Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив право семінар 3 к І смстр.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.56 Кб
Скачать

План семінарського заняття:

  1. Загальна характеристика засобів забезпечення виконання зобов’язань.

  2. Класифікація засобів забезпечення виконання зобов’язань.

  3. Речово-правові засоби забезпечення: загальна характеристика.

  4. Завдаток.

  5. Притримання.

  6. Застава як засіб забезпечення виконання зобов’язань.

  7. Застава без передачі майна заставодержателю: іпотека, застава товарів у обігу або у переробці.

  8. Застава з передачею заставленого майна заставодержателю: заклад, застава цінних паперів, застава майнових прав.

  9. Звернення стягнення на предмет застави.

  10. Реалізація предмета застави.

  11. Загальна характеристика зобов’язально-правових засобів забезпечення виконання зобов’язань.

  12. Поняття та особливості неустойки.

  13. Види неустойки.

  14. Форми неустойки при наявності збитків.

  15. Неустойка у разі прострочення виконання грошового зобов’язання.

Теми рефератів і повідомлень:

  1. Відмежування завдатку від авансу.

  2. Функції завдатку.

  3. Поняття поруки. Особливості відповідальності поручителя.

  4. Поняття, загальна характеристика та особливості гарантії.

  5. Відмежування гарантії від поруки.

  6. Утримання як вид (спосіб) забезпечення виконання зобов'язань.

Практичні завдання

Завдання 1

Використовуючи ЦК України та інші закони знайдіть, які саме випадки застави в них передбачені.

Завдання 2

Чуб звернулась до суду з позовом до Квача про стягнення 6 тис грн.. В позовній заяві вона зазначала, що раніше уклала з Квачем договір про купівлю в неї автомобіля, в зв’язку з чим передала завдаток в сумі 3 тис. грн. На підтвердження отримання цієї суми Квач видав розписку. Згодом Квач передумав продавати їй автомобіль, проте сплатити 6 тис. грн. відмовився.

Яке рішення винесе суд?

Завдання 3

Ветерану війни Волкову було надана пільговий кредит на суму 100 тис. грн. При цьому на забезпечення виконання зобов’язання було оформлено договір поруки, за яким племінник позичальника Ткач зобов’язувався погашати заборгованість за позикою у випадку невиконання Волковим своїх зобов’язань.

Через три роки ветеран помер. Непогашена частина позики становила 40 тис. грн. Банк звернувся до Ткача з вимогою дострокового погашення частини позики. Проте Ткач відмовився, посилаючись на те, що позику має повертати дочка померлого, яка є підприємцем, має значні доходи. І лише за браком коштів у спадкоємиці готовий прийняти на себе частину боргу.

Через чотири місяці після смерті боржника банк звернувся до суду з позовом до Ткача про стягнення суми боргу. Проте в ході судового слухання з’ясувалося, що відповідач захворів і визнаний недієздатним. Суд відмовився задовольнити позов банку, вважаючи договір поруки припиненим через неможливість його виконання.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася.

Завдання 4

До суду звернувся гр-н Петров з позовною заявою до гр-ки Іванової з вимогою стягнути з відповідачки подвійну суму переданого завдатку. Із матеріалів справи виявилося, що 1 липня 1999 р. позивач та відповідачка уклали письмову угоду, у відповідності з якою відповідачка в термін до 1 жовтня 1999 р. зобов'язана була прийняти спадщину (жилий будинок), що залишилася після її батька, оформити всі необхідні документи на будинок та не пізніше вказаного в угоді терміну продати позивачу вказаний будинок. Після підписання угоди позивач видав відповідачці суму у розмірі 10 000 грн., що було оформлене розпискою у присутності свідків. В розписці було вказано, що гр-ка Іванова отримала вказану суму в якості завдатку за будинок, який згодом буде нею проданий. Загальна вартість будинку встановлювалася у розмірі 20 000 грн. Проте договір купівлі-продажу будинку так і не був укладений, у зв'язку з чим гр-н Петров звернувся до суду з вимогою стягнути з відповідачки подвійну суму завдатку.

Вирішіть справу.

Завдання 5

Ш. уклав з банком договір позики під-заставу нерухомого майна - житлового будинку, що належить заставодавцеві на праві приватної власності. При цьому банк запропонував Ш. укласти договір купівлі-продажу, враховуючи порівняно просту процедуру його реєстрації порівняно з іпотекою. Банк запевнив, що інтереси Ш. будуть належним чином дотримані, адже в договорі купівлі-продажу буде зазначена умова, згідно якої банк здійснить продаж житлового будинку лише якщо Ш. не виконає своєчасно свої зобов'язання.

Проаналізуйте правовідносини, що склалися між контрагентами. Чи можна порадити Ш. прийняти пропозицію банку?

Завдання 6

Між продавцем і покупцем було укладено договір купівлі-продажу жилого будинку. Договір був нотаріально посвідчений та зареєстрований. Продавець зобов'язався звільнити помешкання в місячний строк та виписатися з нього, але своє зобов'язання не виконав, посилаючись на те, що у нього немає іншого помешкання, де він міг би жити.

Покупець звернувся за порадою до юридичного консультанта, який роз'яснив йому, що він не має права вимагати виселення продавця, адже внаслідок цього буде порушено конституційне право останнього на житло. Консультант порадив покупцеві примусово взяти з будинку яку-небудь цінну річ і не віддавати її продавцеві до тих пір, поки той не звільнить помешкання.

Дайте правову оцінку консультації. Чи виникло у покупця право на притримання речі? Яким чином покупець може задовольнити свої законні інтереси?

Семінар 27, 28

Тема. Відповідальність у цивільному праві (4 год.)