Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Детали машин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Зміст дисципліни

Предмет і задачі курсу. Роль транспортного машинобудування в зміцненні вітчизняної економіки. Сучасні тенденції розвитку машинобудівної галузі. Заходи по введенню в експлуатацію найновіших розробок та модернізації сучасної транспортної техніки та обладнання.

1.Особливості розрахунків, конструювання та експлуатації типових елементів машин.

1.1. Основні поняття та визначення. Деталь, вузол, механізм, машина. Типи машин, структура машинного агрегату. Привод та його основні складові. Вибір електродвигунів та розрахунок силових і кінематичних характеристик приводу.

1.2. Основні відомості з теорії механізмів і машин. Структура і класифікація кінематичних ланцюгів механізмів. Ступінь свободи механізмів. Побудова кінематичних схем.

1.3. Механічні передачі. Види механічних передач. Поняття про передаточне відношення. Редуктори і мультиплікатори.

1.4. Фрикційні передачі для передавання обертального руху. Умова роботи фрикційної передачі. Проектування та розрахунок фрикційних передач.

1.5. Пасові передачі. Класифікація. Кінематичні, геометричні та силові параметри пасових передач. Зусилля та напруження в ланках пасової передачі. Проектування та розрахунок передачі.

1.6. Зубчаті механізми для передачі та перетворення параметрів обертального руху. Загальні відомості з теорії зачеплення. Евольвентне зачеплення. Геометричний розрахунок евольвентних прямозубих передач. Поняття про крок та модуль зубчатого колеса. Особливості геометрії косозубих, шевронних і конічних передач. Передаточне число. Коефіцієнт корисної дії (ККД) зубчатих передач. Матеріали та термообробка зубчатих коліс. Особливості, зміст розрахунку та проектування зубчатих передач.

1.7. Вали і осі. Призначення та класифікація осей та валів. Конструктивні особливості валів. Етапи проектування та види розрахунків валів на міцність та жорсткість.

1.8. Опори осей та валів. Основні визначення. Класифікація та конструктивні особливості підшипників кочення і підшипників ковзання. Види ушкоджень підшипників кочення та ковзання. Вибір підшипників кочення за статичною та динамічною вантажопідйомністю. Розрахунок на довговічність.

1.9. Муфти механічних приводів. Загальні відомості та класифікація муфт. Особливості вибору та розрахунок з’єднувальних муфт.

1.10. З’єднування деталей та вузлів. Види з’єднань. Класифікація. Нероз’ємні з’єднування: зварні, паяні, клеєні та клепкові. Особливості вибору та розрахунок на міцність. Роз’ємні з’єднання: штифтові, шпонкові, шліцьові, різьові. Загальна характеристика та розрахунок. Особливості розрахунку роз’ємних з’єднань.

1.11. Шляхи підвищення надійності та ресурсу деталей, вузлів, механізмів і машин. Менеджмент та маркетинг у транспортному машинобудуванні.

2.Теми практичних занять

2.1. Складання розрахункових схем механізмів.

2.2. Вибір електричного двигуна механічного приводу.

2.3. Розрахунок основних геометричних параметрів зубчатих коліс.

2.4. Основи проектування та розрахунку валів.

2.5. Розрахунок сил у зачепленні циліндричних прямо- та косозубих передач.

2.6. Розрахунок і підбір підшипників кочення.

2.7. Розрахунок зварних, клепкових та різьбових з’єднань.