Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-а обр.рез. в Exel.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.82 Кб
Скачать

3 Побудова графіка

Графіки зручно будувати в редакторі Excel по точках. Вихідні дані для графіка розташовуються в рядках чи стовпцях. Якщо є формула, за якою треба побудувати графік, її необхідно розмістити на листі так, щоб програма могла обчислити ряд значень функції для заданого числа значень аргументу. Нехай значення аргументу містяться в стовпці А, а значення функції - у стовпці В. Розмістіть в рядку 1 позначення осей графіка (X і Y). Запишіть в комірку А2 початкове значення аргументу: -5, а в комірку В2 - формулу: А2~3-12*А2~2+3. В результаті на листі будуть записані координати першої точки графіка, як показано на рис. 9.12,д.

а - початкові значення; б - послідовність точок

Рисунок - Підготовка даних для графіка

Припустимо, треба побудувати графік по 20 точкам. Уведіть на панелі формул в поле імен посилання на діапазон комірок, що повинні зберігати значення аргументу: А2: А21. Потім виберіть команду Виправлення ► Заповнити ► Прогресія. Прогресія повинна бути, природно, арифметична. Крок прогресії визначає крок збільшення аргументу. У даному випадку крок дорівнює 1. Програма заповнить обраний діапазон комірок послідовністю чисел. Введіть в поле імен посилання на комірки, що повинні зберігати значення функції: В2: В21. Виберіть Правка ► Заповнити ► Вниз чи натисніть комбінацію клавіш Ctrl+D. Програма перенесе формулу з комірки В2 униз, в усі комірки обраного діапазону. Корекція посилань на комірку-аргумент у всіх формулах буде проведена автоматично. Таким чином, ми одержали другий стовпчик цифр - значення функції (рис.9.12,6). Залишилося виділити весь блок даних, задавши на панелі даних діапазон А1:В21, і можна викликати майстра діаграм.

На першому кроці в Майстрі діаграм змінювати нічого не потрібно, тому що діапазон комірок уже заданий. На другому кроці виберіть тип діаграми Графік. На третьому кроці виберіть десятий вид графіка. Цей вид забезпечує інтерполяцію даних. Ви можете вибрати і другий вид, але тоді графік буде побудований у вигляді ламаної, а не прямої лінії.

На четвертому кроці програма робить помилку, яку вам треба виправити. Як видно з рис.9.13, Excel використовує перший стовпчик чисел двічі. Крім оцифровки горизонтальної осі ці дані використовуються для побудови другого графіка з формулою Y=X. Крім того, програма не змогла визначити, яку стовпчик цифр потрібно «вважати мітками осі X». Укажіть, що мітками по осі X потрібно вважати перший стовпець, і переходьте до наступного кроку.

Рисунок 9.13 - Помилка майстра діаграм на четвертому кроці

конструювання графіка

На п'ятому кроці (рис. 9.14) можна задати назви по осях категорій і значень. Я дав назви X і Y відповідно. Можна також увести назву діаграми. Якщо назва діаграми не задана, то програма використовує як назву заголовок стовпчика значень з листа.

Рисунок 9.14 - Завершальний крок побудови графіка

Готовий графік показаний на рис. 9.15. Він складається із шести об'єктів: вікна перегляду, власне діаграми, легенди, назви осі значень (вертикальної), назви осі категорій (горизонтальної) і назви діаграми. Місце розташування, розмір і вміст об'єктів можна змінювати. Для цього необхідно клацнути мишею по відповідному об'єкті так, щоб його оточила рамка з чорними квадратиками. Для одержання максимального розміру графіка треба спочатку розтягти вікно перегляду до потрібного розміру, а потім, виділивши діаграму усередині вікна, збільшити її розміри. Легенду можна перемістити туди, де вона не буде заважати, чи забрати зовсім. Назви осей можна при бажанні відредагувати. Крім того, у вікні діаграми можна розмістити нові об'єкти, наприклад встановити графіку, де як назву діаграми використати рисунок із зображенням формули, записаної відповідно до правил математики. Зробити це можна, наприклад, за допомогою графічного редактора Paint. Викличте його і за допомогою команди Атрибути задайте розмір рисунка по ширині 120, а

Рисунок 9.15 – Приклад формули

по висоті — 40 точок (пікселів). Потім, застосувавши інструмент Текст, наберіть бажану формулу. Найпростіше записати формулу в рядок, задавши для показників ступенів менший розмір шрифту. Після цього перетягніть цифри показників ступеня вище, туди, де вони повинні відповідати традиційними представленнями про запис формул в алгебрі. Коли зображення буде готово, використайте команду Вибрати всі, а після її виконання скопіюйте картинку в буфер обміну командою Копіювати. Поверніться в Excel, виділіть вікно діаграми і виберіть Правка ► Уставити. Картинка з'явиться в лівому верхньому куті вікна. Перетягніть рисунок так, щоб він закрив стару назву діаграми. Клацніть по будь-якій комірці листа, щоб забрати рамки об'єктів. Графік готовий і представлений на рис.9.15, а на дискеті він записаний у файлі PRIM-D3.XLS.

Залишається додати, що, клацнувши мишею по лінії графіка, ви зможете побачити його окремі точки у вигляді чорних квадратиків.