Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
муніцип. 24.01.12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Зу “Про місцеве самоврядування в Україні” Закон от 21.05.1997 № 280/97-вр редакция действует с 06.01.2012

Стаття 6. Територіальні громади

1. Первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.

2. Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єднуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову.

3. Добровільне об'єднання територіальних громад відбувається за рішенням місцевих референдумів відповідних територіальних громад сіл. Таке рішення є наданням згоди на створення спільних органів місцевого самоврядування, формування спільного бюджету, об'єднання комунального майна.

4. Вихід із складу сільської громади здійснюється за рішенням референдуму відповідної територіальної громади.

5. У містах з районним поділом територіальні громади районів у містах діють як суб'єкти права власності.

Закон україни Про об'єднання територіальних громад

Стаття 3. Суб'єкти об'єднання територіальних громад

1. Суб'єктами об'єднання територіальних громад є сусідні територіальні громади, які відповідають умовам, визначеним цим Законом.

2. Об'єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто є міською, селище - селищною, село - сільською громадою.

Стаття 4. Основні умови об'єднання територіальних громад

1. Об'єднання територіальних громад здійснюється за таких основних умов:

1) об'єднана територіальна громада включає сусідні територіальні громади.

а) у складі об'єднаної територіальної громади не може існувати іншої територіальної громади, яка має свій представницький орган місцевого самоврядування;

б) територія об'єднаної територіальної громади має бути нерозривно, межі об'єднаної територіальної громади мають збігатися з межами сусідніх територіальних громад;

в) розташування об'єднаної територіальної громади має бути в межах території лише одного району, області;

г) якщо в об'єднаній територіальній громаді є територіальна громада, яка розміщується на території сусіднього району в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України вносяться пропозиції про зміну меж відповідних районів;

2) відстань від адміністративного центру об'єднаної територіальної громади до найвіддаленішого населеного пункту цієї громади не може перевищувати 30 кілометрів шляхами сполучення з твердим покриттям;

3) об'єднана територіальна громада вкладається в межі Перспективного плану формування громад, передбаченого цим Законом;

4) при об'єднанні територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об'єднаної територіальної громади.

2. Адміністративним центром об'єднаної територіальної громади визначається населений пункт, який має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру об'єднаної територіальної громади.

3. При об'єднанні територіальних громад статус населених пунктів сіл, селищ, міст, що увійшли до об'єднаної територіальної громади, не змінюється.

4. Назва об'єднаної територіальної громади, як правило, є похідною від найменування того населеного пункту, який стає її адміністративним центром.

2. Громадянин України, який самовисунувся на посаду міського голови, звернувся із заявою про реєстрацію кандидатом на цю посаду до міської виборчої комісії. Виборча комісія відмовила у реєстрації на підставі того, що згідно з поданими документами громадянин не проживає і не працює на території виборчого округу, де він має бажання балотуватися, а отже не є членом територіальної громади і не має права голосу на місцевих виборах. На дії виборчої комісії громадянин подав скаргу до Центральної виборчої комісії, наголосивши, що порушено його виборче право, оскільки ценз осілості Конституцією України не передбачений.

Зробіть юридичний аналіз ситуації та запропонуйте шляхи її вирішення. Які особливості реалізації виборчого права на місцевих виборах передбачені чинним законодавством?