Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Побудова сучасного пк.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
400.38 Кб
Скачать

5. Миша

Миша — устрій керування манипуляторного типу. Являє собою плоску коробочку із двома-трьома кнопками. Переміщення миші по плоскій поверхні синхронізовано з переміщенням графічного об'єкта (покажчика миші) на екрані монітора.

Принцип дії. На відміну від розглянутої раніше клавіатури, миша не є стандартним органом керування, і персональний комп'ютер не має для неї виділеного порту. Для миші немає й постійного виділеного переривання, а базові кошти уведення й висновку (BIOS) комп'ютера, розміщені в постійному запам'ятовувальному пристрої (ПЗУ), не містять програмних засобів для обробки переривань миші.

У зв'язку із цим у перший момент після включення комп'ютера миша не працює. Вона потребує підтримки спеціальної системної програми — драйвера миші. Драйвер установлюється або при першому підключенні миші, або при установці операційної системи комп'ютера. Хоча миша й не має виділеного порту на материнській платі, для роботи з нею використають один зі стандартних портів, кошти для роботи з якими є в складі BIOS. Драйвер миші призначений для інтерпретації сигналів, що надходять через порт. Крім того, він забезпечує механізм передачі інформації про положення й стан миші операційній системі й працюючим програмам.

Комп’ютером управляють переміщенням миші по площині й короткочасним натисканням правої й лівої кнопок. (Ці натискання називаються щигликами.) На відміну від клавіатури миша не може прямо використатися для уведення знакової інформації — її принцип керування є событийным. Переміщення миші й щиглики її кнопок є подіями з погляду її програми-драйвера. Аналізуючи ці події, драйвер установлює, коли відбулася подія й у якім місці екрана в цей момент перебував покажчик. Ці дані передаються в прикладну програму, з якої працює користувач у цей момент. По них програма може визначити команду, що мав на увазі користувач, і приступитися до її виконання.

Комбінація монітора й миші забезпечує найбільш сучасний тип інтерфейсу користувача, що називається графічним. Користувач спостерігає на екрані графічні об'єкти й елементи керування. За допомогою миші він змінює властивості об'єктів і пускає в хід елементи керування комп'ютерною системою, а за допомогою монітора одержує від її відгук у графічному виді. Стандартна миша має тільки дві кнопки, хоча існують нестандартні миші із трьома кнопками або із двома кнопками й одним обертовим регулятором. Функції нестандартних органів керування визначаються тим програмним забезпеченням, що поставляється разом з устроєм.

До числа регульованих параметрів миші ставляться: чутливість (виражає величину переміщення покажчика на екрані при заданому лінійному переміщенні миші), функції лівої й правої кнопок, а також чутливість до подвійного натискання (максимальний інтервал часу, при якому два щиглики кнопкою миші розцінюються як один подвійного щиглика). Програмні засоби, призначені для цих регулювань, звичайно входять у системний комплект програмного забезпечення.

Контрольні питання.

  1. Схема функціонування комп’ютера. Взаємодія основних пристроїв.

  2. Базова конфігурація ПК

  3. Призначення та характеристики системного блоку

  4. Призначення та характеристики монітору.

  5. Призначення та характеристики клавіатури та миши.

Список літератури.

І. Основної:

1. Зарецька І.Т. Інформатика 10-11 клас, Київ, 1999, 398 стр.

2. Хомоненко А.Д. Основи сучасних технологій, Санкт-Петербург, 1998.

3. Симонович С.В. Інформатика. Базовий курс. Харків, 2001, 638 стр.

4. Методичні вказівки та завдання для лабораторних робіт з програмування під редакцією Калоєрова С.А., Донецьк, 2001.

5. Фігурнов В.Є., IBM PC для користувачів. Скорочений курс. Москва, 1995, 432 стр.

6. Пушкар О.І., Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології. Посібник. Вид. центр «Академія», 2001, 693 стр.

ІІ. Додаткової:

7. Руденко В.Д. та ін., Курс інформатики під редакцією Марзигона В.Н. , К.: Фенікс, 1998, 367 стр