Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з 1С Бухгалтерії 1-4 тема.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

2.4. Введення із журналу

Я кщо активним є вікно якого-небудь із існуючих в системі журналу документів, то для введення нового документа необхідно натиснути кнопку новий рядок на панелі інструментів вікна журналу або натиснути клавішу “Insert”. Якщо в журналі можуть відображатись документи декількох видів, на екран буде виданий запит для вибору виду документа. У цьому списку будуть видані найменування документів, лише тих видів, які можуть відображатись у поточному (активному) журналі.

Введення документів. Будь-яка операція господарської діяльності підприємства, може бути зафіксована шляхом введення інформації у документ відповідного виду і запису цього документа в журнал.

При настроюванні конфігурації задачі, визначається структура документів, вид діалогів, для їх введення, друковані форми, а також алгоритми відображення даних документів у бухгалтерському обліку.

Документ будь-якого виду має номер і дату. Документ може мати дві основні частини – шапку і табличну частину. До шапки відносяться реквізити, які є загальними для документа, тобто мають один примірник на документ. Наприклад, для такого документа як рахунок – це назва клієнта, реквізити клієнта і розмір знижки. Таблична частина являє собою список однотипних даних, яких може зустрічатись більше одного на документ. Це, наприклад, список товарів з кількістю і номенклатурою для того ж рахунку.

Редагування реквізитів документів. Зовнішній вигляд форми документа, його властивості, поведінка керуючих елементів, визначається при настроюванні конфігурації задачі і, в загальному випадку, можуть бути самими різноманітними. Для редагування документів, використовуються загальні прийоми роботи у формах.

У діалозі, як правило, заповнюються реквізити: номер, дата, інші поля введення, відповідні реквізитам документів, а також багаторядкова частина документа, якщо вона є. Якщо це обумовлено конфігурацією, форма введення документа може перевіряти коректність і повноту введених даних. У випадку невірного введення, можуть зявитись відповідні повідомлення.

Після того, як реквізити заповнені, для запису документа необхідно натиснути кнопку “Ok”, або подібну їй кнопку, призначену для зберігання результатів редагування, або закрити вікно діалогу кнопкою “Відміна” або їй подібною.

Після того, як на екран буде виданий запит про збереження змін, необхідно відповісти “Так”- для запису документа, або “Ні” – для відмови від запису.

Практично будь – який документ, має поля для введення дати і номера документа. Ці реквізити є обовязковими для заповнення і програма не позволить завершення введення документа якщо вони не заповнені. Якщо при настроюванні конфігурації для документа встановлено ознаку “автоматична нумерація”, то поле для введення № документа, буде мати номер автоматично сформований програмою. Цей номер можна виправити. Проте, програма прослідкує, щоб вказаний користувачем номер не співпадав з номерами документів цього ж виду, уже введених в систему.

Документ може мати табличну частину. У цьому випадку в діалозі для введення реквізитів документа буде присутня таблиця. Комірки таблиці документа являються такими ж реквізитами, як і реквізити шапки,їх введення виконується у відповідності з правилами, викладеними вище. Проте, робота з таблицями має деякі особливості.

Коригування комірки таблиці. Для коригування реквізиту табличної частини, необхідно клавішами або мишкою вибрати комірку, яка має цей реквізит і натиснути клавіші ”Shift +Enter”. Комірка перейде в режим редагування, тоді можна буде змінити, наявний у ній значення реквізиту. Для закінчення редагування комірки, необхідно знову натиснути клавішу “Enter”.

Введення рядка. Перший рядок табличної частини вводиться автоматично, коли користувач переходить в табличну частину, клацнувши на ній мишкою. При цьому, поточна комірка рядка автоматично переходить в режим редагування. Натискування клавіші “Enter”, після вказування необхідного значення реквізиту, вимикає режим редагування поточної комірки і переводить курсор у наступну комірку. Коли значення введено в останню комірку рядка, натискування клавіші “Enter” вимикає режим редагування комірки. Для введення у табличну частину нового рядка, необхідно натиснути клавішу Insert.

Видалення рядка. Для видалення рядка табличної частини, необхідно вибрати рядок клавішами або мишкою і натиснути клавішу Delete”. Видалення рядка здійснюється без додаткового попередження.

Копіювання рядка. Новий рядок у табличну частину можна ввести шляхом копіювання уже існуючого рядка. Для цього необхідно виконати наступні дії. Необхідно вибрати клавішами або мишкою рядок, який буде служити взірцем, натиснути клавішу F9 ( у табличну частину буде доданий новий рядок, реквізити цього рядка будуть заповнені значеннями, скопійованими із реквізитів рядка – взірця.

Номера рядків. Крайня ліва графа табличної частини діалогу, містить номера рядків табличної частини. Ця графа створюється автоматично, якщо в документі передбачена таблична частина. При введенні нового рядка в табличну частину йому автоматично присвоюється черговий порядковий номер. Однак, автоматично сформований номер можна змінити. Для зміни рядка слід виконати такі дії:

  • виділити комірку з номером рядка;

  • натиснути клавішу ”Shift +Enter” для переходу в режим редагування;

  • ввести новий номер;

  • натиснути клавішу ”Enter” для виходу з режиму редагування.