Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

Підготовка мікроскопа до виміру.

Для виміру шорсткості поверхні зразка мікроскоп налаштовується в наступному порядку:

1. Деталь, що перевіряється, розміщується на столику мікроскопа. При цьому контрольована поверхня повинна бути паралельна площині столика (з точністю до 1°) і сліди від обробки - паралельні площині, що проходить через осі мікроскопів, тобто перпендикулярні до зображення щілини.

2. Спостережний мікроскоп 6 виймається з тубуса держака 4 і обрані об'єктиви угвинчуються в тубуси обох мікроскопів. Спостережний мікроскоп вставляється у держак, опускається в нього до упора і закріплюється гвинтом 35.

3. За допомогою гайки 12 кронштейн 3 установлюється по висоті на відстані 10-15 мм від поверхні деталі до оправ об'єктивів і закріплюється гвинтом 13.

4. Вимірювана поверхня висвітлюється штучним світлом, наприклад, настільною лампою. Обертанням баранчиків 14 грубої подачі і барабанчика 15 мікрометричного механізму спостережний мікроскоп фіксується таким чином, щоб різко зображена ділянка поверхні, що перевіряється, виявилася в середині поля зору.

5. Щілина мікроскопа, що проектує, висвітлюється електролампочкою 9. Зображення щілини гвинтом 29 приводиться в центр поля зору спостережного мікроскопа і, за допомогою гайки 30, фокусується на поверхню, що досліджується. Різкий край зображення щілини гвинтом 29 сполучається з ділянкою різкого зображення поверхні (другий край зображення щілини під час роботи із сильними об'єктивами видно розмитим). Якщо при цьому порушується фокусування мікроскопа на щілину, то вона відновлюється за допомогою гайки 30. Після цього гвинтом 29 різкий край щілини знову точно сполучається з ділянкою різкого зображення поверхні.

6. Гвинтовий окулярний мікрометр 6 повертається так, щоб одна з ниток перехрестя була орієнтована паралельно зображенню щілини, і закріплюється в цьому положенні гвинтом 31. При цьому напрямок пересування ниток складає з щілиною кут 45°.

7. Якщо досліджується циліндрична деталь, то вона встановлюється на призмі 19 столика 16 таким чином, щоб утворююча циліндра була приблизно паралельна зображенню щілини. Установлений заздалегідь по плоскій поверхні мікроскоп фокусується на циліндричну поверхню за допомогою механізму грубої подачі 14 і мікрометричного механізму 15. Поворотом столика при одночасному спостереженні картини в полі зору здійснюється більш точна установка утворюючої циліндричної поверхні паралельно щілини. Для правильного контролю необхідно так встановити вимірювану циліндричну деталь, щоб спостережний мікроскоп був точно сфокусований на лінію, утворену дотичною площиною, паралельною площині столу що до вимірюваної циліндричної поверхні. З метою наведення мікроскопа на цю утворюючу, циліндричну деталь варто переміщати перпендикулярно до її осі за допомогою мікрометренних гвинтів 17 столика 16 і спостерігати при цьому за зсувом зображення щілини у полі зору. Правильне положення деталі досягається в той момент, коли змінюється напрямок переміщення зображення щілини при незмінному напрямку руху деталі. Звичайно при цьому потрібно додаткове фокусування мікроскопа.