Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
43.5 Кб
Скачать

2.Нормативно-правова база туристичних перевезень.

Повітряні сполучення, як регулярні, так і нерегулярні, здійснюються в цілях перевезення пасажирів, багажу, вантажів, пошти. Послуги повітряного транспорту носять комерційний характер, тобто здійснюються за плату.

Стосунки авіаперевізника, пасажирів і вантажовласників, що складаються в міжнародних повітряних перевезеннях, засновані на договорі перевезення і здійснюються в рамках цього договору. Основу договорів міжнародного повітряного перевезення пасажирів і вантажів, як це витікає з міжнародних конвенцій, угод і національного законодавства, складає зобов'язання авіаперевізника доставити пасажирів (груз) в обумовлений пункт призначення, за що пасажир (вантажовідправник) зобов'язався сплатити встановлену перевізником плату за відповідним тарифом. Інші права і обов'язки сторін конкретизують і доповнюють цей основний вміст договору повітряного перевезення.

Міжнародний характер договору повітряного перевезення додає ту обставину, що пасажир слідує за кордон. Пасажир або доставляється в пункт призначення за кордоном, або передбачається його зупинка в іноземній державі, якщо навіть пункти відправлення і призначення знаходяться в одній і тій же країні.

Умови повітряних перевезень пасажирів і вантажів між державами для уніфікації деяких правил регулюються конвенціями, що стосуються міжнародних повітряних перевезень (Конвенція для уніфікації деяких правил, що стосуються міжнародних повітряних перевезень (Варшава, 1929г.), Гаагський протокол 1955г. про зміни окремих положень Варшавській конвенції 1929г., Гватемалський протокол 1971г., що передбачають внесення ряду принципових змін до Варшавської конвенції). Ці положення увійшли до умов пасажирських перевезень Міжнародної асоціації повітряного транспорту, що діяли (ІАТА). Основна увага в цих умовах приділяється проїзному квитку, порядку провезення багажу, адміністративним формальностям, правам перевізника, розрахункам з пасажирами і відповідальності авіакомпаній. У міжнародних повітряних сполученнях всіма авіаперевізниками застосовується єдина транспортна документація, що відповідає типовим формам ІАТА.

Пасажирський квиток при міжнародних повітряних перевезеннях включає також відомості про багаж і виконує одночасно функції багажної квитанції. Видавана пасажирові багажна бирка функцій багажної квитанції не має і є лише документом на здобуття багажу. Відповідальність авіаперевізника за договором міжнародного повітряного перевезення заснована на провині, причому тягар доведення її відсутності лежить на перевізнику. Правилами перевезень ІАТА передбачається, що відповідальність авіаперевізника за ручну поклажу пасажира настає лише у випадках, коли буде доведена провина перевізника. Межі відповідальності авіаперевізника визначаються Гаагським протоколом 1955г. і складають 250 тис. франків за кожного пасажира, 500 франків за кілограм вантажу і багажу, 10тис. франків за ручну поклажу і кожного пасажира. 

3.Основні критерії при виборі авіаперевезень. Складові послуг авіаперевезень.

Основними критеріями при виборі авіаперевезень є:

- швидкість доставки;

- комфортабельність польоту;

-тарифи і пільги;

-надійність та репутація авіакомпанії та ін.

При виборі конкретного авіаперевізника слід враховувати:

-вид перевезень (індивідуально, групою, бізнес-тур тощо); -кількість туристів на день початку та закінчення туру; -наявність вільних місць на даний маршрут в потрібному класі; -наявність пільгових тарифів та знижок. Більшість авіакомпаній надають послуги по перевезенню туристів в режимі: -рейсових перевезень;

-чартерних перевезень; -обслуговування бізнес і конгрес-турів за системою «бізнес-офіс»; -індивідуальне обслуговування туристів.

Скористатися послугами авіакомпаній - оптимальне рішення для подорожей на великі відстані. Переваги: ​​- розширена географія подорожей, скорочення термінів подорожі на користь їх частоти (зростання короткострокових турів на далекі відстані), найшвидший і зручний вид транспорту при переїздах на дальні відстані, привабливий для туристів сервіс. Недолік: висока вартість квитка.

В даний час провідні авіакомпанії пропонують цілком прийнятний рівень комфорту і сервісу. Завдяки своєму швидкому розвитку, просуванню авіаційних послуг, засобів новітніх систем бронювання та продажу електронних квитків, підвищенню комфорту обслуговування і оснащення авіалайнерів авіація зберігає свої позиції, поступово збільшуючи частку на ринку транспортних послуг, ефективно конкуруючи з іншими видами транспорту.

Існує велика кількість різновидів класу обслуговування. Набір надаються авіакомпаніями послуг, насамперед, залежить від класу обслуговування.

Важливими атрибутами комфорту є рівень шуму і вібрації в салоні літака, наявність спеціальних відсіків для ручної поклажі, кваліфікація обслуговуючого персоналу.

Готелі Orient-express пропонують персональні літаки.

З огляду на попит, яким користується Авіачартер у ділових мандрівників, готельна мережа Orient-express Hotels ввела для своїх постояльців незвичайну послугу під назвою Orient-express Private Jet Experience. Скориставшись цією послугою, можна відвідати багато екзотичних місць, до яких важко добиратися з допомогою літаків, що прямують за розкладом.

Послуга передбачає можливість перельоту з будь-якої точки США з кожного маршруту, вибраному клієнтом. Також пропонується широкий вибір підготовлених маршрутів. Скориставшись однією з пропозицій, клієнт може провести вихідні дні в Ботсвані, на Мадейрі або Бора-Бора та інших, не менш цікавих і загадкових місцях.