Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_RPZ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
188.39 Кб
Скачать

2. Верховна Рада України в системі органів державної влади.

Статус ВРУ закріплено Р IV КУ. Це єдиний орган законодавчої влади України. Він складається з 450 народних депутатів, що обираються на основі рівного, прямого, вільного, виборчого права шляхом таємного голосування.

Керують роботою парламенту голова, перший заступник та заступник голови ВРУ. Технічне обслуговування проводить апарат ВРУ. Для здійснення законопроектної роботи у ВРУ створюються комітети. Також можуть створюватися тимчасові слідчі та спеціальні комісії для розгляду чи розслідування певних важливих для суспільства питань.

У ВРУ за партійною ознакою існують фракції. Також діє омбудсман – уповноважений ВРУ з прав людини.

Функції Верховної Ради України пов'язані з особливостями її конституційно-правового статусу як парламенту змішаного типу. Відповідно можна виділити такі її основні функції: законодавчу, установчу та контрольну.

Законодавча функція Верховної Ради України полягає в тому, що в рамках своєї компетенції приймає закони з питань, що потребують законодавчого регулювання, не втручаючись при цьому у сферу компетенції інших органів, які здійснюють нормотворчу підзаконну діяльність (Президент України, Кабінет Міністрів України, міністерства тощо). Здійснюючи законодавчу функцію, Верховна Рада України за допомогою закону (за умови відповідності його Конституції України) надає своєму рішенню вищої юридичної сили, пов'язуючи ним виконавчу і судову владу.

Установча функція Верховної Ради України пов'язана з її участю у формуванні інших органів державної влади і місцевого самоврядування та визначенні правових основ їхньої діяльності. Зокрема, Верховна Рада України призначає вибори Президента України та місцеві вибори, дає згоду на призначення Президентом України Прем'єр-міністра України тощо.

Контрольна функція Верховної Ради України полягає у здійсненні парламентського контролю, передусім за діяльністю Кабінету Міністрів України.

У сучасній літературі також звертається увага на освітню та ідеологічну функції парламенту.

3. Статус і порядок обрання Президента України.

Це питання регламентується Р. V КУ. Президент України є главою держави і виступає від її імені. А також гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності, додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина. Президент не належить до жодної з гілок влади, а є арбітром між ними.

Президент виконує наступні основні фунції:

      • представницька, що полягає у представництві держави на міжнародній арені та всередині країни;

      • установча, наприклад, формує КМУ, подає прем’єр-міністра, та ін.;

      • оборонна, є Верховним Головнокомандувачем ЗСУ;

      • законодавча - підписує закони, має право законодавчої ініціативи;

      • контрольна – зупиняє дію актів КМУ з мотивів невідповідності Конституції з одночасним зверненням до КСУ.

Президентом може бути обраний громадянин України, який досяг 35 років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою.

Обирається на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років. Особливості передбачені ЗУ «Про вибори Президента України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]