Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Лекція 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
900.61 Кб
Скачать

Тривимірна графіка (3d-графіка)

Тривимірна графіка( 3D- графіка) вивчає прийоми і методи створення об’ємних моделей об’єктів, які максимально наближені до реальних.

Основним завданням цього виду графіки є створення не плоского зображення об’єкта, а його об’ємної моделі, які можна обертати і розглядати з усіх боків.

Тривимірна графіка широко використовується в інженерному проектуванні, комп’ютерному моделюванні фізичних об’єктів і процесів, у мультиплікації, кіноматографії на комп’ютерних іграх.

Тривимірне зображення на площині відрізняється від двовимірного тим, що включає побудову геометричної проекції тривимірної моделі(сцени) на площину (наприклад, екран комп'ютера) за допомогою спеціалізованих програм. При цьому модель може, як відповідати об'єктам з реального світу (автомобілі, будівлі, ураган, астероїд), так і бути повністю абстрактною (проекція чотиривимірного фрактала ).

Рис. Приклади тримірної графіки

Фрактальна графіка

Фрактал – це рисунок, який складається з подібних між собою елементів.

Побудова фрактального малюнка відбувається за деяким алгоритмом або шляхом автоматичної генерації зображення.

Фрактальну графіку часто використовують для графічного представлення даних при моделюванні деяких процесів, для автоматичної генерації абстрактних зображень, у розважальних програмах.

Поняття фрактала й історія появи фрактальной графіки

Ви, напевно, часто бачили досить хитромудрі картини, на яких незрозуміло що зображено, але однаково незвичайність їхніх форм заворожує й приковує увага. Як правило, це хитромудрі форми не піддаються, здавалося б, якому-небудь математичному опису. Ви, приміром, бачили візерунки на склі після морозу або, приміром, хитромудрі ляпки, залишені на аркуші чорнильною ручкою, отож щось подібне цілком можна записати у вигляді деякого алгоритму, а, отже, доступно порозумітися з комп'ютером. Подібні безлічі називають фрактальними. Фрактали не схожі на звичні нам фігури, відомі з геометрії, і будуються вони по певних алгоритмах, а ці алгоритми за допомогою комп'ютера можна зобразити на екрані. Взагалі, якщо все злегка спростити, то фрактали - це якесь перетворення багаторазово застосоване до вихідної фігури.

На мал. нижче наведені приклади геометричних фракталов

Рис. Сніжинка Коха

Рис. Листок

Рис. Трикутник Серпинского

3