Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
40.73 Кб
Скачать
  1. Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями

Однойменні Правила були затверджені ухвалою Кабміну України N 854 від 30.07.96 р. У п.4 цих Правил сказано, що для роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб'єкт господарської діяльності повинен мати торгове приміщення (будова) площею не менше 20 квадратних метрів, оснащене відповідним торгово-технологічним устаткуванням (вітрини, прилавки, пристенные гори і тому подібне), охоронною і протипожежною сигналізацією, з достатнім освітленням, опалюванням і вентиляцією і ін. При цьому алкогольні напої зберігаються в спеціальних приміщеннях, відомості про місцезнаходження яких заносяться в Єдиний державний реєстр місць зберігання. Приміщення для зберігання алкогольних напоїв повинні добре вентилюватися, не мати стороннього запаху, бути непроникними для прямих променів світла, обладнані охоронною сигналізацією.

Відповідно до ЗУ, «Про державне регулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" (далі - Закон "Про державне регулювання») забороняється продаж алкогольних напоїв (ця ж заборона діє і відносно торгівлі тютюновими виробами):

особами, що не досягай 18 років;

у - приміщеннях і на території дошкільних, учбових закладів і закладів охорони здоров'я;

у приміщеннях спеціалізованих торгових організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торгових організацій; у місцях про ведення спортивних змагань;

у інших місцях, визначених органами місцевого самоврядування; з торгових автоматів; з полиць самообслуговування; з рук і в не визначених для цього місцях торгівлі.

(Цей перелік декілька відрізняється від переліку заборон в Правилах, проте володіє пріоритетом через вищу юридичну силу Закону.)

Велика увага в Правилах приділена обов'язковості наявності акцизних марок, маркіровки і т .д.

Так, зберігання і реалізація алкогольних напоїв, окрім алкогольних напоїв із змістом спирту етилового від 1,2 до 8,5% об'ємних одиниць, виготовлених в Україні, вирішується тільки за наявності марки акцизного збору встановленого зразка на пляшці або на іншій тарі згідно законодавству.

Алкогольні напої повинні бути маркіровані в доступній для споживача формі згідно законодавству про мови.

Наприклад, на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки горілки і ликероводочных виробів указуються:

загальна і власна назва виробу; найменування виробника; знак для товарів і послуг;

географічна назва місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування підприємства; зміст спирту (% о.); ємкість посуду;

штриховий код повинен бути нанесений на видиму сторону етикетки або контретикетки) або пляшки (іншого посуду);

зміст цукру (якщо це регламентується нормативними документами); позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва).

На видимій стороні етикетки або контретикетки, або пробки, або пляшки (іншого посуду) повинні бути вказані дата виготовлення виробу, код підприємства і номер ліцензії на виробництво (абз.1-12 п.14). На пляшці з вермутом повинні бути контретикетка або додаткова етикетка, на якій указуються дані про основний склад напою і узгоджені з Міністерством охорони здоров'я рекомендації по його вживанню (там же, абз.29).

Етикетки на алкогольні напої, які реалізуються в підприємствах громадського харчування, повинні бути маркіровані штампом (друком) цього підприємства (там же, абз.32).

Закриті пробками пляшки з алкогольними напоями зберігають в горизонтальному положенні в цілях попередження висихання пробки, а пляшки з іншим закупорюванням - у вертикальному положенні.

Алкогольні напої зберігають при температурі: горілку і горілку особливу

  • від -5 .С до +25 .С;

ликероводочные вироби - від +10.С до +20.С і відносній вологості повітря не більше 85 відсотків;

вино - від +8С до +16.С (напівсолодке, напівсухе - від -2 .С до +8 .С); коньяк- не менше чим при +5.С.

Забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив в підприємствах громадського харчування змішувати напої різних видів і марок, окрім виготовлення коктейлів. Технологічні, калькуляційні картки на коктейлі узгоджуються з санэпидемслужбой, затверджуються керівником підприємства, бухгалтером і скріпляються друком.

На відміну від прав споживача на обмін непродовольчого товару належної якості, передбачених в ст.20 Закону України «Про захист прав споживача», в п.28 Правил мовиться: "Алкогольні напої належної якості обміну і поверненню не підлягають».

На закінчення необхідного сказати, що ці Правила, а також виписки із ст .18 і 19 Закону України «Про захист прав споживачів» повинні знаходитися в торговому залі магазина, відділу, секції, підприємства громадського харчування в доступному для ознайомлення споживачів місці.

Окрім Правил, роздрібному торговцеві алкогольними напоями необхідно виконувати і багато інших вимог нормативних актів. А саме:

  1. у договорах купівлі-продажу, по яких роздрібний торговець набуває алкогольних напоїв, слід указувати реквізити ліцензій підприємств, які здійснювали операції купівлі-продажу від імпортера (для товарів імпортного виробництва), виробника (для товарів вітчизняного виробництва) до кінцевого споживача.

  2. придбати імпортні алкогольні напої тільки при умові, що на сертифікаті відповідності вказано номер і дата товарно-транспортної накладної на цю партію, обсяг партії, вказаний у цій накладній

  3. заборонено придбати горілку та інші алкогольні вироби за товарообмінними та іншими бартерними операціями, яки не передбачають розрахунків в грошевій формі, включаючи розрахунки з застосуванням векселів, у тому числі, казначейській.

  4. заборонена торгівля горілчаними виробами громадянами, що здійснюють підприємницьку діяльність без утворення юридичної особи та придбали патент про сплачення фіксованого розміру податку.