Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільна оборона.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
155.52 Кб
Скачать

Тема 6. Стійкість роботи промислових об'єктів у надзвичайних ситуаціях

  1. Прискорення темпів науково-технічного прогресу.

  2. Сутність стійкої роботи об'єктів господарської діяльності га основні шляхи їх підвищення.

  3. Вимоги норм проектування інженерно-технічних заходів у цивільній обороні.

  4. Розміщення об'єктів і планування міст.

  5. Розміщення атомних станцій.

  6. Розміщення об'єктів, що мають СДОР, вибухові і пальні речовини.

  7. Розміщення інших господарських об'єктів.

  8. Планування і забудова міст.

  9. Підприємства і інженерні системи.

  10. Водопостачання.

  11. Газопостачання.

  12. Електропостачання.

  13. Гідротехнічні споруди.

  14. Транспортні споруди і станції.

  15. Організація і проведення досліджень з оцінки стійкості об'єкта.

6.1. Прискорення темпів науково-технічного прогресу, використання складних технічних систем

прогрес

збільшення ризику аварій при їхній експл>атації, можливість виникнення надзвичайних ситуацій - реальна загроза для здо­ров'я та життя людей

результат:

за останні двадцять років у промислових та природніх ката­строфах загинуло близько 3 млн. чол. та більше одного млд. залишилося без житла.

Вихід з даного становища:

В червні 1992 р. на конференції ООН ухвалена "Конвенція стійкого розвитку", що виходить з нерозривності соціально-еко­номічних, екологічних та духовних проблем суспільства. Керу­ючись цим документом питання вивчення та аналізу роботи територіальних потенційно-небезпечних виробництв, розробка основ регулювання техногенно-екологічною безпекою та швид­кою реагування набирає першочергового вирішення.

Для наукового обґрунтування управління безпекою потрібно класифікувати суспільства та кількісно визначити потенційно небезпечні виробництва, а також межі їх потенційного ризику. Необхідно визначити різницю між еколог ічно і потенційно не­безпечним виробництвом.

Сформульовано слідуючи класифікацію:

    1. тип. - джерела екологічної небезпеки - виробництво з відходами які накопичуються в землі, атмосфері, поверхневих та підземних водах, рослинному покрові. Наближення еколо­гічної кризи (коли негативні наслідки набувають необоротного характеру) при функціонуванні даних підприємств відбуваєть­ся поступово і піддасться спостереженню, аналізу та прогно­зуванню.

    2. тип-потенційно-небезпечні-виробництва, які у повсяк­денному житті можуть бути екологічно малоактивні або вза­галі пасивні і проявлятися в екстремальних ситуаціях, а еколо­гічна криза настає за надто короткий проміжок часу і йдеться вже не про відвернення аварії чи катастрофи, а лише про зни­ження наслідків або зменшення території, які опиняться під їх впливом. Процес прогнозування у зв'язку з цим набуває ймові­рного характеру. Такі катастрофи можна класифікувати за ти­пами аварій, масштабами можливих наслідків тощо.

До найбільш типових: транспортні аварії, вибухи, пожежі, завали, затоплення, з викидом радіоактивних речовин та СДОР.

6.2. Сутність стійкої роботи об'єктів господарської діяльності та основні шляхи їх підвищення

розуміють його спроможність в умовах надзвичайної ситу­ації випускати продукцію в запланованому обсязі га номенкла­турі, а при отриманні середніх руйнувань або порушенні зв'язків з кооперації та поставок відновлювати виробництво у мінімальні терміни. Для тих хто не виробляє матеріальні цінності стійкість розуміється виконанням покладених функцій, в умовах НС.