Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ СУДОВИХ ТА ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

§ 3. Система, структура та порядок утворення органів прокуратури

Відповідно до ст.ст. 121 і 122 Конституції України і ст. 6 За­кону України «Про прокуратуру» прокуратура У країни стано­вить собою єдину централізовану систему органів, об'єднаних спільними завданнями, функціями, основними принципами організації й діяльності. Прокурорська система України очо­люється Генеральним прокурором України з підпорядкуван­ням нижчестоящих прокурорів вищестоящим і складається з ланок, що створені та функціонують за адміністративно-тери­торіальним і предметно-функціональним принципами. Утво­рення, реорганізація та ліквідація органів і установ прокура­тури, визначення їх статусу й компетенції здійснюються Гене­ральним прокурором України.

Систему органів прокуратури складають: Генеральна про­куратура України, прокуратури АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), міські, районні, міжрайонні, інші прирівняні до них прокуратури, а також військові, транспортні, природоохоронні прокуратури та прокуратури по нагляду за виконанням кримінально-вико­навчого законодавства.

Таким чином, систему органів прокуратури складають те­риторіальні та спеціалізовані прокуратури.

Територіальні прокуратури створені відповідно до адміні­стративно-територіального устрою України, а спеціалізо­вані — за предметно-галузевим принципом. Останні функ­ціонують в окремих сферах життєдіяльності.

Територіальні, а також спеціалізовані прокуратури у сво­їй сукупності становлять злагоджену трьохланкову систему органів прокуратури. На верхівці прокурорської системи знаходиться Генеральна прокуратура України. Другу ланку системи органів прокуратури утворюють прокуратури АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах облас­них), а також прирівняні до них спеціалізовані прокуратури (військові прокуратури регіонів і військова прокуратура Військово-Морських Сил України). Третю ланку прокурор­ської системи складають міські, районні, районні у містах, міжрайонні та інші прирівняні до них прокуратури (військо­ві прокуратури гарнізонів, транспортні, природоохоронні прокуратури та прокуратури по нагляду за виконанням кримінально-виконавчого законодавства).

3.1. Генеральний прокурор України

Відповідно до ст. 122 Конституції України «прокуратуру України очолює Генеральний прокурор України, який при­значається на посаду та звільняється з посади за згодою Вер­ховної Ради України Президентом України. Верховна Рада України може висловити недовіру Генеральному прокуро­рові України, що має наслідком його відставку з посади».

Строк повноважень Генерального прокурора України — п'ять років.

У своїй діяльності Генеральний прокурор України не мен­ше одного разу на рік інформує Верховну Раду України про стан законності у державі.

Звільнення (відставка) Генерального прокурора України протягом строку повноважень може мати місце лише у ви­падках:

  • закінчення строку, на який його призначено;

  • неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

  • порушення вимог щодо несумісності;

  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

  • припинення його громадянства;

  • подання заяви про звільнення з посади за власним ба­жанням.

Повноваження Генерального прокурора України із керів­ництва органами прокуратури передбачені у ст. 15 Закону України «Про прокуратуру». В ній визначено, що Генераль­ний прокурор України:

  • спрямовує роботу органів прокуратури і здійснює кон­троль за їх діяльністю;

  • призначає першого заступника, заступників Генераль­ного прокурора України, керівників структурних під­розділів, головного бухгалтера, інших працівників Ге­неральної прокуратури України;

  • затверджує структуру і штатну чисельність підпоряд­кованих органів прокуратури, розподіляє кошти на їх утримання;

  • призначає за погодженням із Верховною Радою АР Крим прокурора Автономної Республіки Крим;

  • призначає заступників прокурора АР Крим, проку­рорів областей, міст Києва і Севастополя, їх заступ­ників, міських, районних, міжрайонних, а також прирівняних до них інших прокурорів;

  • відповідно до законодавства визначає порядок прий­няття, переміщення та звільнення прокурорів, слідчих прокуратури та інших спеціалістів, за винятком осіб, призначення яких передбачено Законом «Про проку­ратуру»;

  • відповідно до законів України видає обов'язкові для всіх органів прокуратури накази, розпорядження, за­тверджує положення та інструкції;

  • присвоює класні чини згідно з Положенням про класні чини працівників прокуратури. Вносить подання Пре­зидентові України про присвоєння класних чинів дер­жавного радника юстиції 1, 2 і 3 класів.

Вказівки Генерального прокурора України з питань роз­слідування є обов'язковими для виконання усіма органами дізнання і попереднього слідства.

Накази та інші акти Генерального прокурора України нормативного характеру в разі невідповідності їх Консти­туції або іншим законам України можуть бути скасовані як Верховною Радою України або відповідним судом у порядку, передбаченому законом, так і самим Генеральним прокуро­ром України.

3.2. Генеральна прокуратура України

Генеральний прокурор України очолює також і Генераль­ну прокуратуру України, що утворена з метою оперативного керівництва діяльністю органів прокуратури. Вона становить собою достатньо потужний державний апарат, котрий не тіль­ки керує нижчими прокуратурами, а й приймає на себе безпо­середнє виконання особливо важливих, найбільш відповідаль­них функцій по здійсненню нагляду за точним і однаковим виконанням законів у державі, а також проведення розкрит­тя й розслідування особливо небезпечних злочинів, розсліду­вання кримінальних справ особливої складності або особли­вого громадського значення.

Відповідно до чинного законодавства структуру Генераль­ної прокуратури України та Положення про її структурні підрозділи затверджує Генеральний прокурор України.

У Генеральній прокуратурі України є управління й відділи, які створюються з урахуванням як традиційних, сталих, так і нових, але не менш пріоритетних напрямків діяльності.

Генеральний прокурор України має можливість залежно від конкретних завдань і методів їх виконання коригувати структуру Генеральної прокуратури або її окремих управлінь і відділів. Зараз у Генеральній прокуратурі діють управління, у складі яких є управління, відділи та відділи на правах управлінь.

Начальники управлінь і відділів Генеральної прокурату­ри України призначаються на посади Генеральним прокуро­ром України. Він також має старших помічників та поміч­ників з особливих доручень.

В управліннях та відділах працюють старші прокурори та прокурори, старші слідчі та слідчі з особливо важливих справ. Означені посадові особи призначаються на посаду та звільня­ються з посади Генеральним прокурором України.

З метою підготовки та підвищення кваліфікації проку­рорсько-слідчих кадрів та науково-практичних розробок із питань організації роботи на основних напрямках проку­рорської діяльності при Генеральній прокуратурі України діє Академія прокуратури України, що тісно співпрацює з Національною юридичною академією України імені Яросла­ва Мудрого.

3.3. Колегії органів прокуратури

У Генеральній прокуратурі України, прокуратурі АР Крим, прокуратурах областей, міст Києва та Севастополя (на правах обласних), військових прокуратурах регіонів, військовій прокуратурі Військово-Морських Сил України (на правах обласних) утворюються колегії.

Колегії в органах прокуратури є дорадчими органами, рі­шення яких реалізуються наказами відповідних прокурорів.

У Генеральній прокуратурі України утворюється колегія у складі Генерального прокурора України (голова колегії), його першого заступника, заступників, прокурора АР Крим, інших керівних працівників органів прокуратури. Персо­нальний склад колегії затверджується Верховною Радою України за поданням Генерального прокурора України.

У прокуратурі Автономної Республіки Крим, прокурату­рах областей, міст Києва і Севастополя, прирівняних до них прокуратурах утворюються колегії у складі відповідного прокурора (голови), його першого заступника, заступників, інших керівних працівників прокуратури. Персональний склад колегій затверджується Генеральним прокурором Ук­раїни за поданням відповідного прокурора.

У колегіях розглядаються найбільш важливі питання, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, діяльності органів прокуратури, виконання наказів Гене­рального прокурора України, кадрові питання, заслухову­ються звіти підпорядкованих прокурорів, начальників струк­турних підрозділів та інших працівників прокуратури.

На засіданнях колегій можуть заслуховуватись повідом­лення і пояснення керівників міністерств, відомств, органів державного управління, нагляду та контролю, підприємств, установ і організацій, їх об'єднань, інших посадових осіб з приводу порушень законодавства.

Рішення колегій доводяться до відома працівників ор­ганів прокуратури. У разі розбіжностей між прокурором і колегією він проводить в життя своє рішення, але зобов'яза­ний доповісти про це Генеральному прокурору України. Чле­ни колегії можуть доповісти свою особисту думку Генераль­ному прокурору України, що може бути підставою для роз­гляду цих розбіжностей на колегії Генеральної прокуратури України.