування туристської групи та іншої термінової інформації. 

Таким чином, залізничний туризм - це подорож, що здійснюється по залізниці на пасажирському залізничному транспортному засобі. Залізничні тури розрізняються за тривалістю і регулярності. Вони можуть здійснюватися на рейсових потягах та потягах спеціально сформованих (турпоїздах). Правове регулювання організації та обслуговування туристів на залізничному транспорті здійснюється в згідно з міжнародними та вітчизняним правовим документам, які в основному мають характер загальних правил перевезення та обслуговування пасажирів на даному виді транспорту, а не організації перевезень та обслуговування туристів.