Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження якості життя хворих на вірусний геп...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

19

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з дисципліни: «Методика та організація наукових досліджень»

Програма дослідження на тему: «Якість життя хворих на вірусний гепатит: психологічна складова»

Виконала: ст. гр. ГПз–217 Романенко С.С.

Перевірила: к.психол.н, доцент Походенко С.В.

м. Запоріжжя

2012 р.

ЗМІСТ

1. Опис проблеми………………………………………….……………………….3

2. Дослідницька концепція…………………………………………………….…....6

3. Досліджувані параметри……………………………………………..……….…11

4. Методика дослідження……………………………………………..………...….12

5. Організаційний план проведення дослідження……………………………..…15

6. Список використаних джерел…………………………………………………..16

1. Опис проблеми

Актуальність дослідження:

(згадати про психологічну складову , визначення якості життя)

Вірусний гепатит є одним з найрозповсюдженіших на сьогоднішній день інфекційним захворюванням. По даним ВООЗ, в різних країнах світу збудниками вірусного гепатиту інфіковано чи перехворіло близько 2 млрд. чоловік. Близько 350 млн. чоловік у всьому світі страждають на хронічну форму HBV(ВГ В), щорічно внаслідок цирозу печінки і гепатоцелюлярної карциноми, зв’язаної з цією інфекцією, помирає більше 1 млн. людей. Близько 500 млн. (по деяким даним – близько 800 млн.) людей в світі страждають хронічною формою HCV (ВГ С), а темпи її росту перевищують всі інші захворювання, включаючи ВІЧ-інфекцію. Вважається, що розповсюдженість HCV-інфекції в недалекому майбутньому зросте в десятки разів, а мільйони її носіїв в найближчі 30 років захворіють хронічним гепатитом С, цирозом печінки і гепатоцелюлярним раком, в результаті чого смертність від цих захворювань зросте в 3-4 рази.

На 1 січня 2012 року на диспансерному обліку у Запорізькому обласному гепатоцентрі знаходиться 7541 чоловік. З них хворих на ВГ В ­– 1734, на ВГ С – 4827, ВГ В+С – 490, на ЦП – 487. Оскільки хронічні гепатити мають переважно приховане протікання, то істинна захворюваність населення значно вища.

В останній період часу вірусні гепатити (ВГ) людини набули пандемічний характер поширення, що в поєднанні з тривалим, дорогим і далеко не завжди ефективним лікуванням дає цій нозології соціально значущий підхід до розгляду. З урахуванням тривалого хронічного перебігу вірусного ураження печінки вивчення якості життя (ЯЖ) у даної категорії хворих є не менш актуальним питанням, ніж вивчення ЯЖ у хворих з цукровим діабетом, гіпертонічною хворобою і т.п..

В даний час одним з важливих інтегральних показників здоров'я визнана суб'єктивна оцінка пацієнтом свого стану, яка визначена як "якість життя, пов'язана зі здоров'ям" (Новик А.А., 1999, 2002).

Формулювання проблеми:

Суб'єктивна оцінка якості життя хворих на вірусний гепатит не має лінійної взаємозв'язку з тяжкістю захворювання, а визначається сукупністю факторів, пов'язаних з особистісними особливостями (вираженістю інтроверсії, ригідності, дистимії, тривожності), соціальними факторами (широтою соціальних зв'язків, соціальним статусом, сімейним станом, психотравмуючими обставинами). В силу статеворольових психологічних особливостей особистості можна припустити, що рівень соціально-психологічних проявів параметрів якості життя в хворих на вірусний гепатит залежить від статі.

Наукова новизна:

- Визначено основні параметри психологічної оцінки якості життя на рівні особистості хворих на вірусний гепатит.

- Виділена структура соціально-психологічних факторів, що впливають на сприйняття якості життя.

- Обгрунтована методологія соціально-психологічного виміру якості життя.

- Комплексна психодіагностична та клініко-психологічна оцінка хворих на вірусний гепатит з врахуванням суб'єктивної оцінки задоволеності якістю життя.

Новим є дослідження взаємозв’язку суб’єктивної оцінки якості життя та статеворольових характеристик у пацієнтів інфікованих вірусним гепатитом.

Таким чином ми проведемо дослідження якості життя хворих на вірусний гепатит. Отримані результати можуть бути використані для проведення подальших дослідженнях якості життя в клінічних дослідженнях та клінічній практиці а також при розробці та оцінці ефективності локальних медико-соціальних програм у сфері охорони здоров’я населення та в соціальній сфері.

Практичне значення:

Теоретична значимість дослідження полягає в тому, що узагальнені і систематизовані соціально-психологічні критерії якості життя хворих на вірусний гепатит. Розширено критеріальні уявлення про психологічну якість життя цієї групи. Для практичних психологів та фахівців, що займаються проблемами якості життя, особливий інтерес представить можливість розробки індивідуального підходу до психологічного супроводу хворих на вірусний гепатит.

Ключові слова: ЯКІСТЬ ЖИТТЯ, ОПИТУВАЛЬНИК ЯКОСТІ ЖИТТЯ, СУБ’ЄКТИВНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ, ОБ’ЄКТИВНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ, ШКАЛА ОЦІНКИ ЯКОСТІ ЖИТТЯ.