Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_chastina_i_Spetsialna_chastina.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

Технічне обслуговування при прийомі зміни.

По закінченню зміни, робітники чергового та технологічного персоналу, зобов’язані записати в журнал прийомки-здачі змін дані про стан обладнання чистової кліті №5 та несправності, які були виявлені протягом зміни, а також порушення нормальних умов чи режимів роботи приводу при використанні за призначенням, та про заходи, які були прийняті для їх усунення.

Робітники, які приймають зміну зобов’язані ознайомитись із записами, зробленими в журналі прийомки-здачі змін про стан обладнання, потім провести його огляд. Під час огляду звернути особливу увагу на найбільш важливі механізми приводу чистової кліті (зубчасті муфти, шестеренна кліть, шпинделі).

Муфти ніколи не повинні бути сухими, кожного разу необхідно закачувати в них відповідний змащувальний матеріал, адже за його відсутності зношення зубців буде у декілька разів швидшим. При огляді необхідно перевіряти затяжку болтових з’єднань, а також стан ущільнень. Незадовільний їх стан призводить до витоку мастила. Експлуатація механізму з виявленими несправностями – забороняється.

При огляді шестеренної кліті слід звернути увагу на наявність в картері металевої стружки та інших включень. При їх виявленні – встановити джерело виникнення, промити картер та інші деталі в гасі і виконати заміну змащувального матеріалу.

Наступним етапом є перевірка затяжки фундаментних болтів, а також кріплення бокових кришок та фланців, якщо виникає необхідність то виконується заміна поламаних болтів.

При огляді шпинделя визначається стан бронзових вкладишів, а також справність системи змащення.

Про результати прийомки зміни необхідно докласти бригадиру.

Несправності обладнання та інші порушення, які були виявлені при прийомі зміни та не відображенні в журналі робітниками, які здають зміну, реєструються персоналом, який приймає зміну. В випадку виявлення несправностей чи порушень режимів роботи обладнання, при яких забороняється його використання, приймаючий зміну, повідомляє про це змінному бригадиру слюсарів та начальнику зміни, які дають дозвіл на пуск обладнання в роботу тільки після повного усунення несправностей та нормалізації режимів його роботи.

Передача зміни повинна бути підтверджена в журналі прийомки-здачі змін підписами осіб, які приймають та здають зміну, після чого зміна вважається прийнятою (переданою).

Поточне обслуговування приводу чистової кліті «кварто»

При роботі кліті слідкувати за дотриманням допустимого режиму роботи, не допускати перевантажень при роботі шпинделів (при збільшенні швидкості прокатки, збільшується навантаження на пристрої врівноваження – перевантаження може призвести до аварії). Також необхідно слідкувати за роботою редуктора, станом валків шестерної кліті та підшипників згідно правил експлуатації типових деталей. Слідкувати за роботою муфт; перевіряти спрацювання втулок; згідно графіку, проводити замірювання температури нагрівання двигуна, шпинделів та валків робочої кліті.

Ремонтний персонал цеху, крім виконання ремонтів, виконує періодичні огляди обладнання закріпленої за ними дільниці. Виявлені при огляді дефекти та неполадки, які порушують нормальну роботу обладнання чи можуть визвати його зупинку, повинні бути знешкодженні.

Інженерно-технічний персонал зобов’язаний періодично перевіряти технічний стан обладнання. Перевірки виконують за графіком, затвердженому головним механіком заводу.