Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РАССМОТРЕНИЕ ОТД,КАТЕГОРИЙ ГРАЖД,ДЕЛ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

2. Мета та задачі дисципліни

Метою вивчення курсу є глибоке засвоєння матеріальних та процесуальних норм чинного законодавства України та відпрацьовування вміння комплексного застосування вказаних норм.

В процесі вивчення навчальної дисципліни «Розгляд окремих категорій цивільних справ у судах» забезпечується рішення наступних завдань:

- формування у студентів системи знань про основні інститути цивільного процесуального права та відпрацьовування навичок їх застосування при розгляді окремих категорій справ судом разом з відповідними нормами матеріального права при вирішенні конкретного спору;

- придбання вмінь та навичок застосування матеріальних та цивільних процесуальних норм у практичної діяльності.

У результаті вивчення курсу студент зобов’язаний:

ЗНАТИ:

• особливості вирішення трудові спори, які можуть розглядатися у суді;

• можливість та порядок розгляду трудових спорів комісіями з трудових спорів, порядок створення комісій з трудових спорів та їх функціонування;

• порядок приєднання копій документів до позовної заяви з вказаної категорії справ.

• предмет доказування при вирішенні трудових спорів.

• розгляд судом спорів про право користування житловою площею;

• порядок розгляду спорів про внесення змін до договору найму житлового приміщення з ініціативи члена (членів) сім’ї наймача;

• порядок розгляду судами спорів про землекористування;

• перелік справ, які розглядаються по правилам окремого провадження;

• справи про усиновлення;

• судовий порядок встановлення фактів, які мають юридичне значення;

• порядок розгляду цивільних справ про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу та надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та ін. категорії справ.

ВМІТИ:

• правильно застосовувати норми діючого законодавства з врахуванням придбаних знань в конкретних ситуаціях в процесі виконання фахівцем в галузі права своїх функціональних обов’язків при вирішенні цивільних справ окремої категорії судом.

МАТИ:

• уявлення про напрямки та тенденції розвитку цивільного процесуального права України при вирішенні окремих категорій цивільних справ судом.

3. Організаційно-методичні вказівки

Навчальна дисципліна «Розгляд окремих категорій цивільних справ у судах» вивчається в процесі прослуховування лекцій, участі в проведенні семінарських занять, систематичної самостійної роботи студентів.

Проведення лекційних занять спрямовано, перед усім, на формування у студентів необхідного рівня знань з основних питань правового регулювання розгляду окремих категорій цивільних справ у судах.

На семінарських заняттях проводиться контроль отриманих знань, в процесі якого можливо застосування тестування, письмового контролю знань, проведення дискусій, рішення практичних задач, складання процесуальних документів.

Самостійна роботі студентів передбачає систематичне вивчення навчального матеріалу, наукової та публіцистичної літератури, нормативно-правових актів та судової практики протягом запланованого часу для самостійної роботи.

Підсумковою формою перевірки рівня знань студентів та ступеня їх підготовки є іспит.