Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне процесуальне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

2. Система адміністративного процесуального права.

Структура адміністративного права — це внутрішня будова галузі. Існує щонайменше два варіанти визначення структурних складових адміністративного права.

По-перше, структурні складові виділяють за таким критерієм, як масштабність дії норм. У даному випадку в адміністративному праві виділяють загальну, особливу і спеціальну частини.

Загальна частина адміністративного права поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що розкривають:

• поняття публічного управління, його риси і принципи та співвідношення з виконавчою владою;

• поняття адміністративного права;

• зміст адміністративно-правових норм і відносин;

• визначають адміністративно-правовий статус суб'єктів адміністративного права

• сутність методів і форм управління;

• зміст адміністративного процесу.

Особлива частина поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що розкривають сутність і зміст регулюючого впливу на економіку, соціально-культурну, адміністративно-політичну та міжгалузеву сфери.

Спеціальна частина поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що регулюють адміністративно-правову діяльність суб'єктів управління.

По-друге, структурні складові розрізняють за таким критерієм, як правова природа норм.

У цьому разі в адміністративному праві виділяють такі правові інститути. Наприклад:

• інститут державної служби;

• інститут адміністративної відповідальності;

• адміністративно-процесуальний інститут;

Система адміністративного права – це його внутрішня структура, сукупність адміністративно-правових інститутів та норм.

До системи адміністративного права входять:

– адміністративно-правові інститути - групи норм адміністративного права, які регулюють взаємопов’язані тісно однорідні суспільні відносини (напр.:інститут державної служби);– адміністративно-правові норми – конкретні формально- визначені загальнообов’язкові правила поведінки у сфері забезпечення органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування реалізації та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, а також в процесі державного і самоврядного управління в сферах соціально- економічного й адміністративно-політичного розвитку та охорони громадянського порядку.

Деякі автори виділяють додатково підгалузі адміністративного права як сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини в певній сфері, котра виокремлюється в межах загального предмета адміністративного права(транспортне право, будівельне право, енергетичне право, адміністративно-процедурне право)

Поділ на підгалузі та інститути є певною мірою умовним. Одні й ті самі норми можуть одночасно стосуватися різних правових інститутів або підгалузей адміністративного права.

Інститути адміністративного права

Інститути адміністративного права - певні сукупності норм, які використовуються для регулювання державного управління незалежно від його конкретних сфер, але за умови достатнього рівня однорідності регульованих суспільних відносин.

Крім інститутів, практичне значення мають субінститути - нормативні утворення, котрі виступають як допоміжні для інститутів і підгалузей адміністративного права.

З'являються і розвиваються нові правові інститути: адміністративно-правових режимів, державного управління в галузі приватизації, антимонопольного регулювання тощо. Починають говорити і про інститут адміністративних (управлінських) послуг.