Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВIТ З НАВЧАЛЬНОІЇ ПРАКТИКИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

1.5 Глобальна мережа

Інтернет - це глобальна інформаційна інфраструктура. Інтернет є і механізмом розповсюдження даних, і середовищем взаємодії між користувачами і комп'ютерами поза залежністю від їхнього географічного положення.

Інтернет являє собою один з найбільш вдалих прикладів довгострокових інвестицій у дослідження та розвиток інформаційних технологій. Спочатку метою створення Інтернету було об'єднання комп'ютерних мереж різних типів. В даний час вплив Інтернету поширюється не тільки на області, пов'язані з використанням комп'ютерів та телекомунікацій, але і на суспільство в цілому.

Строго кажучи, визначення "охоплює значні за відстанню території" з урахуванням сучасного стану глобальних мереж потребує і уточненні, що і буде зроблено в ході подальшого викладу. У процесі створення мережі Інтернет були розроблені технічні принципи функціонування та об'єднання комп'ютерних мереж, вирішена проблема управління глобальними інформаційними структурами, використані нові принципи спільної роботи над проектами та управління інформаційними потоками. І зовсім недавно все це було дуже успішно застосовано для ведення бізнесу

1.6 Загальні принципи організації локальних мереж

Комп'ютерною мережею можна вважати поєднання двох і більше комп'ютерів за допомогою кабелю або телефонної лінії та модему, при якому стає можливий обмін даними між ними. Комп'ютери, розташовані в одному приміщенні чи будівлі і пов'язані між собою, називають локальною комп'ютерною мережею (LAN - Local Area Network). Кількість комп'ютерів, підключених до такої мережі, обмежується можливостями застосовуваної кабельної системи і мережевого устаткування. Кілька локальних комп'ютерних мереж при об'єднанні утворюють Кампусна мережу (CAN - Campus Area Network), наприклад, локальні мережі розташованих по сусідству будівель або корпусів одного підприємства або навчального закладу. MAN (Metropolitan Area

Network) - мережа вже міського масштабу, до якої можуть бути підключені декілька кампусних або локальних мереж підприємств та організацій. WAN (Wide Area Network) - широкомасштабна мережа, що охоплює, наприклад, кілька міст, область або край.

CAN (Global Area Network) - глобальна комп'ютерна мережа - це об'єднання кількох широкомасштабних комп'ютерних мереж, наприклад, в масштабі країни. І, нарешті, мережею всіх мереж є Інтернет, до складу якого входять Всесвітня Комп'ютерна Павутина (World Wide Web), система електронної пошти та інші системи збереження і передачі інформації.

Мережа - група комп'ютерів, з'єднаних один з одним за допомогою спеціального обладнання, що забезпечує обмін інформацією між ними. З'єднання між двома комп'ютерами може бути безпосереднім (двухточечное з'єднання) або з використанням додаткових вузлів зв'язку.

Комп'ютерні мережі являють собою магістральні інформаційні структури, що складаються з логічного та фізичного рівнів або складових, основним призначенням яких є обмін інформацією.

Фізичний рівень представлений компонентами мережі, що забезпечують фізичне з'єднання між комп'ютерами. Такими компонентами, як правило, є: мережевий інтерфейс (мережева карта або плата мережного адаптера, стандартний або розширений комунікаційний або паралельний порт або мультипортових плат), мережева середу передачі даних (кабель коаксіальний, двопровідний т.зв. вита пара або оптоволоконний) і вузлові елементи (маршрутірізатори, концентратори, повторювачі (репітери, хаби (hub)), перемикачі (switch)) і кінцеві елементи (термінатори, коннектори, роз'єми, заглушки).

Ера мережевих взаємин між персональними комп'ютерами починалася з простого обміну даними по комунікаційних портів (COM) двох комп'ютерних систем з різною архітектурою, процесорами і, звичайно, операційними системами (наприклад, VMS і IBM-PC/XT) за допомогою спеціально призначених програм, управління якими синхронізувати вручну, а швидкість передачі даних ледь досягала 1К в секунду. Зараз можна спостерігати чітке структурування мереж на локальні та глобальні, процес інтегрування перших у другі, де мережі з числом комп'ютерів в кілька сотень все ще вважаються локальними, а глобальні налічують десятки тисяч підключених комп'ютерних систем. Швидкості обміну інформацією досягають 200 Мбіт / с, а 10Мбіт / с - вважається базовою початковій і низьковартісній конфігурацією. Тепер комп'ютерні мережі дозволяють не тільки передати або прийняти інформацію в прямому сенсі цього поняття, але й дають безліч сервісних можливостей, перелік яких постійно розширюється. Це і віддалене адміністрування, розподілені файлові системи, віддалене виконання програм, електронна пошта, віддалена друк, розподілені бази даних, системи віддаленого доступу і розподілені системи керування, пошукові системи, телеконференції та багато іншого.

Як вже було сказано, мережі поділяються на локальні і глобальні, але це, не єдина їх класифікація. Вони діляться і на однорангові і многоранговие, однокористувацькі і багатокористувацькі, відкриті та закриті та інші. Серед усього різноманіття класифікацій розглядаються найбільш важливі і часто використовувані. Більшість класифікаційних принципів підрозділу мереж на категорії та види засновані на видах і типах програмного забезпечення. Іншими словами, на одній і тій же фізичній основі можна сформувати мережі різних видів типів і класів.

Комп'ютер, який підключений до мережі, називається робочою станцією (Workstation). Комп'ютери використовуються і в якості керуючих центрів в мережі і як накопичувачі інформації. Такі комп'ютери називають серверами. Якщо комп'ютери розташовані порівняно недалеко один від одного і з'єднані за допомогою високошвидкісних мережевих адаптерів, то такі мережі називаються локальними. При використанні локальної мережі комп'ютери, як правило, розташовані в межах однієї кімнати, будівлі або в декількох близько розташованих будинках. Локальна комп'ютерна мережа, як правило, об'єднує не більше сотні комп'ютерних систем, що належать якій-небудь одній структурі, і носить корпоративний характер, як по її експлуатації, так і за характером системного програмного забезпечення.

Принципи організації та протоколи програмного забезпечення локальних і глобальних комп'ютерних систем можуть бути як різними, так і абсолютно однаковими. Тому, не можна відносити мережу до локальної або глобальної тільки за ознакою типу мережної взаємодії та базового програмного забезпечення. Всі мережі, в тому числі і глобальні, ділять на комерційні - доступ в які і послуги сервісних служб яких платні, і некомерційні - тобто "Умовно безкоштовні". Умовно, означає, що якусь плату за підключення та використання мережевих служб, а також експлуатацію систем зв'язку, користувач все-таки вносить, але вона незрівнянно менше, ніж в комерційних системах. Комерційні мережі підтримуються професійними організаціями, існуючими з метою надання мережних послуг, і існують з цією ж метою - надання високоякісного комерційного мережевого сервісу. Некомерційні, як правило, підтримуються на добровільних засадах освітніми та інформаційними структурами і організаціями громадського характеру, не мають чіткої організації, єдиного управління, цілеспрямованого структурування та стратегії розвитку