Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійне вивчення.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
457.36 Кб
Скачать

18) Технічні засоби розвідки

1)Канави, шурфи, дудки, розвідувальні шахти, квершлаги, штольні, бурові свердловини.

Магістральні канави проходяться зазвичай з метою пошуків пластів вугілля, розкриття та вивчення геологічного розрізу на родовищі і задаються навхрест простягання тіл корисної копалини і рудоносних структур. Вони проходяться на багато десятків і сотні метрів і відстоять один від одного на різні відстані, які визначаються типом родовищі.

Розвідувальні канави, прохідні з метою простежування пластів вугілля, розташовуються навхрест простягання тіла при відстані одна від одної 20-40 м і більше.

Шурфи - вертикальні виробки з прямокутним перетином 1x2 або 1,5 x2, 5 м - проходяться на глибину до 30 м. шурфами розкривають рудне тіло, вугільні пласти, перекриті Мошни шаром пухких відкладень.

Дудки вертікалишс короткі вироблення круглого перерізу діаметром 0,8-0.9 м - проходяться натомість шурфом з породах, що не вимагають кріплення.

Розвідувальні шахти - вертикальні або похилі виробки перетином 4,6 і 11 м * і глибиною до 50-100 м - проходяться на ділянках з пологим рельєфом. З шахт проходяться система підземних виробок для вивчення і простежування рудних тіл і вугільних пластів.

Квершлаги - горизонтальні виробки, проведені від стовбура шахт до подсеченія тіла корисної копалини хрестом або діагонально його простяганню.

Орти-горизонтальні виробки, проведені з штреків для перетинання ними всієї потужності вугільної поклади у відповідних поперечних перетинах.

Повстають - вертикальні виробки, що йдуть по вугільному пласту з нижнього горизонту до верхнього.

Штольня - горизонтальні підземні виробки перетином 2,7 і 3,6 м2, що мають вихід на денну поверхню, застосовуються при розвідці родовищ в умовах крутосхильні рельєфу

Бурові свердловини - це вертикальні, похилі або горизонтальні виробки циліндричної форми малого діаметру (від 30 до 250 мм) і великої глибини (до сотень і перших тисяч метрів ).

2) Системи розвідки. Геофізичн роботи.

Експлуатаційна розвідка - проводиться в період розробки родовища з нелио дорозвідки флангів і глибоких горизонтів родовища, уточнення розподілу сортів корисної копалини.

На базі даних експлуатаційної розвідки проводиться різні поточні експлуатаційні розрахунки, особливо з обліку запасів, визначення їх втрат при. Експлуатації та разубожпванію.

Технічні засоби розвідки. Розвідка покладів корисних копалин зводиться до їх перетину гірськими виробками (канави, шурфи, дудки, розвідувальні шахти, штольні та пов'язані з останніми квершлаги, орти, штреки і повстають) і бурозем свердловинами навхрест простягання або рідше по простяганню з використанням геофізичних і геохімічних методів дослідження.

Геофізичні роботи знаходять широке застосування при розвідці родовищ. Вони використовуються тривалий простежування рудних тіл, вугільних пластоз, наближеного визначення меж рудних покладів і умов їх залягання, для уточнення геологічних розділів, визначення контактів рудних тіл і порід по свердловинах (каротажні роботи), дли вивчення потужності розкривних порід (порід, що перекривають рудну поклад) , для вирішення гідрогеологічних задач і т. л. Гідність геофізичних робіт полягає у швидкості і відносно невисокій вартості їх виробництва, а також у можливості виявити і простежити рудні тіла, що не виходять на поверхню. З метою розвідки найчастіше використовуються магнітометрія, радіометрії, електророзвідки, рідше гравіметрія і сейсмометрів.

Методика проведення геофізичних робіт при розвідці зазвичай зводиться до вимірювання фізичних властивостей порід за досить густої мережі точок (на відстані від десятків метрів до кількох метрів), запланованій за допомогою профілів, орієнтованих навхрест простягання рудних покладів і пластів вугілля.

Геофізичні роботи використовуються з метою контролю данних бурових робіт і називаються в цьому випадку каротажні. Вони проводяться для того, щоб визначити (уточнити) становище кордонів різних порід, потужність рудних тіл і якість руд, виділити нафтоносні газоносні породи, пласти вугілля і взагалі вивчити геологічний розріз.

Класифікація запасів родовищ твердих горючих копалин. Запаси корисних копалин за їх народногосподарським значенням Госуд дорівнює ної Комісією ло запасах корисних копалин при Раді «Міністрів СРСР (ДКЗ СРСР) поділяються на дві групи, що підлягають окремому підрахунком, утвердженню та обліку:

1) балансові, використання яких економічно доцільно, вони повинні задовольняти кондиціям , встановленим для підрахунку запасів у надрах;

2) позабалансові, розробка яких в даний час економічно неіелесообразна внаслідок малої кількості і потужності покладів, низького вмісту цінних компонентів, особливої ​​складності умов експлуатації, необхідності застосування дуже складних процесів переробки, але які в подальшому можуть стати об'єктом промислового освоєння.