Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.Част 1. Виробничі території. Захист навколишн...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

4. Мережа і споруди зовнішнього автомобільного транспорту

Споруди автомобільного транспорту включають автовокзали, пасажирські і вантажні автостанції, автопавільйони, мотелі, кемпінги, станції техобслуговування автомобілів і автозаправні станції.

Для організації пасажирських перевезень у крупних, найбільших і великих містах передбачається розміщення одного центрального автовокзалу для дальнього міжміського (кінцевого і транзитного) сполучення і 1 – 3 приміських пасажирських автостанцій, що розташовуються в серединній або периферійній зонах міста, як правило, поблизу станцій швидкісного пасажирського транспорту.

У середніх і малих містах автовокзали або автостанції розміщуються в центральних районах у складі громадських і торгових центрів, біля ринку, об'єднаними в залізнично-автобусні станції.

У місті-центрі системи розселення необхідно передбачати розміщення вантажних автостанцій.

У містах з розвиненим зовнішнім транспортним вузлом вантажні автостанції необхідно розташовувати поблизу промислово-складських районів, віддалених від залізничних і водних вантажних пристроїв, поряд з магістралями переважно вантажного руху, а при великому обсязі робіт по перевантаженню вантажів з одного виду транспорту на іншій - суміщати із спорідненими за технологією комплексами. При відведенні території для будівництва вантажних автостанцій залежно від об'єму і характеру виконуваних операцій загальні розміри ділянки рекомендується приймати в межах 0,3-2,0 га

Можливими місцями розміщення мотелів і кемпінгів на підходах до міст є ділянки на автодорогах I і II технічної категорії, поблизу місць масового відпочинку трудящих, у мальовничих і історичних місцях. Площа території мотелів і кемпінгів визначається виходячи з норм 75-100 м2 і 135-150 м2 на одне місце.

Станції технічного обслуговування і автозаправні станції (АЗС) для обслуговування позаміського автотранспорту необхідно розміщувати поблизу автомобільних доріг (АЗС, як правило, з обох боків) при в'їздах у населені пункти або при виїздах з них, суміщаючи з готелями, ресторанами й іншими будівлями дорожньо-транспортної служби. Розмір ділянки станцій технічного обслуговування і автозаправних станцій приймається залежно від їх класу в межах 0,3-2,5 га. У в'їздів у найбільші, крупні і великі міста необхідно передбачати мийні пункти.

5. Споруди повітряного транспорту. Організація пасажирських сполучень міста з аеропортами

Споруди повітряного транспорту – це аеропорти (аеродром, службово-технічна і пасажирська зони), міські аеровокзали і агентства, вертолітні станції і порти.

Кількість аеропортів приймається в містах з річним пасажирообігом до 1 млн. чоловік – 1, від 1 до 5 млн. чоловік – 2.

Необхідність створення другого аеропорту виникає в містах з населенням 800 – 1000 тис. мешканців. Аеропорти розташовують у 30 – 40 хвилинній транспортній доступності від міста-центру (відстань 20 – 30 км).

Міські аеровокзали споруджуються в містах з аеропортами, а також у містах, розташованих у зоні обслуговування даними аеропортами, якщо пасажирообіг складає не менше 2 млн. чоловік на рік, а аеропорти віддалені від меж міської забудови на відстань не менше ніж 15 км.

Якщо пасажиропотоки до аеровокзалу не перевищують 1500 ос./год., створюється один, а при пасажиропотоку більше 1500 ос./год. – не менше двох міських аеровокзалів, обслуговуючих відповідні аеропорти. У містах з населенням 300 тис. чіл. і більш передбачаються міські агентства.

Вертодроми будують на периферії міста за межами житлових районів, а вертолітні станції – на міських площах, набережних, на дахах поштамтів, залізничних і автобусних вокзалів, готелів, над водними поверхнями озер, річок і ін. Захисна смуга уздовж вертолітної траси, що проходить поблизу сельбищної території, – вширшки 1,5-2 км.