Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Prikladna_himiya_lab.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.24 Mб
Скачать

2.1.2. Перемішувачі

Перемішування реакційної суміші необхідно у таких випадках:

а) в гетерогенних системах,

б) якщо проводиться добавка компонента через крапельну лійку,

в) при наявності осаду,

г) щоб уникнути перегріву.

Важливу групу лабораторного обладнання складають пристрої для перемішування реакційних сумішей ( мал.8). До таких пристроїв відносяться механічні перемішувачи – це електромотори, які кріпляться до штативів з регуляторами обертів та магнітні перемішувачі, які доцільно використовувати для перемішування невеликих ( до 1 літра) об’ємів рідини. При використанні магнітних перемішувачив у реакційну колбу вміщують якір, це постійний магніт у оболонці із тефлону або поліпропілену.

Малюнок 8. 1- Механічний перемішувач з валом; 2,3 – магнітні перемішувачі, 4 – роторний випаровувач

В сучасній лабораторії органічної хімії обов’язково є роторні випаровувачі (мал 8.4 ) – пристрої для відгонки розчинників. Відгонка проводиться при постійному обертанні колби, це дає можливість для рівномірного кипіння та постійного потоку конденсату, який потрапляє у холодильник. Перегонку проводять при зменьшеному тиску, що дає можливість відганяти розчинники при низьких температурах без розкладу речовин.

Перемішування проводиться за допомогою пристрою, який вставляється в середину нерухомої посудини, у якій проходить реакція. Для механічного перемішування використовують мішалки різної конфігурації, які виготовляють із скляних паличок. Мішалку з’єднують з валом електродвигуна за допомогою направляючої насадки та товстостінного вакуумного шлангу. Число обертів регулюється за допомогою лабораторного автотрансформатора (ЛАТР). Для герметизації вводу мішалки у посудину використовують різні пристрої (рідинні затвори, гумові сальники та інше). Перемішувати невелику за об’ємом нев’язку суміш краще всього магнітними перемішувачами.

Газоподібні речовини подають у реакційну масу газопровідними трубками. Перш ніж попасти до реакційної посудини, газоподібні речовини мусять пройти через систему запобіжних та промивних склянок (склянки Тищенко те Дрекселя) малюнок 9. Перед приладом, куди вводиться газ, і після приладу, звідки одержується газ, (або після газових балонів) треба

Малюнок 9. Прилад для подачи газоподібних речовин у реакційну суміш. 1- газ із балону, 2- запобіжні склянки Дрекселя, 3 - барбатер газу.

Якщо необхідно проводити реакцію при температурі більший ніж температура кипіння компонентів реакції, або потрібна підвищена концентрація газоподібної речовини (наприклад, при гідруванні, тоді

роботу треба проводити в герметичному приладі під тиском. Апаратуру для робіт, які проводяться дри підвищеному тисну, підбирають в залежності від тиску, кількості та властивостей речовин, що реагують. Для дослідів з невеликою кількістю речовин та з невисоким надлишковим тиском використовують запаяні трубки (ампули), у випадку великої кількості речовин та високого тисну застосовують автоклави.

В лабораторній практиці часто застосовують вакуум: для перегонки та возгонки під зниженим тиском, висушування або фільтрування та інше. Виконувати роботи під підвищеним або зниженим тиском треба з суровим дотриманням правил техніки безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]