Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальна програма для трудового права.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

2. Зміст навчальної дисципліни

2.1. Характеристика навчальної дисципліни

Програма підготовки _«Баклавр»

(назва ОКР)

Шифри та назви галузі знань, код та назва напряму підготовки, спеціальності

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ЕСТS – _4,7_

Загальна кількість годин - ____

Кількість модулів – _2__

0304 Право;

(шифр галузі) (назва галузі знань)

6.030402 Правознавство;

(код напряму (назва напряму підготовки

або спеціальності)

Цикл підготовки _Трудове право ____

Навчальний курс 4___

(номер)

Семестр 7,8

(номер)

Розподіл навчальної дисципліни за видами занять:

Самостійна робота – ______;

(години)

Види контролю:

Модульний контроль - 2;

Підсумковий модульний контроль – залік, екзамен.

2.2. Розподіл навчальної дисципліни за модулями та змістовими модулями. Модуль № 1

ТЕМА №1. Поняття, предмет, метод, функції та система трудового права України

Поняття та система трудового права. Загальна та Особлива частини трудового права.

Функції трудового права соціальна, захисна, регулятивна, виховна).

Предмет трудового права: його особливості. Структура предмету: трудові правовідносини, правовідносини, що тісно пов’язані з трудовими (передуючі, суміжні, витікаючи). Індивідуальні та колективні правовідносини.

Особливості методу трудового права.

ТЕМА №2. Джерела трудового права

Особливості нормативних актів трудового права. Класифікація джерел трудового права.

Конституція України як основне джерело трудового права. Конституційні права та обов'язки в сфері трудового права та гарантії їх реалізації. Кодекс законів про працю України як джерело трудового права.

Підзаконні акти, що регулюють працю працівників, як джерело трудового права.

Міжнародна організація праці і її роль в регулюванні трудових відносин.

Акти соціального партнерства. Локальні нормативні акти як джерела трудового права. Роль Верховного Суду України в тлумаченні норм трудового права. Рішення Конституційного Суду України.

Дія нормативно-правових актів у часі, просторі та за категоріями працівників.

Проект Трудового кодексу України.

Проблема гармонізації трудового законодавства України з міжнародним правом.

ТЕМА №3. Основні принципи трудового права

Принципи трудового права як керівні положення в системі трудового права. Класифікація принципів. Характерні ознаки принципів трудового права. Загальноправові принципи (законності, демократизму). Міжгалузеві принципи (свободи праці, заборони примусової праці, право на об'єднання). Галузеві принципи (забезпечення права на працю та на винагороду за неї, право на відпочинок).

ТЕМА №4. Суб'єкти трудового права

Поняття та класифікація суб'єктів трудового права. Громадяни України та іноземці як суб'єкти трудового права. Правовий статус суб'єктів трудового права (види, зміст). Трудова правосуб’єктність (віковий та вольовий критерії). Ознаки найманої праці. Категорії працівників (наймані, подібні до найманих, працюючі власники). Відмежування найманих працівників від "працюючих власників" та "працівників, подібних до найманих".

Власники підприємств, установ, організацій як суб'єкти трудового права. Поняття: "власник", "керівник", "роботодавець".

Трудовий колектив і його органи як суб'єкти трудового права. Повноваження трудового колективу в сфері праці.

Основні функції профспілок в суспільстві. Участь профспілок у встановленні умов праці. Участь профспілок у застосуванні норм трудового права.

Державні органи, що виступають суб’єктами трудового права. Суб’єкти міжнародного трудового права. Міжнародна Організація праці.

ТЕМА №5. Правовідносини по трудовому праву

Поняття трудових правовідносин. Відмінність трудових правовідносин від суміжних правовідносин.

Суб'єкти трудових правовідносин. Праводієздатність суб’єктів трудових правовідносин.

Зміст трудових правовідносин. Підстави виникнення, змінення та припинення трудових правовідносин.

Індивідуальне трудове право, проблеми його реформування в умовах становлення ринкових відносин. Досвід зарубіжних країн у правовому регулюванні індивідуальних трудових відносин.

Колективні трудові правовідносини. Суб'єкти колективних трудових правовідносин: загальна характеристика.

Колективне трудове право, його становлення та розвиток в Україні. Досвід зарубіжних країн у правовому регулюванні колективних трудових відносин.

ТЕМА №6. Колективний договір і угоди

Законодавство про колективні договори й угоди. Поняття колективного договору та його юридична природа. Співвідношення законодавства про працю та угод, колективних договорів, трудових договорів.

Сторони колективного договору та їхні представники. Колективні переговори, порядок їх ведення. Учасники переговорів, їхні права та обов'язки, гарантії та компенсації під час переговорів. Порядок вирішення розбіжностей під час ведення колективних переговорів. Відповідальність осіб, які представляють роботодавця й ухиляються від участі в переговорах або винні в ненаданні необхідної інформації.

Зміст і структура колективного договору. Порядок укладення, зміни колективного договору й строк його дії. Реєстрація колективного договору. Дія колективного договору. Контроль за виконанням колективного договору та відповідальність за порушення й невиконання колективного договору.

Поняття й роль колективних угод у регулюванні трудових відносин. Види угод, сфера їхньої дії, зміст. Сторони й учасники угод. Порядок укладання, зміни угод. Реєстрація угод. Контроль за виконанням угод на всіх рівнях. Відповідальність за порушення й невиконання угод.

Генеральна Угода, сторони, зміст, правовий статус.

ТЕМА №7. Правове регулювання зайнятості та працевлаштування населення. Підготовка і підвищення кваліфікації працівників.

Соціально-економічні аспекти ринку праці в Україні. Законодавство про зайнятість населення.

Поняття зайнятості. Поняття працевлаштування та його види (пряме, через посередника). Правова організація працевлаштування. Право громадян на зайнятість і його гарантії.

Органи працевлаштування, їх права та обов'язки. Види державних органів працевлаштування (загальні, спеціальні). Права та обов’язки державної служби зайнятості.

Державні гарантії (загальні та додаткові) зайнятості населення. Обов'язки роботодавців перед державною службою зайнятості.

Порядок працевлаштування громадян. Порядок реєстрації у службі зайнятості. Обов'язки державної служби зайнятості щодо надання соціальних послуг з працевлаштування. Юридичне поняття підходящої роботи. Працевлаштування при посередництві державних органів служби зайнятості. Порядок визнання громадянина безробітним. Організація оплачуваних громадських робіт. Професійна підготовка і перепідготовка незайнятих громадян.

Особливості працевлаштування робітників, що вивільняються.

Державні гарантії права на вибір професії та виду діяльності. Додаткові гарантії зайнятості для окремих категорій громадян.

Поняття та види соціального забезпечення безробітних. Заходи соціального захисту безробітних. Правовий статус безробітних, допомога по безробіттю. Припинення та відкладення виплати допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги безробітним. Оплачувані суспільні роботи.

Особливості працевлаштування інвалідів.

Пільги для працівників, що суміщають роботу з навчанням.

Організація виробничого навчання, підвищення кваліфікації працівників.

Досвід зарубіжних країн в організації працевлаштування. Міжнародно-правові акти у сфері соціального захисту безробітних.

Тема № 8: Соціальне партнерство

Поняття, сторони та зміст соціального партнерства.

Поняття, сторони та зміст колективних угод.

Поняття та сторони колективних договорів.

Поняття укладення колективного договору.

Зміст колективного договору.

Контроль за виконанням умов колективного договору та відповідальність сторін.

Тема № 9. Трудовий договір

Поняття трудового договору. Відмінність трудового договору під суміжних цивільно-правових договорів, які пов'язані з працею (підряду, доручення, авторського та ін.).

Сторони трудового договору. Зміст трудового договору. Правові способи встановлення умов трудового договору. Поняття трудової функції та місця роботи за трудовим правом.

Недійсність умов трудового договору, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю.

Загальний порядок укладення трудового договору, його оформлення. Документи, що подаються при прийнятті на роботу. Випробування при прийнятті на роботу.

Особливості та порядок укладання окремих видів трудових договорів. Строковий трудовий договір. Контракт як особливий вид трудового договору.

Трудова книжка працівника.

Поняття зміни умов праці та її організаційно-правові форми.

Поняття переведення на іншу роботу, види переведень. Переміщення на інше робоче місце і його відмінність від переведення. Зміна істотних умов праці та її правові наслідки.

Правові основи оцінки результатів праці працівників. Атестація працівників та її значення. Порядок проведення атестації. Правові наслідки атестації.

Поняття й випадки відсторонення від роботи. Відмінність відсторонення від припинення трудового договору.

Поняття припинення та розірвання трудового договору та їх розмежування. Класифікація підстав припинення трудового договору. Загальні й додаткові підстави.

Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Загальні та додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Розірвання трудового договору з ініціативи органів, які не є сторонами трудового договору.

Порядок оформлення звільнення працівників і здійснення розрахунку. Вихідна допомога.

Правові наслідки незаконного звільнення.

ТЕМА №10. Робочий час і час відпочинку

Поняття і види робочого часу. Поняття та види робочого дня, робочої неділі, робочої зміни. Режим робочого часу та порядок його встановлення. Облік робочого часу.

Поняття надурочних робіт та порядок залучення до них.

Поняття та види часу відпочинку. Перерви на протязі робочого дня. Порядок надання працівникам щотижневих днів відпочинку. Святкові та неробочі дні. Щорічні відпустки та порядок їх надання. Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, її. Творча відпустка. Соціальні відпустки. Відпустки без збереження заробітної плати. Розподіл відпусток на частини. Компенсація за невикористані відпустки.