Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.Мережа громадського пас трансп. Споруди для с...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

9.25. Споруди для зберігання і технічного обслуговування транспортних засобів

Зберігання легкових автомобілів у містах (населених пунктах) слід передбачати відповідно до функціонального зонування їх територій. У житлових районах забезпечується постійне зберігання всіх автомобілів (100 %), що належать жителям цих районів, тимчасове зберігання автомобілів відвідувачів.

Кількість місць постійного зберігання легкових автомобілів у житлових районах визначається виходячи з чисельності населення даного району на розрахунковий термін і розрахункового рівня автомобілізації 9.12, а часового зберігання - виходячи з умов забезпечення цими місцями як мінімум 10 % розрахункового парку автомобілів, що належать жителям даного району.

Гаражі і автостоянки індивідуальних автомобілів розміщують, в основному, на периферії житлових районів або міжмагістральних територій.

У житлових районах, як правило, передбачаються гаражі заввишки до 5 наземних поверхів, використовуючи підземний простір.

Допускається улаштування споруд для зберігання індивідуальних автомобілів, вбудованих в перші цокольні і підземні поверхи багатоповерхових житлових і громадських будівель (за винятком будівель установ охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпечення, загальноосвітніх шкіл, дитячих дошкільних установ, дитячих будинків, установ культури, мистецтва і громадського харчування).

Напівпідземні і підземні споруди можуть розташовуватися в комплексі з майстернями і складами ЖКГ, котельними, бойлерними, трансформаторними і іншими будівлями і спорудами комунального і господарсько-технічного призначення. При цьому під житловими будівлями підземні гаражі допускається розміщувати тільки для легкових автомобілів, що належать громадянам.

Довжина пішохідного підходу до гаражів і автостоянок постійного зберігання легкових автомобілів від місця мешкання власника не повинна перевищувати 800 м, а в умовах реконструкції - 1000м. Видалення автостоянок, призначених для тимчасового зберігання автівок, від входів в житлові будинки не має сягати більше 150 м.

При розрахунковому рівні автомобілізації 9.12, що перевищує умовно усереднений (150 - 180 легкових автомобілів на 1000 жителів) і в умовах реконструкції допускається постійне зберігання частини парку легкових автомобілів, що належать громадянам даного житлового району, за його межами - на "незручних" для інших видів будівництва територіях, в зонах санітарних розривів промислових підприємств, у смугах відведення і швидкісних автомобільних залізниць. При цьому забезпечується пішохідно-транспортна доступність місць постійного зберігання легкових автомобілів у межах 15 хв.

Ділянки гаражів-боксів і автостоянок постійного зберігання необхідно проектувати з роздільними в'їздами і виїздами шириною 3,5 м. На кожну групу в 200 - 250 машин необхідно передбачати запасний виїзд шириною 3,5 м.

Відстані від наземних і комбінованих (наземно-підземних) гаражів і автостоянок легкових автомобілів до житлових і громадських будівель приймається не менше тих, які наведені в таблиці 7.3

На територіях громадських центрів передбачають автостоянки, які обслуговують об'єкти масових відвідин. Розрахункову кількість машиномісць на автостоянках в окремих громадських будівлях і спорудах масових відвідин приймають відповідно до таблиці 7.4.

Таблиця 7.3

Будівлі, до яких визначаються відстані

Відстань, м, від гаражів і відкритих автостоянок при кількості легкових автомобілів

10 і менш

11-50

51-100

101-300

понад 300

Житлові будинки, в т.ч. торці житлових будинків без вікон

10**

10**

15

10**

25

15

35

25

50

35

Громадські будівлі

10**

10**

15

25

25

Загальноосвітні школи і дитячі установи (дошкільні)

15

25

25

50

*

Лікувальні установи із стаціонаром

25

50

*

*

*

* Визначається за узгодженням з органами Державного санітарного нагляду.

** Для будівель гаражів III-IV ступенів вогнестійкості відстані слід приймати не менше 12м.

Таблиця 7.4

Окремі будівлі і споруди масових відвідин

Одиниця вимірювання

Кількість машиномісць

1. Міністерства, установи управління, громадські, наукові і проектні організації з великою кількістю відвідувачів

На 1000 осіб працівників

15-20

2. Те ж, з малим числом відвідувачів

Те ж

7-10

3. Вищі і середні навчальні заклади

На 100 осіб викладачів, учнів, персоналу

3-7

4. Підприємства торгівлі і громадського харчування:

ресторани і кафе міського значення

На 100 місць у залах

10-15

інші ресторани і кафе

Те ж

8-12

торгові центри, універмаги, магазини площею торгових залів більше 500 м2

На 100 м2 торгової площі

8-12

криті ринки, колгоспні ринки

На 50 торгових місць

20-25

5. Установи культури і мистецтва:

театри, цирки, кінотеатри в центральній частині міста, концертні зали, музеї, виставки (міського значення)

На 100 місць або одноразових відвідувачів

10-15

інші кінотеатри

Те ж

5-7

парки культури і відпочинку

-"-

3-4

6. Підприємства побутового обслуговування населення (Будинки побуту)

На 1000 робочих місць

15-20

7. Готелі:

вищих розрядів

На 100 місць

10-15

інші готелі

Теж

6-8

8. Лікувально-профілактичні установи:

лікарні, диспансери, пологові будинки

На 100 ліжок

10-15

поліклініки

На 500 відвідин в зміну

10-15

9. Спортивні будівлі і споруди міського значення з трибунами місткістю: стадіони більше 5000 глядачів, залів і басейнів більше 500 глядачів

На 100 місць

3-5

10. Вокзали залізничного, річкового, морського, автомобільного і повітряного транспорту

На 100 пасажирів, що прибувають під час "пік"

8-15

Мінімальні норми у п. п. 3, 5, 6 таблиці дані для міст з відносно низьким рівнем автомобілізації на розрахунковий термін (100 - 150 автомобілів на 1000 жителів), максимальні дані для міст з відносно високим рівнем автомобілізації (180 - 250 автомобілів на 1000 жителів)

У промислових і комунально-складських районах передбачають тимчасове зберігання індивідуальних автомобілів трудящих відповідних підприємств, а також постійне зберігання всіх відомчих (службових і спеціальних) легкових автомобілів, вантажних автомобілів, громадського транспорту й інших транспортних засобів.

При цьому пішохідна доступність від входів або прохідних в установах і підприємствах має сягати не більше 400 м.

Гаражі відомчих і легкових автомобілів спеціального призначення, вантажних автомобілів, таксомоторів, автобусні і тролейбусні парки, трамвайні депо і станції технічного обслуговування автомобілів слід розташовувати в промислових і комунально-складських зонах міста.

АЗС за умови дотримання санітарно-гігієнічних, екологічних, протипожежних й інших нормативних вимог можуть проектуватися також як автозаправні комплекси (далі - АЗК) з приміщеннями і окремими об'єктами сервісного обслуговування водіїв і транспортних засобів: для роздрібної торгівлі, швидкого харчування, технічного обслуговування, миття і мастіння автомобілів.

У населених пунктах АЗС, АЗК слід розміщувати на земельних ділянках, планувально відокремлених від кварталів житлової і громадської забудови, з урахуванням загальної потреби залежно від рівня автомобілізації населеного пункту, інтенсивності руху і споживчого попиту. Вибір типу АЗС для конкретного місця розташування слід проводити залежно від потужності і технологічних рішень, а також з урахуванням містобудівних обмежень і вимог природоохоронного законодавства.

АЗК з пунктами технічного обслуговування транспортних засобів (технічне обслуговування, миття, мастіння автомобілів) слід розміщувати тільки уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон, на їх територіях і на виїздах з населених пунктів. Забороняється розміщувати ці АЗК у межах сельбищних територій і зон відпочинку. Вимоги до розміщення АЗК без пунктів технічного обслуговування транспортних засобів слід приймати такими ж, як при розміщенні АЗС.

АЗС слід розташовувати: у найбільших і крупних містах уздовж магістральних вулиць загальноміського і районного значення, в середніх і малих містах - уздовж магістральних вулиць і доріг, а також уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон і на їх територіях.

Розміщувати АЗС на пішохідних вулицях і внутрішньо квартальних проїздах забороняється.

Земельні ділянки, відведені для будівництва АЗС, влаштовують за межами червоних ліній вулиць або частково в їх межах, якщо містобудівною документацією ця територія не передбачена для розширення проїжджої частини вулиці на перспективу. У межах червоних ліній допускається відводити земельні ділянки і розміщувати споруди АЗС тільки тимчасово за умови узгодження і затвердження в установленому порядку.

Будування АЗС повинне здійснюватися на ділянках, передбачених для них відповідною містобудівною документацією. У інших випадках, за відсутності або по завершенню розрахункового терміну дії цих документів вибір земельної ділянки і узгодження місцерозташування АЗС здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства на основі містобудівного обґрунтування розміщення об'єкту, узгодженого і затвердженого в установленому порядку.

Розміщення нових і реконструкцію існуючих АЗС необхідно здійснювати з дотриманням санітарних розривів і протипожежних відстаней від найближчої із споруд АЗС до найближчих будівель, споруд і інженерних мереж відповідно до таблиці 7.5 з урахуванням правил безпеки дорожнього руху.

Відстані обчислюються від найближчого з вибухонебезпечних пристроїв і джерел забруднення споруд АЗС - стін наземних резервуарів палива і корпусів паливорозподільних колонок (далі - ПРК), технологічних колодязів, дихальних пристроїв підземних резервуарів, витяжних вентиляційних шахт аварійних резервуарів і очисних споруд, вузла зливу пального в резервуари до:

  • зовнішніх стін житлових і громадських будинків;

  • межі ділянок садибних, дачних і садових будинків, дитячих дошкільних установ, загальноосвітніх шкіл, лікувально-профілактичних установ із стаціонаром, санаторіїв, санаторіїв-профілакторіїв, будинків-інтернатів загального і спеціального типів, установ відпочинку, фізкультурно-спортивних і фізкультурно-оздоровчих комплексів, а також майданчиків для ігор, занять фізкультурою і спортом, відпочинку населення, місць масового скупчення людей згідно таблиці 7.3.

Протипожежні відстані від об'єктів навколишнього середовища до споруд АЗС

Таблиця 7.5.

Найменування об'єкту, до якого встановлюють відстань від споруд АЗС

Мінімальна відстань від споруд АЗС, м

з підземними резервуарами

з наземними резервуарами

малі

середні

великі

малі

середні

1. Житлові і громадські будівлі

25

40

50

50

80

2. Місця масового скупчення людей (до зупинки громадського транспорту, межі території ринку)

30

50

50

50

80

3. Окремі торгові намети і кіоски

20

20

25

25

25

4. Індивідуальні гаражі і відкриті стоянки для автомобілів

18

18

18

20

30

5. Очисні каналізаційні споруди, які не належать до АЗС

15

15

15

25

30

6. Виробничі (за винятком вказаних в пункті 8), адміністративні і побутові будівлі, складські споруди і будови промислових підприємств I, II і III-й ступенів вогнестійкості

12

12

15

15

20

7. Те ж IlIa, IIIб, IV, IVa, V-й ступенів вогнестійкості

18

18

20

20

25

8. Виробничі будівлі з наявністю радіоактивних або шкідливих речовин

100

100

100

100

100

9. Склади лісових матеріалів, торфу, волокнистих пальних речовин

20

20

20

25

25

10. Масиви лісу, парків, міських скверів:

- хвойних і змішаних порід

- листяних порід

25

10

25

10

25

10

30

15

40

15

Примітка 1. Відстані від споруд АЗС, які розміщують на земельних ділянках промислових, комунально-складських, науково-виробничих, автотранспортних підприємств, установ, організацій і підприємств з обслуговування автотранспорту для їх власних потреб, до зовнішніх стін виробничих, адміністративних, побутових будівель і складських споруд цих підприємств приймають згідно пунктам 6 і 7 таблиці 9.5, окрім підприємств з виробництва харчових продуктів і медичних препаратів, для яких відстані визначають по пункту 1 таблиці 9.5 як для житлових і громадських будівель.

Примітка 2. Допускається за узгодженням з органами державного пожежного нагляду зменшувати відстані від АЗС середньої потужності з наземними резервуарами до житлових і громадських будівель I і II-й ступенів вогнестійкості проти показників, вказаних у таблиці 9.5, але не більше ніж на 25 %.

Величину санітарних розривів від устаткування АЗС до навколишніх будівель і споруд встановлюють за розрахунками хімічного і акустичного забруднення атмосферного повітря, але не менше 50 м.

Для АЗС малої і середньої потужності типів величина санітарних розривів від улаштування АЗС і автотранспортних засобів, які обслуговуються, може бути зменшена за умови застосування пожежобезпечних технологій і екологобезпечного устаткування, сертифікованого в Україні, або можливість використання якого підтверджена експертним висновком органів державного нагляду в установленому порядку, але не менше ніж до 25 м для малої і 40 м для середньої АЗС.

Не допускається розміщувати АЗС на ділянках вулиць і доріг з подовжнім ухилом більше 40 ‰ і з радіусами закруглення в плані 250 м і менше.

Наземні споруди АЗС слід будувати на відстані не менше 10 м від краю проїжджої частини. Територія АЗС відділяється від проїжджої частини острівцем безпеки, ширина якого встановлюється за умовами розміщення транспортного бар'єру, тротуару. В'їзд і виїзд з території АЗС влаштовують окремо один від одного шириною не менше 4,2 м, кожен з радіусом закруглення не менше 10 м. Якщо в'їзд і виїзд влаштовуються суміщеними, між ними необхідно передбачити розділовий острівець безпеки шириною не менше 1 м, піднятий над проїжджою частиною на 0,1 м.

Найменшу відстань від в'їзду і виїзду з території АЗС слід приймати:

- до перехрестя з магістральною вулицею (найближча межа її проїжджої частини) - 100 м;

- до перехрестя з вулицею або проїздом місцевого значення (найближча межа проїжджої частини) - 35 м;

- до вікон виробничих і житлових приміщень, ділянок загальноосвітніх шкіл, дитячих дошкільних і лікувальних установ, майданчиків відпочинку -15м.