Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7-8.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Сучасна карнавальна культура світу базується на потребі людей у яскравих, феєричних розвагах.

Як з'ясувалося, з плином часу бажання поринути у світ карнавалу у людини не зменшилося, а в деяких народів навіть збільшилося.

Багато людей готові витрачати великі кошти, свій вільний час на те, щоб добре розважатись. Їх вже не задовольняють повсякденні, одноманітні розваги у "компанії" з телевізором, комп'ютером чи з пляшкою вина. Люди, що багато й напружено працюють, постійно відчуваючи на собі психологічний, технологічний тиск міста, тяжіють до таких форм відпочинку, які б за короткий термін часу з максимальною ефективністю знімали втому і відновлювали психофізичні функції організму.

Сучасний мешканець цивілізованої країни має розгалужені духовно-рекреаційні потреби. Хтось задовольняє їх у процесі спілкування з природою, хтось – з творами мистецтва. Переважна більшість людей задовольняє глибинні рекреаційні потреби через неформальне спілкування у постійних чи ситуативних комунікативних спільностях.

Найефективнішу ситуативну спільність створює ситуація карнавалу. Крім основної потреби у неформальному спілкуванні тут задовольняються візуально-естетичні потреби (радісні люди, красиві костюми, фейєрверки, шоу), духовно-мистецькі (танець, музика, фольклор, театр), потреба у творчій самореалізації (участь у карнавальних дійствах), потреба у грі (участь у конкурсно-ігрових заходах), гедоністичні потреби (постійне відчуття радості і насолоди від життя).

Задоволення цих та інших потреб, що відбувається під час участі у карнавалах, призводить до прискорення відновлюючих процесів в організмі людини і досягнення нею рекреаційного ефекту. Звідси і популярність карнавалу.

Здатність карнавалів збирати величезну аудиторію призвела до того, що тепер вони стали не лише культурними, але й комерційними заходами.

Найбільший зиск від карнавалів має сфера туризму. Під час проведення великих святковостей карнавального типу навіть такі мегаполіси як Лондон, Париж, Ріо-де-Жанейро, Нью-Йорк відчувають проблему вільних місць у готелях. Туристи під час карнавалу не схильні заощаджувати на розвагах, тому прибутки барів, ресторанів, магазинів, атракціонів різко збільшуються. Це притому, що ціна на готельні послуги на час карнавалу суттєво підвищується.

Вартість "карнавальних турів" дещо, а інколи значно вища, ніж вартість звичайних, хоча останні мають більш подовжену і різноманітну програму.

Так, українська фірма "САМ" пропонує карнавальні тури в Бразилію за ціною від 1572 до 3110 у. о. У більш заможних країнах діапазон цін значно ширший.

Значущість карнавального руху для світової культури й економіки призвела до ідеї об'єднання зусиль різних міст, країн у справі підвищення його ефективності.

З'являються численні карнавальні асоціації, об'єднання і товариства. З одного боку, ці асоціації переймаються накопиченням коштів для організації конкретного карнавалу чи низки святковостей карнавального типу. З іншого – створюють умови для обміну досвідом, забезпечення безпеки під час карнавалу, накопичення необхідної інформації. Натепер існують національні, регіональні, міжнародні карнавальні асоціації.

Однією з найвпливовіших організацій Північної Америки є Вест-Індійська карнавальна асоціація (WIACA). Але наймасовішою у світі стала Асоціація Європейських Карнавальних Міст (FECС – Foundation European Carnival Cities). Вона об'єднує 100 міст з 52 країн світу. Цікаво, що членами FECС є не лише європейські країни, а й країни інших частин світу. Україна поки що не є членом FECС. Росія увійшла до асоціації у 1992 р. Крім Росії членами FECС є інші слов'янські держави – Болгарія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Польща, Словенія, Хорватія. До асоціації увійшли такі маленькі країни як Люксембург, Мальта і навіть бідна Албанія. До Європейської карнавальної спільноти належать також країни Карибського регіону, Південної і Північної Америки, Африки.

Викликає інтерес членство в асоціації таких крихітних острівних держав як Аруба, Бонейр, Сант-Люсія поряд з лідерами карнавального руху Італією, Іспанією, Францією, Бразилією, США.

Процес розширення FECС продовжується. Кожен рік список членів цієї організації поповнюється за рахунок нових міст і країн.

Настав час і українським містам подумати про членство в цій організації. Наприклад, Одеса, маючи 3 карнавали (під час Гуморини, карнавал Боді-арта, Джаз-карнавал) могла б уже тепер подавати документи у FECС.

Театральний фестиваль-карнавал "Золотий Лев" у Львові дає підстави львів'янам розраховувати на вступ у світову карнавальну спільноту.

Звичайно, більшість карнавалів мають свою багаторічну, а то й багатовікову традицію. Але є приклади втілення новітніх технологій організації карнавалів з використанням світового досвіду.

Так, Московська маркетингова компанія “Олімп" запропонувала концепцію щорічного міжнародного московського карнавалу "Тисячоліття очами блазнів".

За цією концепцією, карнавал проходить на території Всеросійського виставкового центру в останній уік-енд серпня.

Цілями карнавалу є:

  • створення принципово нового, незаполітизованого свята, яке б активізувало культурно-дозвіллєву діяльність не лише москвичів і росіян, але й гостей з інших країн;

  • повноцінне входження у світовий карнавальний рух;

  • реклама національного виробника.

Лозунг заходу "Карнавали не живуть у тоталітарній державі".

Основна ідея карнавалу така ж, як у давньоримського свята Сатурналій – повернення у "золотий вік", у царство гармонії і краси.

Прибуваючи на карнавал, регіональні карнавальні групи презентують Посольства своїх карнавальних територій з дарами Московському карнавалу і бажаннями увійти до складу Московської карнавальної держави.

Іноземні делегації підносять дари з метою встановлення офіційних дипломатичних відносин між карнавальними державами світу.

Головними дійовими особами цього дійства є Цар Карнавалу, його Принцеса, щасливий народ (ряджені): ведучий виступає в образі Головного посла Карнавалу. Менеджмент уособлює Карнавальний уряд з відповідними події посадами.

Подієвий ряд заходу складається з карнавальної процесії, відкриття Карнавалу, виборів блазневої Принцеси Карнавалу, конкурсів Білої Суботи і Золотої Неділі, Великого карнавального хороводу.

Крім того проводяться конкурси на кращий карнавальний костюм, на “карнавальну милість”, різноманітні ігри і ритуали, концерти і показові виступи.

Ігрові і сценічні майданчики мають відповідну назву: Карнавальна Застава, Карнавальний Подіум, Площа Великого Барабану, Місто Зелених Зайців, Місто Великого Пуза, Намет Дорогих гостей.

Наведений приклад доводить можливість упровадження нових технологій карнавалу, що поряд з традиційними створюють сучасне обличчя свята.

Наприкінці 2007 року «The Forbes» опублікував рейтинг найбільш колоритних та яскравих свят світу. Його перша десятка виглядала таким чином (http://www.4post.com.ua/travel):

  1. Карнавал у Ріо-де-Жанейро, Бразилія – 02 – 05 лютого;

  2. «Марді Гра», США, Луїзіана – 02 – 05 лютого;

  3. «Октоберфест», Німеччина, Мюнхен – вересень-жовтень;

  4. Свято переддня Нового року США, Лас-Вегасі, – 31 січня;

  5. Забіг биків, Іспанія, Памплона – 6 – 14 липня;

  6. «Людина, яка горить», США, Невада, Блек Рок Сіті – серпень-вересень;

  7. «День взяття Бастилії», Франція – 14 липня;

  8. «Гей-парад», США, Каліфорнія, Сан-Франциско – 28-29 липня;

  9. «Парад любові», Німеччина (Берлін – 2006, Ессен – 2007, Дортмунд - 2008) – початок липня;

  10. Венеціанський карнавал, Італія – напередодні християнського Великого посту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]