Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_ 5_tema_22_end.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

V. Орієнтовна основа дії

Vі. Завдання для перевірки кінцевого рівня знань

Ситуаційні завдання для перевірки кінцевого рівня знань

1. На прийом до хірурга прийшов пацієнт зі скаргами на біль у правій пахвовій ділянці, що посилюється при рухах в правому плечовому суглобі. Хворіє третю добу.

При огляді в пахвовій ділянці виявлено три щільні обмежені інфільтрати діаметром від 0,8 до 1,2 см, що випинають над шкірою, з гіперемією останньої над ними. В центрі інфільтратів ділянки розм’якшення.

Що трапилося з хворим? Якою повинна бути лікувальна тактика?

Відповідь. У хворого правобічний пахвовий гідраденіт в стадії абсцедування.

Лікування слід почати з туалету шкіри в цій ділянці: остригти або поголити волосся, шкіру протерти спиртом, обробити йодонатом. При абсцедуванні гідраденіту проводиться розтин гнояків розрізами над запальними вогнищами паралельно шкірним складкам. Щоб пов'язка щільно прилягала до шкіри, а не провисала, краще всього на пахвову ямку і надпліччя накласти колосоподібну пов'язку.

2. Увечері в хірургічний стаціонар госпіталізована молода жінка через 16 днів після пологів зі скаргами на біль в правій молочній залозі, пропасницю.

Хворіє більше тижня. Займалася самолікуванням, але воно ефекту не дало.

Температура тіла 39,9 °С. Права молочна залоза збільшена. У нижніх квадрантах її глибоко пальпується обширний, щільний, болючий інфільтрат з розм'якшенням в центрі. Пахвові лімфовузли справа збільшені і болючі.

Ваш діагноз? Як повинен поступити черговий хірург? Як бути з годуванням дитини?

Відповідь. У хворий післяпологовий інтрамамарний гнійний мастит, ускладнений лімфаденітом. Для верифікації діагнозу слід виконати пункцію гнояка товстою (!) голкою. Отриманий гній потрібно дослідити на мікрофлору і чутливість до антибіотиків.

Невідкладно під внутрішньовенним наркозом гнояк повинен бути розкритий. В даному випадку найбільш відповідним є доступ Барденгейера, суть якого полягає у виконанні дугоподібного розрізу паралельно перехідній складці молочної залози, відступивши від неї приблизно 1 см. Залоза відшаровується і зміщується догори, потім робиться розріз по задній поверхні власне тканини залози. Гній евакуюють, рану промивають 3% розчином перекису водню, дека саном та дренують.

Молоко необхідно зціджувати (а краще відсмоктувати) з обох молочних залоз. Його слід давати дитині після попередньої пастеризації або кип'ятіння.

3. У хірургічне відділення госпіталізована хвора зі скаргами на біль в лівій молочній залозі, який турбує протягом 6 днів. Годує груддю. Дитині 12 днів від народження. Шкірні покриви бліді.

У верхньозовнішньому квадранті лівої молочної залози визначається болюче ущільнення діаметром до 6-7 см, з розм'якшенням в центрі.

Який діагноз Ви поставите? Ваша лікувально-діагностична тактика?

Відповідь. У хворої гострий післяпологовий гнійний мастит. Для верифікації діагнозу необхідно провести пункцію передбачуваного гнояка. При отриманні гною (бакпосів!) абсцес молочної залози під внутрішньовенним знеболенням слід розкрити. У наведеному випадку найбільш раціональний доступ Ангерера: роблять радіальний розріз, відступивши від ареоли 2-3 см. Обов'язкова ревізія порожнини гнояка пальцем. Після спорожнення абсцесу порожнину останнього промивають антисептиком і дренують гумовим випускником і тампоном з маззю на гідрофільній гіперосмолярній основі (Нітацид). Жінці рекомендують зціджувати молоко або, краще всього, використовувати для цього молоковідсмоктувач.

4. На прийом до хірурга прийшла жінка зі скаргами на біль в ділянці соска лівої молочної залози через 22 дні після пологів.

Ареола набрякла. Спостерігаються припухлість, інфільтрація в нижньому півколі її з чіткою флюктуацією в центрі.

Ваші діагноз і лікувальна тактика?

Відповідь. У хворої гострий післяпологовий субареолярний гнійний мастит. Показано оперативне лікування. За косметичними міркуваннями в приведеному випадку бажано виконати дугоподібний розріз на межі ареоли. Молочні протоки тут мають зазвичай невеликі розміри і розташовані глибоко під абсцесом, що знижує небезпеку їх пошкодження.

Розвиток гнійно-запального процесу протягом першого місяця після пологів свідчить про внутрішньолікарняне інфікування під час перебування жінки в пологовому будинку. Слід відправити екстрене повідомлення до санітарно-епідеміологічної станції.

5. У приймальний спокій лікарні звернулася 45-річна жінка зі скаргами на біль в правій гомілці, головний біль, слабкість, розбитість. Хворіє 2 доби. Температура тіла щовечора підвищувалася до 39 °С.

На передньозовнішній поверхні нижньої і середньої третин гомілки є обширна, яскраво-червоного кольору пляма з декількома дрібними наповненими серозно-геморагічним ексудатом міхурами. Межі гіперемії чіткі, нерівні (у вигляді географічної карти). На місці гіперемії шкіра тістувата, різко болюча при пальпації.

Аналіз крові: лейкоцити — 15,1×109/л, паличкоядерні нейтрофіли – 7%, ШОЕ – 34 мм/год.

Ваш діагноз? Чи слід хвору при госпіталізації ізолювати від решти хворих у відділенні? Яке Ви лікування призначите?

Відповідь. У хворої бешиха правої гомілки, бульозна форма. Жінку слід госпіталізувати у відділення гнійної хірургії, але в ізоляції її від інших хворих немає необхідності.

З лікувальних заходів призначаються постільний режим, антибіотики (ретарпен, цефтріаксон). Місцево рекомендуються накладання сухої асептичної пов'язки, опромінювання суберитемними дозами ультрафіолетових променів, обробка ділянки ураження 1% розчином діамантового зеленого.

Загальні і місцеві ванни, а також вологі пов'язки при бешисі протипоказані!

6. Хворий Д., 26 років, викликав додому дільничного лікаря з приводу болю в горлі, підвищення температури тіла, пропасниці. Захворів 1 добу тому.

При огляді піднебінні мигдалики значно збільшені, виступають з-за піднебінних дужок, яскраво гіперемовані, при натисканні на них шпателем виділяється гній. При пальпації в обох підщелепних ділянках визначаються щільні, округлі, рухомі, не спаяні зі шкірою болючі утворення до 2 см в діаметрі. Шкіра над ними не змінена.

Що трапилося з хворим? Чи має потребу він в екстреному хірургічному втручанні?

Відповідь. У хворого гостра фолікулярна ангіна, серозний двобічний лімфаденіт. Пацієнта бажано госпіталізувати в терапевтичне або ЛОР-відділення для лікування з приводу основного захворювання. Вторинний лімфаденіт, як правило, купується самостійно у міру усунення патології, що його викликала. У екстреному хірургічному втручанні хворий на момент огляду потреби не має.

7. На прийом до лікаря прийшов військовослужбовець, який скаржиться на біль в правій стопі, який турбує протягом 3 днів.

При огляді на тилі II-III пальців правої стопи є подряпини з гнійним нашаруванням. Стопа на тильній поверхні набрякла, тут же спостерігається гіперемія у вигляді червоних поздовжніх смуг, болючих при доторканні. У правій паховій області пальпується помірно болючий, щільноеластичної консистенції, розміром до 1,5 см в діаметрі вузол. Шкіра над ним не змінена.

Ваші діагноз і лікувальна тактика?

Відповідь. У хворого інфіковані подряпини II-III пальців правої стопи, що ускладнилися стовбуровим лімфангоїтом тилу стопи і паховим серозним лімфаденітом.

Військовослужбовця слід госпіталізувати, провести туалет подряпин, накласти пов'язки з антисептиками. У перші дні показаний ліжковий режим з піднесеним положенням правої нижньої кінцівки.

8. У стаціонар поступив хворий 64 років зі скаргами на біль в задньому проході, що посилюється під час акту дефекації, підвищення температури тіла ввечері до 37,6-38,0°С. Хворіє протягом 5 діб.

При пальцевому ректальному дослідженні по лівій боковій стінці анального каналу з переходом на ампулу кишки визначається болючий інфільтрат з розм'якшенням в центрі.

Аналіз крові: помірний лейкоцитоз із зрушенням формули вліво, ШОЕ – 19 мм/год.

Який діагноз Ви поставите хворому? Чи показано оперативне лікування? Якщо так, то як Ви проведете операцію?

Відповідь. У хворого гострий гнійний підслизовий парапроктит. Не слід чекати самовільного прориву гнояка, він повинен бути розкритий. Під спинномозковим знеболенням за допомогою ректального дзеркала в ділянці найбільшого випинання розтинається слизова оболонка прямої кишки, висікається «зацікавлена» крипта. Рана промивається 3% розчином перекису водню, декасаном, в пряму кишку ставиться тампон з маззю на гідрофільній основі.

9. Хворий М., 79 років, звернувся зі скаргами на біль, набряк та наявність пухирів в ділянці лівої гомілки та стопи. Захворів гостро 8 діб тому після отримання подряпин (збирав аґрус). Захворювання почалось з підйому температури до 40,1°С, почервоніння шкіри навколо подряпин, яке мало чіткі межі.

При огляді відмічається набряк лівої гомілки та стопи, в нижній треті лівої гомілки три пухирі розмірами 3×5 см, заповнені рідиною солом’яного кольору, ділянка локального поблідніння шкіри до 6×8 см, яка при подразненні на біль не реагує.

Ваш діагноз. Яке лікування показано хворому?

Відповідь. Бешиха лівої гомілки та стопи, бульозно-некротична форма. Хворому показана операція некректомія. З лікувальних заходів призначаються постільний режим, антибіотики (ретарпен, цефтріаксон). Місцево рекомендуються накладання сухої асептичної пов'язки, обробка шкіри лівої гомілки та стопи 1% розчином діамантового зеленого. Після очищення рани і появи в ній грануляційної тканини хворому показана операція аутодермопластика вільним шкірним клаптем.

Загальні і місцеві ванни, а також вологі пов'язки при бешисі протипоказані!

10. Хвора Р., 38 років, прийшла на прийом до хірурга зі скаргами на біль та наявність пухлиноподібного новоутворення в ділянці заднього проходу, підвищення температури тіла до 38 °С.

На 7 годинах за умовним циферблатом біля відхідника наявний інфільтрат грушоподібної форми розмірами 3×5 см, верхівкою в бік задньої крипти. Перианальні шкірні складки згладжені, пальпація інфільтрату викликає посилення болю, палькується в центрі ділянка розм’якшення.

Сформулюйте діагноз. Чи показані хворому теплові процедури? В чому полягає радикалізм оперативного лікування в наведеному клінічному випадку?

Відповідь. У хворого гострий задній парапроктит. Теплові процедури в стадії гнійного розплавлення, про що свідчить розм’якшення інфільтрату, категорично заборонені. Хворому показана операція, яка полягає в розкритті та дренуванні гнійного вогнища в параректальній клітковині з обов’язковим висіченням гнійного ходу і внутрішнього отвору, який знаходиться в анальній крипті.

11. Жінка 43 років 2 дні тому випадково роздерла прищик, що був розташований в нижній третині правого передпліччя. Через 1 добу в цій ділянці з’явилася щільна болюча припухлість.

Місцево: по передній поверхні нижньої третини правого передпліччя визначається пухлиноподібне новоутворення до 1 см в діаметрі в центрі якого знаходиться волос, в проксимальному напрямку спостерігається гіперемія у вигляді червоних поздовжніх смуг, болючих при доторканні. В центрі інфільтрату ділянка розм’якшення. У правій пахвовій ділянці пальпується помірно болючий, щільноеластичної консистенції, розміром до 1,0 см в діаметрі вузол. Шкіра над ним не змінена.

Ваш діагноз. Яке лікування показано?

Відповідь. У хворої абсцедуючий фурункул правого передпліччя, що ускладнився стовбуровим лімфангоїтом передньої поверхні правого передпліччя і пахвовим серозним лімфаденітом. Їй показана операція розкриття та дренування фурункула. Санація вогнища інфекції призведе до зворотного розвитку лімфангоїту та лімфаденіту. Вторинний лімфаденіт, як правило, купується самостійно в міру усунення патології, що його викликала.

12. Хвора К., 19 років, 2 доби тому відмітила появу болючого пухлиноподібного інфільтрату в лівій пахвовій ямці. Пальпаторно хірург поліклініки виявив, що інфільтрат на поверхні шкіри, туго-еластичної консистенції, над ним локальна гіпертермія, рухи в суглобі призводять до посилення болю.

Сформулюйте діагноз. Коли слід проводити оперативне лікування?

Відповідь. У хворої лівобічний пахвовий лімфаденіт в стадії серозної інфільтрації. Лікування слід почати з туалету шкіри в цій ділянці: остригти або поголити волосся, шкіру протерти спиртом, обробити йодонатом. В цій стадії показана консервативна терапія: антибіотики (цефазолін 1,0 в/м 3 рази на день), фізіотерапія (УВЧ, магнітотерапія). Потім накласти суху пов'язку або з маззю на гідрофільній гіперосмолярній основі (Офлокаїн, Левосин) або компрес (новокаїн 0,25% - 200 мл, димексид 20 мл, цефтріаксон 1,0). Щоб пов'язка щільно прилягала до шкіри, а не провисала, краще всього на пахвову ямку і надпліччя накласти колосовидну пов'язку, провести імобілізацію. Ці заходи можуть призвести до зворотного розвитку інфільтрату. При переході процесу в стадію гнійного розплавлення, що місцево проявляється розм’якшенням інфільтрату, показана операція розкриття та дренування гнояка.

13. Хвора У., 29 років, звернулася до хірурга поліклініки зі скаргами на невизначену лихоманку та біль в глибині нижнього відділу черевної порожнини і при дефекації.

Хвора послідовно лікувалася у терапевта, уролога, гінеколога.

При огляді і зовнішньому обстеженні живота патологічних змін не виявлено. Натискання в ділянці заднього проходу болючості не викликає. При дослідженні пальцем, введеним в задній прохід, високо, через стінку прямої кишки, по передній стінці, визначається щільний, болючий інфільтрат, який дещо випинає в просвіт прямої кишки. Пальцем обстежити верхній край інфільтрату не вдається.

Сформулюйте діагноз. Чому у лікарів інших спеціальностей виникли труднощі в діагностиці?

Відповідь. У хворої гострий пельвіоректальний (тазово-прямокишковий) парапроктит.

Тазово-прямокишковий парапроктит, що розташовується безпосередньо під очеревиною малого тазу, спричиняє реактивне запалення, яке може викликати біль в черевній порожнині, напругу м'язів нижнього відділу передньої стінки живота і створити хибну картину гострого апендициту.

14. При виконанні оперативного втручання з приводу гострого парапроктиту у хворого Д., 48 років, введений за допомогою шприця в порожнину гнояка розчин барвника вийшов в ділянці задньої крипти. При розрізі гнояка отримано 30 мл рідкого гною сіруватого кольору. Ґудзикуватий зонд, введений в перианальну рану, пройшов зовні від сфінктера (екстрасфінктерно) і також вийшов в ділянці задньої крипти.

Якою повинна бути подальша тактика хірурга?

Відповідь. Розітнути екстрасфінктерний гнійний хід в просвіт кишки не можна, бо при цьому буде пересічений м'язовий каркас сфінктера, що безпосередньо загрожує подальшою стійкою анальною недостатністю. Можлива радикальна операція, розроблена ще Гіппократом. Вона полягає в тому, що через рану на промежині, зовні, в пряму кишку через внутрішній отвір абсцесу проводять і затягують шовкову лігатуру. Поступово затягуючи таку лігатуру перетинають сфінктер і ліквідують внутрішній отвір парапроктиту. Перетнуті волокна сфінктера у міру просування лігатури зростаються між собою, що попереджає розвиток анальної недостатності. Одночасно санують рану на промежині.

Проте перетиснення і повільний перетин м'язу сфінктера лігатурою, особливо при гострому гнійному процесі, завжди небезпечно для майбутньої замикальної функції. Тому краще через 10-12 днів після розтину гнійника і стихання гострих запальних змін в області внутрішнього отвору вдатися до відстроченого закриття внутрішнього отвору шляхом низведення слизової оболонки дистального відділу прямої кишки. Зведений життєздатний клапоть забезпечить головний принцип хірургічного лікування гострого парапроктиту – надійну ліквідацію внутрішнього отвору без порушення замикальної функції анального сфінктера.

15. Хвора Л., 67 років, звернулась в поліклініку зі скаргами на наявність пухлиноподібного новоутворення в верхньозовнішньому квадранті лівої молочної залози, яке виявила при самообстеженні 1 місяць тому і яке поступово збільшується в розмірах. Температура тіла 36,6 °С. При пальпації новоутворення до 1,5 см в діаметрі, щільне, бугристе, спаяне з навколишніми тканинами, шкіра над ним звичайного кольору і температури, змінена у вигляді «лимонної кірки». Лівобічні пахвові лімфовузли збільшені до 1,5 см в діаметрі, помірно болючі.

Чи можна стверджувати, що у хворої гостра гнійна хірургічна патологія? Перерахуйте сформульовані Гіппократом ознаки запалення на українській і латинській мовах.

Відповідь. Даних за гостру гнійну хірургічну патологію у хворої немає. Ознаками запалення є: tumor (припухлість), rubor (почервоніння), calor (місцеве підвищення температури), dolor (біль), functio lesae (порушення функції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]