Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВсамосРабИнновацМенеджм.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

Тема 8. Управління персоналом в інноваційному процесі

Склад персоналу науково-дослідних організацій та його характеристика. Вимоги до інноваційних менеджерів щодо управління персоналом. Основний зміст роботи кадрових служб наукових установ. Планування, підбір та відбір, підготовка та перепідготовка кадрів інноваційної організації. Необхідність запровадження “триповерхової” структури підготовки кадрового резерву менеджерів: перший поверх: створення первинної бази для формування кадрового резерву менеджерів; другий поверх: підготовка кадрового резерву для середнього рівня господарського управління; третій поверх – підготовка кадрового резерву вищого корпоративного менеджменту. Особливості організації професійної кар’єри працівників інноваційної сфери. Мотивація персоналу наукових організацій. Структура мотивації Концепція потреб. Спрямованість, як характеристика діяльності людини. Види сучасних теорій мотивації та їх характеристика. Методи стимулювання творчої активності персоналу. Розподіл та кооперація праці в інноваційних організаціях. Режими роботи в наукових та науково-дослідних організаціях. Поняття робочої групи. Фактори ефективності роботи цільових груп. Оцінка результативності діяльності фахівців інноваційної організації.

Тема 9. Управління інноваційними проектами

Сутність поняття „Інноваційний проект”. Елементи інноваційного проекту: однозначно сформульовані цілі і завдання, що відображають основне призначення проекту; комплекс проектних заходів щодо вирішення інноваційної проблеми і реалізації поставлених цілей; організація виконання проектних заходів, тобто ув’язування їх з ресурсами і виконавцями для досягнення цілей проекту в обмежений період часу і у рамках заданої вартості і якості; основні показники проекту (від цільових – з проекту в цілому до часткових – з окремих завдань, тем, етапів, заходів, виконавців). Учасники інноваційного проекту. Етапи інноваційного проекту: формування інноваційної ідеї (задуму); розробка проекту; реалізація проекту; завершення проекту. Принципи управління інноваційними проектами. Дві стадії циклу управління інноваційними проектами: розробка інноваційного проекту; управління реалізацією інноваційного проекту. Зміст та етапи розробки концепції інноваційного проекту. Планування інноваційних проектів. Управління реалізацією інноваційних проектів. Оцінка інноваційних проектів. Вибір варіантів реалізації проекту Ухвалення рішень по інноваційному проекту з урахуванням рівня прибутковості на капітал.

Тема 10. Управління створенням, освоєнням і якістю нових виробів

Склад стадій ринкового життєвого циклу товару (ЖЦТ). Споживчий життєвий ЖЦТ та його зміст. Особливості стадій ЖЦТ при створенні нового товару. Сутність функціонально-вартісного аналізу (ФВА). Основна мета проведення ФВА. Основні етапи ФВА та їх характеристика. Технічний рівень і якість нової продукції та їх значення в ринковій економіці. Технічний і техніко-економічний рівні нової продукції, їх характеристика. Створення системи сертифікації як найважливішого фактора підвищення конкурентноздатності продукції на світовому ринку. Управління технічною технологічною і організаційною підготовкою виробництва. Управління якістю нового виробу.