Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риторика.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
42.34 Кб
Скачать

Види мислення

Практичне

Теоретичне

Професійне

Поетами народжуються,

ораторами стають

Цицерон

Не говори так, щоб тебе змогли зрозуміти,

а говори так, щоб тебе не могли не зрозуміти.

Народна мудрість

Рито́рика - це наука про способи переконання та впливу на аудиторію з урахуванням її особливостей. Синоніми ораторське мистецтво, красномовство.

Риторика виникла в Стародавній Греції. Вона вважалася мистецтвом і була вагомою частиною суспільного життя. Греки поділяли риторику на три галузі: судову, політичну й урочисту. До нашого часу дійшли імена відомих античних ораторів Сократа, Платона, Аристотеля, Демосфена, Цицерона.

Найвідомішими ораторами Київської Русі були митрополит Іларіон (його найвідоміша проповідь  “Слово про закон і благодать”) та Кирило Туровський.

У 1718 столітті курс риторики викладався в КиєвоМогилянській академії. Ім’я академії пославили такі видатні ритори, як Григорій Сковорода, Феофан Прокопович, Михайло Ломоносов.

  • Вправа 1.

Записати речення. Прокоментувати їх зміст.

Кінцева мета красномовства – переконувати людей. Обов’язок оратора – говорити правду. Красномовство – дар, який дозволяє нам оволодіти розумом і серцем співрозмовника, здатність тлумачити чи навіювати йому все, що нам потрібно. Красномовство є мистецтвом керувати умами. Виступ, переобтяжений фактами, нагадує вогнище, настільки завалене дровами, що воно починає згасати.

Уміння переконувати співрозмовника, уміння правильно й красиво говорити, привертати увагу й здобувати довіру слухачів потрібне нам в усіх сферах життя. Володіння мистецтвом слова — одна з умов для досягнення успіху в багатьох професіях. Уміння складати й виголошувати промови необхідне юристові (риторика й виникла як мистецтво складання судових промов). Політик, що говорить грамотно й переконливо, викликає повагу й довіру громадян, тоді як ті політичні діячі, які не надають ваги цьому вмінню, легко потрапляють у кумедні ситуації.

У навчальній діяльності студентів і школярів риторична майстерність незамінна, бо вона допомагає правильно написати й захистити реферат чи наукову роботу, цікаво побудувати усну відповідь на заняттях.

Ораторське мистецтво використовується й у галузі реклами, адже її завданням є переконати можливих покупців вибрати саме цей товар чи послугу. Навіть повсякденне спілкування у колі друзів і родичів потребує певної майстерності, адже саме мова є основним засобом встановлення контактів між людьми.

  • Робота за таблицею. Встановити відповідність

Види публічних виступів

Роди красномовства

Жанри

академічне

звинувачувальна та захисна промова

соціальнополітичне

проповідь, звернення до пастви

урочисте

ювілейна, вітальна промова, виступ на прийомі

церковнобогословське

наукова доповідь, лекція, наукове повідомлення, огляд, виступ у науковій дискусії

судове

політична доповідь, промова, політичний огляд, ділова доповідь, промова