Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Завдання

1

В 1951 р. Міжнародний суд розбирав англо-норвежский суперечку про рибальство. Англія затверджувала, що правило, згідно якому ширина входу в бухту не повинна перевищувати десяти морських миль, є загальновизнаною нормою міжнародного права. Норвегія заперечувала, що дане правило не дійсно відносно Норвегії, яка завжди заперечувала проти його застосування біля своїх берегів.

Чи може явно виражена і послідовна незгода певної держави перешкодити виникненню звичайної норми міжнародного права? Чи застосовуватиметься дана норма відносно цієї держави?

2

При обговоренні питань національно-визвольного руху в ООН, що отримав найширший розмах в 60-е рр. XX в., держави, що виступали в підтримку вимог про надання незалежності, часто посилалися на право народів і націй на самовизначення, згадуючи при цьому резолюцію ООН 15149 (XV) від 14 грудня 1960 р. «Декларація про надання незалежності колоніальним країнам і народам».

Чи мають юридичне значення норми Декларації, якщо вона прийнята у формі резолюції Генеральної Асамблеї? Яке значення для юридичної обов'язковості Декларації мало повторення в подальших актах Генеральної Асамблеї ООН прав, проголошених в даній Декларації, а також посилання на неї в офіційних актах держав? Яке значення для юридичної обов'язковості Декларації має висновок в консультативних висновках Міжнародного суду ООН про те, що її положення є важливою частиною звичайного міжнародного права?

3

В 1957 р. у зв'язку із зростанням напруженості в районі двох анклавів — територіальних володінь Португалії усередині території Індії — Уряд Індії розпорядився припинити до них доступ Португалії. Португалія звернулася до Міжнародного суду ООН, намагаючись добитися визнання права; на прохід до володінь. Вона обгрунтовувала свої домагання тим, що право проходу через територію Індії виходить з локального звичаю, з яким мовчазно погоджувалася Великобританія, а потім і Індія в порядку правонаступництва після досягнення незалежності. Індія заперечувала, указуючи, що для виникнення локального звичаю необхідна практика більш ніж двох держав.

Чи може місцева практика, визнана сторонами в період після британського панування, означати мовчазне визнання права проходу? Чи може локальна норма міжнародного права скластися між двома державами або для цього потрібен більша кількість держав?

Чи можуть інші держави одержувати права по вказаній локальній нормі міжнародного права? Чи може держава відмовитися від виконання локальної міжнародно-правової норми?

4

В ст. 38 Статуту Міжнародного суду ООН як джерело міжнародного права згадується міжнародний звичай «як доказ загальної практики, визнаної як правова норма».

Чи може звичай складатися з комплексу міжнародних норм? Що розуміється під доказом існування звичаю? Наведіть приклади. Як тлумачиться «загальність» міжнародного звичаю? Чи може держава посилатися на звичайні норми, якщо вони не признаються з боку інших держав?

5

Згідно ст. 10, 11, 13 Статуту ООН Генеральна Асамблея уповноважена «робити рекомендації». Прокоментуйте дані норми.

Чи можуть акти міжнародних організацій носити обов'язковий характер і бути джерелами міжнародного права? Наведіть приклади.

РЕФЕРАТ:

1. Імплементація норм міжнародного права.

2. Основні методи застосування норм міжнародного права у внутрішньодержавному законодавстві..

3. Проблема співвідношення міжнародного і внутрішньодержавного права в Україні.

Тема № 3 : Основні принципи міжнародного права. (2 год.).

План :

1. Суть і зміст поняття основних принципів міжнародного права.

2. Нормативне значення основних принципів міжнародного права.

3. Джерела основних принципів міжнародного права.

4. Роль основних принципів міжнародного права у внутрішньому законодавстві України.

Методичні вказівки

Семінарське заняття проводиться у вигляді допові­дей згідно плану семінару. Доповідь на 5-10 хв. необхідно готувати за допомогою рекомендованої літератури і вказі­вок викладача, які були зроблені на лекції. Метою заняття є поглиблення, конкретизація і систематизація отриманих знань з цієї проблеми у процесі підготовки до семінару.

Під час підготовки до семінарського заняття необхідно звернути увагу на такі питання як:

1. Поняття основних принципів міжнародного права. Загальновизнані принципи міжнародного права: основні й галузеві. Імперативні принципи міжнародного права (jus соgens). Устав ООН. Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Уставу ООН, 1970 р. Декларація принципів Хельсинкского Заключного акту НБСЄ 1975 р.

2. Принцип незастосування сили й погрози силою. Його становлення. Пакт Бриана-Келлога 1928 р. Устав ООН. Нормативний зміст принципу, виражене в Декларації принципів 1970 р., Заключному акті НБСЄ 1975 р., Декларації oб посиленні ефективності принципу відмови від погрози силоміць або її застосування в міжнародних відносинах 1987 р. Визначення поняття агресії 1974 р. Випадки правомірного застосування збройної сили.

3. Принцип вирішення міжнародних суперечок мирними засобами. Його становлення. Пакт Бриана-Келлога 1928 р. Устав OOН. Закріплення принципу в інших міжнародно-правових актах. Нормативний зміст принципу. Воля вибору засобів мирного вирішення спору..

4. Принцип невтручання в справи, що входять у внутрішню компетенцію держав. Поняття суверенності держави. Принцип невтручання за Статутом ООН. Дeклapaция ООН про неприпустимість інтервенції й втручання у внутрішні справи держави 1982 р. Принцип невтручання в уставах ОАГ, ОАЕ й СНД. Трансформація принципу невтручання наприкінці XX сторіччя.

5. Принцип обов'язку держав співробітничати один з одним:

• п. 3 ст. 1 Уставу ООН, ст. 11 Уставу ООН, ст. 13 Уставу ООН, глава 9 Уставу ООН.

• Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Уставу ООН 1970 р.

• Заключний акт НБСЄ 1975 р.

6. Принцип рівноправності й самовизначення народів. Здійснення права народів на самовизначення в строгій відповідності з вимогами інших принципів міжнародного права й, насамперед, принципу поваги прав людини й основних воль і принципу територіальної цілісності держав.

7. Принцип суверенної рівності держав. Устав ООН. Концепція суверенної рівності по Декларації ООН 1970 р.

8. Принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань. Його взаємодія із принципом pacta sunt servanda. Устав ООН, Декларація про принципи міжнародного права 1970 р. і Заключний акт НБСЄ 1975 р.

Імперативний характер принципу сумлінного виконання міжнародних зобов'язань.

9. Принцип непорушності державних кордонів. Поняття зазіхання на державні кордони. Співвідношення принципу недоторканності державних кордонів із принципом непорушності границь, зв'язок з відмовою від територіальних домагань. Особливості висновку й дії міжнародних договорів про границі. Регіональні (Європа, держави-учасники СНД) і універсальні аспекти дії даного принципу.

10. Принцип територіальної цілісності держав. Поняття територіальної цілісності держав. “Бандунгская формула” територіальної цілісності, співвідношення з формулою п. 4 ст. 2 Уставу ООН. Форми поваги територіальної цілісності держав. Регіональний характер принципу в Європі (у рамках хельсинкского процесу) і в інших регіонах, його універсальний аспект.

11. Принцип поваги прав людини й основних свобод. Обов'язок поважати й дотримувати прав людини й основні свободи для всіх, без розходження раси, статі, мови й релігії. Загальний характер цього обов'язку. Неправомірність спроб використання цього принципу в політичних цілях і для висування необґрунтованих вимог про здійснення права на самовизначення в його самій крайній формі, а саме права на відділення.

Теми рефератів.

              1. Принцип суверенного рівноправ’я держав в міжнародному праві.

              2. Недоторканість кордонів – новий принцип міжнародного права.

              3. Права людини і міжнародне право.

              4. Принцип мирного вирішення міжнародних спорів.

              5. Принцип невтручання у внутрішні справи держав.

              6. Правове регулювання використання сили в міжнародних відносинах.

ПРОБЛЕМНО – ПІЗНАВАЛЬНІ ПИТАННЯ :

1. Що розуміється під основними принципами міжнародного публічного права ?

2. Яке значення основних принципів міжнародного публічного права ?

3. Який юридичний статус основних принципів міжнародного публічного права ?

4. Які функції основних принципів міжнародного публічного права ?

5. Що розуміється під системою основних принципів міжнародного публічного права ?

6. Дайте характеристику кожному із основних принципів міжнародного публічного права.

7. Що розуміється під кодифікацією основних принципів міжнародного публічного права ?

Самостійна робота

Тест

1

В яких з нижче за перераховані випадках порушується принцип невтручання у внутрішні справи?

1) надання виключно гуманітарної допомоги;

2) підтримка терористичних формувань, переслідуючих неполітичну мету;

3) надання озброєної підтримки опозиції уряду;

4) економічна блокада;

5) застосування примусових заходів за рішенням Ради Безпеки в цілях підтримки миру і безпеки;

6) озброєна підтримка уряду в боротьбі з опозицією, прагнучою його повалити.

Завдання

1

Держава А. вчинило масовану повітряну атаку по об'єктах, що знаходяться на території держави Б. Кваліфікував дії держави А. як акт агресії і вдавшися до самооборони, держава В. знищило авіабазу на території держави А.

Визначте правомірність дій держав стосовно принципу незастосування сили або загрози силою.

2

Дайте визначення самооборони і агресії. Що таке колективна самооборона? Яким чином участь ООН впливає на правомірність озброєного колективного придушення агресії? Розкрійте механізм застосування озброєної сили за рішенням Ради Безпеки?

3

В 1983 р. лідерами турецької общини Кіпру була проголошена Турецька Республіка Північного Кіпру. Тільки Туреччина визнала знов створену державу. Рада Безпеки ООН в своїй резолюції заявила, що рішення про створення кіпрської турецької держави неправомірно, і призвав його не визнавати. Обгрунтуйте рішення Ради Безпеки.

Як погодити подібні дії з принципам самовизначення народів?

4

Прокоментуйте консультативний висновок Постійної Палати Міжнародного правосуддя від 1923 г.: «...питання про те, чи знаходиться справа у винятковій компетенції держави, є по своєму характеру відносним питанням, він залежить від розвитку міжнародних відносин».

5

На московській Конференції по людському вимірюванню було сформульовано наступне положення: «...у випадку скидання або спроби скидання демократично вибраного законного уряду ...недозволеними засобами (держави) рішуче підтримуватимуть відповідно до Статуту ООН законні органи цієї держави... »

В яких випадках Статутом ООН передбачена правомірність застосування озброєних сил? Чи відповідають положення, виказані на Конференції, принципам, закріпленим в Статуті ООН?

6

В 1999 р. озброєні сили США провели бомбардування об'єктів, що знаходяться на території Югославії. Причиною цих дій послужила кваліфікація НАТО операцій, що проводяться властями Югославії в Косова, як акт геноциду.

Оцініть дії озброєних сил НАТО проти Югославії в частині їх відповідності принципам невтручання у внутрішні справи, незастосування сили, мирного дозволу суперечок.

7

Практика американської юриспруденції, що базується на першій поправці до Конституції США, зводиться до допущення підбурювання до расової дискримінації, якщо остання не супроводиться негайними насильними діями (в 1992 р. Верховний суд США ухвалив, що спалювання хреста членами ку-клукс-клану для залякування афроамериканців є формою прояву свободи слова, Конституцією, що охороняється. В рішенні того ж суду в 1969 р. в справі Бранденбург проти Огайо, яке має прецедентне значення, було підтверджено право публічно закликати до депортації із США афроамериканців і євреїв).

Як узгоджується судова практика США з положеннями Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації? Проаналізуйте обмовки, зроблені США при ратифікації в 1994 р. вищезазначеної Конвенції з урахуванням принципу пошани прав людини.

8

Озброєні сили держави А. вторгнулися на територію держави Б. При нанесенні бомбових ударів по об'єктах держави Б. використовувалися авіабази держави В. Вони були надані на прохання держави А. Держава Б. кваліфікувало дії держави В. і А. як здійснення агресії і звернулося в Раду Безпеки ООН з проханням застосування санкцій до цих держав.

Держава В. заявила, що постановка питання про санкції по відношенню до неї неправомірна, оскільки її озброєні сили у військових операціях проти держави Б. участі не приймали.

Дайте правову оцінку діям всіх держав. Чи порушуються діями держав А. і В. основні принципи міжнародного права?

9

На основі нижче вказаного прикладу розкрійте зміст принципу мирного дозволу суперечок: в 1990 р. Рада Безпеки відповідно до ст. 39 Статуту ООН розцінила дії Іраку як «вторгнення озброєних сил Іраку до Кувейту» і в зв'язка з цей визнала, що «має місце порушення міжнародного миру і безпеки». Потім Рада Безпеки кваліфікувала ситуацію як «озброєний напад Іраку на Кувейт і окупацію Кувейту», «анексію Кувейту» і т.д. Діючи послідовно, Рада Безпеки у виконання ст. 40 Статуту ООН (про тимчасові заходи, направлені на запобігання ситуації) зажадала від Іраку відвести свої війська з Кувейту і призвала сторони приступити до переговорів для врегулювання їх розбіжностей. Належним чином врахувавши невиконання цих тимчасових заходів, Рада Безпеки ухвалила застосувати проти Іраку економічні санкції, не зробивши посилання на ст. 41 Статуту ООН. Згодом ці санкції були доповнені заходами морської і повітряної блокади.

10

Оцініть затвердження деяких юристів-міжнародників (Коллін, Баркун), що основні принципи міжнародного права, включаючи принцип незастосування сили, мають такий рівень абстракції, який виключає можливість реального нормативного керівництва ними в конкретних ситуаціях. Положення Статуту ООН, що визначають його мета і принципи, мають швидше за все символічний, ніж стримуючий характер.

Тема № 4 : Право міжнародних договорів. (4 год.).

План

1. Класифікація, форми і найменування міжнародних договорів.

2. Структура та мова міжнародного договору.

3. Укладення міжнародного договору.

4.Застереження до міжнародного договору.

5. Реєстрація та опублікування міжнародних договорів.

6. Дотримання міжнародних договорів.

7.Застосування міжнародних договорів.

8.Дія договорів у часі.

9. Тлумачення міжнародного договору.

10 Недійсність міжнародного договору.

11. Припинення договору і призупинення його дії.

12. Нове законодавство України про право міжнародних договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]