Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 податок на додану вартість.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

2. Платники податку і об'єкт оподаткування

Платниками ПДВ є суб'єкти підприємницької діяльності, інші юридичні особи, що не є суб'єктами підприємницької ді­яльності, а також фізичні особи, які здійснюють діяльність, від­несену до підприємницької, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів яких протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 1200 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян. Сплачують ПДВ також осо­би, які ввозять товари на митну територію України, за винятком фізичних осіб, котрі ввозять товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню. Податок сплачують і особи, що здійснюють під­приємницьку діяльність із торгівлі за готівкові кошти незалежно від обсягів продажу, за винятком фізичних осіб, які здійснюють торгівлю на умовах сплати ринкового збору.

Об'єктом оподаткування є операції платників із:

  • продажу товарів (робіт, послуг) на митній території Ук­раїни, в тому числі операції з оплати вартості послуг за догово­рами оперативної оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для по­гашення кредиторської заборгованості заставодавця;

  • ввезення (пересилання) товарів на митну територію Ук­раїни та отримання робіт, що надаються нерезидентами, для їх використання або споживання на митній території України;

  • вивезення або пересилання товарів за межі митної тери­торії України й надання послуг (виконання робіт) для їх спожи­вання за межами митної території України.

Не є об'єктами оподаткування операції з:

  • випуску, розміщення й продажу за кошти цінних папе­рів, що емітовані суб'єктами підприємницької діяльності Наці­ональним банком України, Міністерством фінансів, Державним казначейством, органами місцевого самоврядування;

  • передачі майна орендодавця (лізингодавця) у користуван­ня орендарю (лізингоотримувачу) згідно з умовами договору оренди (лізингу) та його повернення орендодавцю (лізингодав-цю) після закінчення дії такого договору;

  • надання послуг зі страхування і перестрахування;

  • обігу валютних цінностей, у тому числі національної та іноземної валют, лотерейних білетів, випущених з дозволу

Міністерства фінансів України; продажу непогашених пошто­вих марок України, конвертів та листівок, крім колекційних;

  • залучення і розміщення грошових засобів за договорами позики, депозиту, вкладу, страхування;

  • оплати вартості державних платних послуг, обов'язко­вість отримання яких встановлюється законодавством;

  • виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, дотацій, ін­ших виплат фізичними особами за рахунок бюджетів або соці­альних чи страхових фондів;

  • виплат дивідендів у грошовій формі або у формі цінних паперів (корпоративних прав);

  • передачі основних фондів як внеску до статутних фондів юридичних осіб для формування їхнього цілісного майнового комплексу в обмін на їхні корпоративні права.

Важливим для обчислення ПДВ є встановлення бази опо­даткування. База оподаткування операцій із продажу товарів, робіт, послуг визначається виходячи з їх договірної (контракт­ної) вартості, визначеної за вільними або регульованими ціна­ми з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших подат­ків і зборів (обов'язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються в ціну товарів, робіт, послуг.

У разі продажу товарів, робіт, послуг без оплати або з част­ковою оплатою їх вартості коштами в межах товарообмінних (бартерних) операцій, натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах із платником податку, передачі товарів у межах балансу платни­ка податку для невиробничого використання витрати, які не відносяться до валових і не підлягають амортизації, база оподат­кування визначаються виходячи з фактичної ціни операцій, але не нижчої за звичайні ціни.

Для товарів, які ввозяться (пересилаються) на митну тери­торію України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша за митну вартість, зазначе­ну у ввізній митній декларації, з урахуванням витрат на транс­портування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших винаго­род, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків, зборів, за винятком ПДВ, що включаються в ціну товарів.

Для готової продукції, виготовленої на території України

з давальницької сировини нерезидента, у разі її продажу на митній території України базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість такої продукції, яка визначається так са­мо, як і за операціями з продажу товарів. При цьому податок сплачується до бюджету покупцем, а відповідальність за сплату податку несе вітчизняний переробник продукції.

При визначенні бази оподаткування необхідно також врахо­вувати:

  • зміну суми компенсацій за продаж товарів (повернення проданих товарів, визначення боргу покупця безнадійним);

  • вартість поворотної тари за договором (контрактом), яка не включається до бази оподаткування;

  • комісійну винагороду, яка є базою оподаткування з про­дажу товарів, які були у вжитку, придбані в осіб, не зареєстро­ваних платниками податку.