Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Управління проектами в системі менеджме...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
28.59 Кб
Скачать
  1. Організаційні структури управління проектами

Організаційна структура управління проектом - це сукупність взаємозв'язаних органів управління, які знаходяться на різних рівнях системи.

Вище керівництво організації (компанії) - топ-менеджмент влаштовує така структура системи управління, при якій кожен представник персоналу (команди) в проекті несе відповідальність перед одним начальником.

Ієрархія структури управління виходить із зручного розподілу організації на групи і підрозділи, кожне з яких виконує один обов'язок, функцію або спеціалізується на чому-небудь одному.

Створена організаційна структура повинна враховувати особливості проекту, його специфічність і величину. У великих проектах організаційна структура може складатися зі значної кількості робочих груп залежно від спеціалізації робіт. І це вважається виправданим. У відносно невеликих проектах, навпаки, вважається більш виправданим скорочувати кількість управлінських ланок з використанням принципу "лідерства" і універсальності здібностей менеджера проекту керівника робочої групи. Останнім часом вважається, що доцільно зменшувати чисельність управлінців середньої ланки, делегування їх повноважень управлінцям нижчої ланки і застосування комп'ютерних методів управління.

Про типи організаційних структур - проектною і матричною питання розглянуте нижче.

  1. Ресурсна база і фінансування проекту

Розглядая загальні стани по управління проектами, не можна не зупинитися на ресурсах і фінансуванні проекту.

Ресурси (фр. ressources) - засоби, запаси, можливості, джерела чого-небудь (наприклад, природні ресурси, економічні ресурси), тобто все те, що необхідно для реалізації проекту або для виконання проектної діяльності як матеріально-предметна база проекту.

Управління проектом - це одночасно і управління різноманітними по номенклатурі і по кількості ресурсами, наприклад, усього того, що є складовою частиною об'єкту.

Фінансові кошти також відносяться до ресурсів. Без фінансових коштів не можна навіть починати проект. Хоча менеджер проекту зобов'язаний завжди враховувати фінансову базу, але зазвичай в кожній організації управління фінансовими ресурсами вимагає створення фінансових (бухгалтерських) служб, а менеджер проекту або керівник користується фінансовими кошторисами або калькуляціями, які формалізуються у вигляді таблиць і складаються фінансовими службами організації. Але і фінансові служби повинні тісно співробітничати з керівниками проектних груп, оскільки від останніх залежить визначення номенклатури і кількість матеріальних ресурсів, без чого не можна визначити об'єми необхідного фінансування проектів, що детальніше розглянуте нижче.

Висновки

  1. Існує декілька понять проекту, але доцільно виходити в менеджменті з поняття, що менеджмент проекту або проект-мнеджмент - це управління ефективною діяльністю проектної (одиничною) організаційної системи (організації) по досягненню конкретної мети - створення нової продукції або надання послуг фірмам або населенню.

  2. Життєвий цикл проекту визначається як період часу від початку проекту до його завершення, який можна представити з 4 фаз: концептуальною (початковою), організаційною, операційною (виробничою) і завершальною (кінцевою).

  3. Суть менеджменту проекту полягає в ефективному і раціональному управлінні проектами або діяльністю організації по реалізації проекту для досягнення поставленої мети; ефективність - забезпечення прибутковості, раціональність - мінімум витрачених ресурсів.

  4. Методологічною основою проектного менеджменту є творчий винахідницький інжиніринг комплексу дослідницьких, проектно-конструкторских, розрахунково-аналітичних робіт, підготовка техніко-економічних обгрунтувань проектів, розробка рекомендацій в області організації виробництва і управління, реалізації продукції і різноманітних інженерно-консультаційних послуг.

  5. Організаційна структура управління проектом - це сукупність взаємозв'язаних органів управління, що знаходяться на різних рівнях проектної системи (організації), а організаційна форма - це організація взаємодії і взаємин між усіма учасниками проекту.

  6. Особливістю проектно-функціонального управління проектами є підлеглість кожного члена робочої групи лише одному керівникові таким чином, що норма керівництва визначається в чисельності підлеглих, що доводяться на одного керівника.

  7. Ресурсна база проекту визначається номенклатурою і кількістю (об'ємами) необхідних для реалізації проекту матеріально-технічних, фінансових і інших ресурсів, які необхідно визначити і планувати залежно від особливостей і суті проекту і планувати залежно від розмірів проекту і витрат ресурсів протягом реалізації проекту.

Питання для контролю рівня знань

  1. У чому полягає суть проектного підходу в управлінні організацією?

  2. Чому проект завжди унікальний і має відмінності від інших проектів?

  3. У чому суть поняття "проект" в менеджменті?

  4. Що є життєвим циклом проекту?

  5. Які особливості менеджменту проекту?

  6. У чому суть менеджменту проекту, орієнтованого на цілі?

  7. У чому полягає суть методологічних основ менеджменту проекту?

  8. Основні етапи оцінки і аналізу ефективності проекту.

  9. Поняття і суть організаційних структур управління проектами.

  10. Охарактеризуйте 4 фази проекту.

  11. Що таке ресурсна база проекту?

  12. Які об'єкти складають ресурсну базу проекту?

  13. Як залежить номенклатура і об'єм ресурсів від особливостей проекту?

  14. Чому грошові кошти входять в ресурсну базу проекту?

  15. Що означає поняття управління ресурсами проекту?

  16. Якими документами визначається об'єм фінансових ресурсів проекту?

Література по темі 1

[1, 2, 3, 4, 5. 6, 7, 10]