Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст звіт з практики 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
175.85 Кб
Скачать
    1. Розрахунки з страхування та оплати праці на ТзОв «Террін»

Законом України “Про оплату праці ” визначено, що заробітна плата - це винагорода, яку працівник отримує від власника або уповноваженого ним органу підприємства за виконану роботу.

Облік праці та її оплати повинен бути організований таким чином, щоб сприяти підвищенню продуктивності праці, зміцненню трудової дисципліни.

За видами заробітна плата ділиться на: основну заробітну плату, додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Основна заробітна плата. Це - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата. Це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумки роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які проводяться понад встановлення зазначеними актами норм.

Розмір оплати праці залежить від складності і умов виконуваних робіт, професійно-ділових якостей робітника, результативності його праці і господарської діяльності підприємства і максимальним розміром не обмежується.

Залежно від способу виміру оплати праці (кількості праці або часу) розрізняють дві форми оплати праці: відрядну і погодинну.

Розмір погодинної оплати праці залежить від кількості відпрацьованого часу, а відрядної - від кількості і якості виробленої працівниками продукції.

Розрахунки по заробітній платі на ВАТ «Екватор» ведуться у розрахунково-платіжній відомості.

Розрахунково-платіжні відомості складаються по окремих структурних підрозділах. У них записують усіх працівників підрозділу за категоріями із зазначенням прізвища, табельного номера, професії, посади, відпрацьовано днів (годин).

В окремі графи розділу “Нараховано” записують суми нарахованої заробітної плати за її видами. Підставою для запису є Табель обліку робочого часу, Накопичувальні відомості обліку роботи вантажного автотранспорту, Наряд на відрядну роботу.

Дані про нараховані суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності і пологах, премій та інші нарахування у Розрахунково-платіжну відомість записують із Розрахунків по заробітній платі, листів непрацездатності тощо. Після підрахування суми, нарахованої за місяць, визначають суму за графою ” Всього належить”. Для цього до суми, нарахованої за даний місяць, додають ( або віднімають) суму заборгованості на початок місяця.

Розрахунково-платіжні відомості, підписані керівником і головним бухгалтером підприємства. Підписи ставить керівник підприємства – Матківський С. В. і головний бухгалтер – Гнатів М. Я. Розрахунково-платіжні відомості одночасно є особовим рахунком працюючих та оборотними відомостями до рахунка 66 “Розрахунки з оплати праці”.

При веденні Розрахунково-платіжних відомостей не включаються виплати, які не входять у фонд заробітної плати і в заробітну плату працівників при підрахуванні її середніх розмірів, а також суми, які не оподатковуються прибутковим податком (одноразова допомога малозабезпеченим сім'ям на дітей, допомога на поховання тощо). Ці суми виплачуються окремо по платіжних відомостях або видаткових касових ордерах.

01.01.2011 року вступив в силу Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010, який кардинально змінив систему державного пенсійного та соціального страхування в Україні. У зв’язку з цим, у новому році, розрахунок заробітної плати проводиться по-новому.

Заробітна плата складається із двох частин: заробітної плати за першу половину місяця (так званий «аванс») та за другу половину місяця (безпосередньо заробітна плата).

Необхідність виплати заробітної плати два рази на місяць обумовлена вимогами статті 115 Кодексу законів про працю України та статтею 24 Закону України «Про оплату праці» №108/95-ВР від 24.03.1995, згідно яких:

- заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата;

- розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Міністерство праці та соціальної політики у своєму Листі №912/13/155-10 від 09.12.2010 роз’яснює, що заробітна плата, за першу половину місяця (15 календарних днів) має виплачуватись в період з 16 по 22 число, а за другу – з 1 по 7 число.

З нового 2011 року розрахунок відрахувань із заробітної плати та нарахувань на фонд оплати праці дуже спростився. Адже замість внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, тепер існує один – єдиний соціальний внесок.

Отже, ВАТ «Екватор, з нового 2011 року, утримує із заробітної плати працівників суму єдиного соціального внеску, яка складає 3,6% від суми : Облік заробітної плати в системі рахунків - це синтетичний облік нарахування і розподілу заробітної плати, визначення належної суми працюючим і віднесення нарахованої оплати праці на відповідні рахунки витрат за статтями і об'єктами калькулювання.

В той же час ВАТ «Екватор» робить нарахування на фонд оплати праці, які складають суму від 36,76% до 49,7%, в залежності від класу професійного ризику виробництва (п.5 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010).

Рахунок №66 "Розрахунки з оплати праці" призначений для обліку розрахунків за всіма видами оплати праці: заробітної плати, премій, виконання громадських обов'язків та ін. Для обліку розрахунків з оплати праці використовують два субрахунки: №661 "Розрахунки за заробітною платою"; №662 "Розрахунки з депонентами".

На кредиті субрахунка №661 "Розрахунки за заробітною платою відображається нарахована заробітна плата всьому персоналу підприємства: робітникам основного виробництва, виробництва напівфабрикатів, допоміжних виробництв; робітникам за обслуговування і ремонт обладнання цехів основного виробництва; службовцям та обслуговуючому персоналу; спеціалістам; суми нарахованої допомоги з тимчасової непрацездатності; суми нарахованих премій.

На дебеті субрахунка №661 "Розрахунки за заробітною платою" відобра­жаються виплачена заробітна плата, відрахований податок з доходів фізичних осіб на користь Державного бюджету, відраховані аліменти та інші відрахування згідно з виконавчими листами, відрахування з нарахованої заробітної плати (доходу кожного працюючого), збір на випадок безробіття, до Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності тощо.

Аналітичний облік розрахунків за заробітною платою має стільки ж рахунків, скільки працюючих на підприємстві за обліковим складом, тобто це облік розрахунків за заробітною платою по кожному працюючому окремо. Сума всіх нарахувань заробітної плати по кожному аналітичному рахунку (тобто по кожному працюючому) дорівнюватиме кредитовому обороту синтетичного рахунка №66 за звітний місяць, тобто сумі нарахованої заробітної плати по цеху, відділу, підприємству в цілому. Сума всіх відрахувань за аналітичними рахунками дорівнюватиме дебетовому обороту синтетичного рахунка №66 у графі Розрахунково-платіжної відомості "Сума, належна до виплати» аналітичній рахунків дорівнює кредитовому сальдо синтетичного рахунка №66 «Розрахунки з оплати праці". Кредитове сальдо рахунка №66 показує заборгованість підприємства робітникам і службовцям на 1-ше число кожного за звітним місяця.

Заробітна плата є одним з елементів витрат виробництва і однією з важливих статей собівартості продукції. Щоб включити її до складу витрат, уся нарахована в Розрахункових і Розрахунково - платіжних відомостях заробітна плата групується за напрямками витрат (цехів, дільниць, інших структурних підрозділів) у спеціальній Відомості.

Якщо проводять виплату допомоги працівникам, зайнятим виробництвом продукції, то витрати відносять на відповідні рахунки, субрахунки: Дебет рахунка №23 "Виробництво" Дебет рахунка №91 "Загальновиробничі витрати" Дебет рахунка №92 "Адміністративні витрати" Дебет рахунка №93 "Витрати на збут" Кредит субрахунка №661 "Розрахунки за заробітною платою". Нараховану нецільову благодійну допомогу: Дебет субрахунка №977 "Інші витрати звичайної діяльності" Кредит субрахунка №377 "Розрахунки з іншими дебіторами". Виплата працівникові благодійної допомоги: Дебет субрахунка №377 "Розрахунки з іншими дебіторами" Кредит субрахунка №301 "Грошові кошти в національній валюті".