Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Картка №10.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Створення діалогових електронних форм бази даних "Тур до Сіднея"

Хід роботи:

1 . Завантажити додаток Access, відкрити власну папку та завантажити файл "Тур до Сіднея".

2. Створити діалогову електронну форму „Вартість путівок" для перегляду, редагування та введення записів (рис.5.8).

Для побудови форми потрібно перейти на закладку „Форми" та натиснути кнопку „Створити". Вибрати режим „Конструктор", джерело даних - таблиця „Вартість путівок" і натиснути кнопку „ОК". З'явиться порожній бланк форми. Розтягнути курсором миші бланк у вікні „Форма" таким чином, щоб його довжина становила 11см, а висота - 5см. Натиснути кнопки „Спи-сок полів" і „Панель елементів", які розташовані на панелі інструментів „Конструктор форм". Список полів і панель елементів розмістити курсором миші поруч з бланком форми.

3. Розташувати на бланку форми „Вартість путівок" такі елементи управління, як рамки, надпис, поля та кнопки.

Спочатку необхідно по краях бланка форми встановити припідняту рамку. Для цієї мети потрібно на панелі елементів натиснути кнопку „Прямокутник" і курсором миші намалювати біля країв бланка рамку. Далі виділити її курсором і натиснути кнопку „Припідняте оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Натиснути на панелі елементів кнопку „Надпис" і ввести з клавіатури у верхній частині бланка текст: "ВАРТІСТЬ ПУТІВОК". Вибрати та встановити шрифт „Times New Roman, 16". Виділити курсором миші рамку навколо тексту і встановити для неї припідняте оформлення.

Активізувати курсором вікно „Список полів". Клацнути курсором на поле „Кількість днів" і, утримуючи курсором миші, перетягнути його та розмістити на бланку форми (рис.5.8). Слід тут зазначити, що поле, яке встановлюється на бланку форми має дві взаємопов'язані частини: ліву для відображення імені поля, праву для відображення значення поля відповідного запису. Розтягнути ці дві частини можна в тому випадку, якщо встановлений на поле курсор миші приймає вигляд вказівного пальця. Якщо курсор приймає вигляд долоні, тоді обидві частини взаємопов'язані і переміщаються одночасно на бланку. Клацнути на лівій частині поля і встановити для неї утоплене оформлення кнопкою „Утоплене оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)". Виділити курсором ліву та праву частину поля і натиснути кнопку „По центру" на панелі інструментів „ Формат (форма / звіт)".

Аналогічним чином виконати дії над іншими полями, тобто розмістити їх на відповідні місця бланка і оформити (рис.5.8).

Створити навколо лівих частин полів утоплену рамку. Для цього потрібно на панелі елементів натиснути кнопку „Прямокутник" і курсором миші намалювати навколо лівих частин полів рамку. Далі виділити її курсором і натиснути кнопку „Утоплене оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Створити припідняту платформу для кнопок, в нижній правій частині бланка форми. Для цього потрібно на панелі елементів натиснути кнопку „Прямокутник" і курсором миші намалювати у визначеному місці рамку. Далі виділити її курсором і натиснути кнопку „ Припідняте оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Встановити кнопку закриття діалогової електронної форми „Вартість путівок". Для її створення необхідно на панелі елементів натиснути кнопку „Кнопка" та клацнути курсором в середині припіднятої платформи. В діалоговому вікні „Створення кнопок" вибрати режим „Робота з формою" та дію „Закрити форму". Далі вибрати малюнок на кнопці, яка формується і натиснути кнопку „Готово". Виділити курсором кнопку та розмістити її таким чином на при-піднятій платформі, щоб зліва залишилося вільне місце для майбутньої кнопки „Вартість екскурсій".

В становити відсутність зайвих на наш погляд елементів форми. Для цього потрібно на панелі інструментів „Конструктор форм" натиснути кнопку „Властивості". В діалоговому вікні „Форма" активізувати закладку „Макет" і встановити за допомогою полів зі списками такі режими: смуги прокрутки - „Відсутні", область виділення - „Ні", кнопка віконного меню — „Ні", кнопки розмірів вікна — „Відсутні", кнопка закриття — „Ні". У рядку „Підпис" ввести з клавіатури „Путівки". Закрити діалогове вікно „Форма" та зберегти форму „Вартість путівок".

4. Відкрити підготовлену форму „Вартість путівок" кнопкою „Відкрити" та переглянути базу даних з використанням кнопок переходу по записам, які розташовані в нижній частині форми (рис.5.9). Закрити форму кнопкою, яка була створена.

5. Створити діалогову електронну форму „Вартість екскурсій" для перегляду, редагування та введення записів (рис.5.10).

Д ля побудови форми потрібно активізувати закладку „Форми" та натиснути кнопку „Створити". Вибрати режим „Конструктор", джерело даних — таблиця „Вартість екскурсій" і натиснути кнопку „ОК". З'явиться порожній бланк форми. Розтягнути курсором миші бланк у вікні „Форма" таким чином, щоб його довжина становила 11 см, а висота — 5 см. Активізувати список полів і панель елементів, які розташовані на панелі інструментів „Конструктор форм". Список полів і панель елементів розмістити курсором миші поруч з бланком форми.

6. Розташувати на бланку форми „Вартість екскурсій" такі елементи управління, як рамки, надпис, поля та кнопки.

Спочатку необхідно по краях бланка форми встановити припідняту рамку. Для цієї мети потрібно на панелі елементів натиснути кнопку „Прямокутник" і курсором миші намалювати біля країв бланка рамку. Далі виділити її курсором і натиснути кнопку „Припідняте оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Натиснути на панелі елементів кнопку „Надпис" і ввести з клавіатури у верхній частині бланка текст: "ВАРТІСТЬ ЕКСКУРСІЙ". Вибрати та встановити шрифт „Times New Roman, 16". Виділити курсором миші рамку навколо тексту і встановити для неї припідняте оформлення.

Активізувати курсором вікно „Список полів". Клацнути курсором на поле „Вид екскурсії" і, утримуючи курсором миші, перетягнути його та розмістити на бланку форми (рис.5.10). Клацнути на лівій частині поля і встановити для неї утоплене оформлення кнопкою „Утоплене оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)". Виділити курсором ліву частину поля і натиснути кнопку „По центру" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Аналогічним чином виконати дії над іншими полями, тобто розмістити їх на відповідні місця бланка і оформити. Зміст правих частин полів доцільно центрувати (рис.5.10).

Створити навколо лівих частин полів утоплену рамку. Для цього потрібно на панелі елементів натиснути кнопку

„Прямокутник" і курсором миші намалювати навколо лівих частин полів рамку. Далі виділити її курсором і натиснути кнопку „Утоплене оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Створити утоплену платформу для кнопок, в нижній правій частині бланка форми. Для цього потрібно на панелі елементів натиснути кнопку „Прямокутник" і курсором миші намалювати у визначеному місці рамку. Далі виділити її курсором і натиснути кнопку „Утоплене оформлення" на панелі інструментів „Формат (форма/звіт)".

Встановити кнопку закриття діалогової електронної форми „Вартість екскурсій". Для її встановлення необхідно на панелі елементів натиснути кнопку „Кнопка" та клацнути курсором в середині утопленої платформи. В діалоговому вікні „Створення кнопок" вибрати режим „Робота з формою" та дію „Закрити форму". Далі вибрати малюнок на кнопці, яка формується і натиснути кнопку „Готово". Виділити курсором кнопку та розмістити її таким чином на утопленій платформі, щоб зліва залишилося вільне місце для кнопки „Вартість путівок".

Встановити кнопку відкриття діалогової електронної форми „Вартість путівок". Для її створення необхідно на панелі елементів натиснути кнопку „Кнопка" та клацнути курсором зліва кнопки закриття форми. В діалоговому вікні „Створення кнопок" вибрати режим „Робота з формою" та дію „Відкрити форму". Далі вибрати форму „Вартість путівок", ввести з клавіатури текст „Вартість путівок" і натиснути кнопку „Готово". Виділити курсором кнопку та розмістити її на утопленій платформі.

В становити відсутність зайвих на наш погляд елементів форми. Для цього потрібно на панелі інструментів „Конструктор форм" натиснути кнопку „Властивості". В діалоговому вікні „Форма" активізувати закладку „Макет" і встановити за допомогою полів зі списками такі режими: смуги прокрутки — „Відсутні", область виділення — „Ні", кнопка віконного меню - „Ні", кнопки розмірів вікна — „ Відсутні", кнопка закриття — „Ні". У рядку „Підпис" ввести з клавіатури „Екскурсії". Закрити діалогове вікно „Форма" та зберегти форму „Вартість екскурсій".

7. Відкрити підготовлену форму „Вартість екскурсій" кнопкою „Відкрити" та переглянути базу даних з використанням кнопок переходу по записам, які розташовані в нижній частині форми (рис.5.11). Активізувати форму „Вартість путівок". Закрити форми відповідними кнопками..

8. Відкрити в режимі конструктора підготовлену форму „Вартість путівок" і встановити кнопку відкриття діалогової електронної форми „Вартість екскурсій". Для її створення необхідно на панелі елементів натиснути кнопку „Кнопка" та клацнути курсором зліва кнопки закриття форми. В діалоговому вікні „Створення кнопок" вибрати режим „Робота з формою" та дію „Відкрити форму". Далі вибрати форму „Вартість екскурсій", ввести з клавіатури текст „Вартість екскурсій" і натиснути кнопку „Готово". Виділити курсором кнопку та розмістити її ліворуч кнопки закриття форми. Відкрити форму та переглянути роботу кнопок.

9. Закрити базу даних "Тур до Сіднея" та закінчити роботу з СУБД Access.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]