Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХКДО. Лаб. Анал з промислових вироб в.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

6. Технологічність виробу

Виріб може бути технологічним і нетехнологічним.

Завдання полягає в тому, щоб з усією ретельністю розібратися, що саме у формі предмета викликає необхідність в додаткових трудомістких операціях, а що такою необхідністю не викликається і лише ускладнює технологічний процес.

7. Композиція виробу

Кінцевою фазою аналізу повинен стати розгляд композиційних якостей предмета, його художньої і образної виразності.

7.1. Цілісність форми

Основним критерієм композиційного рішення будь-якої форми, наскільки б простою або складною вона не була, являється її цілісність.

Якщо об'єм просторово складний, то передусім треба звернути увагу на те, чи не виникає занадто відособлених в композиційному відношенні частин. Це особливо яскраво проявляється у випадках, коли окремі частини об'єму мають самостійні занадто сильні композиційні осі або коли форма окремих деталей не зв'язується в єдине ціле з іншими частинами форми.

Розпочавши аналіз композиційного рішення з розгляду цілісності форми і візуально визначивши, наскільки це вдалося або не вдалося досягти в предметі, необхідно потім крок за кроком розкрити причини композиційних недоліків. Треба звернутися до тих засобів композиції, які в тому або іншому випадку дозволили досягти цілісності форми, і подивитися, як вони були використані.

Пунктами розгляду повинні стати і такі питання, як масштабність форми в цілому і окремих її частин. При цьому слід мати на увазі, що немасштабність предмета може носити «нешкідливий» характер, коли порушуються тільки зв'язки «предмет - середовище». Предмет, як то кажуть, «випадає» із загального масштабу. Але немасштабність може бути причиною набагато серйозніших недоліків, коли порушуються зв'язки «людина - предмет». Наприклад, органи управління невеликих приладів мають розміри, що не враховують антропометричних даних, і вибрані не «по людині». Вони стають, таким чином, незручними для користування.

Має бути розглянута і система покладених в основу композиції пропорцій. При цьому не слід підходити до пропорційних співвідношень формально. Найкращі формальні співвідношення самі по собі ще ні про що не говорять і забезпечити гармонію не можуть.

Розбираючи пропорції, необхідно зв'язати дослідження з конструкцією предмета і подивитися, як узгоджуються пропорції з конструктивною схемою, чи не спотворюють вони її.

7.2. Єдність характеру усіх елементів форми

Необхідно подивитися на форму і з точки зору єдності її характеру. Це особливо відноситься до форм, складних в об'ємно-просторовому відношенні.

7.3. Відповідність форми стильовій спрямованості

Коли йдеться про форми, де особливо гостро проявляються риси стилю (не моди, а стилю), необхідно з особливою увагою проаналізувати ці риси.

8. Загальні висновки по виробу

Найбільш важкою справою при проведенні художньо-конструкторського аналізу виробів є збереження строгої системи розгляду якостей предмета з метою виявлення відповідності форми призначенню речі. Тому на систему проведення аналізу необхідно звернути особливу увагу.