Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

1.6. Витіснення кадмію з його солей цинком

Занурте в стаканчик з розчином кадмію сульфату цинкову пластинку і спостерігайте виділення металічного кадмію у вигляді губчастої маси. Напишіть рівняння реакції.

1.7.Одержання і властивості кадмію карбонату

Змішайте у фарфоровій чашці по 25 см3 2н розчинів кадмію хлориду і амонію карбонату, а потім додайте такий самий об’єм розбавленого розчину аміаку, щоб осад кадмію карбонату повністю розчинився. Нагрійте одержаний розчин комплексної солі [Cd(NH3)4]CO3 на водяній ванні. Спостерігайте утворення білих блискучих кристалів кадмію карбонату. Злийте рідину з осаду, промийте методом декантації осад. Перевірте розчинність одержаного розчину у воді, кислотах і лугах.

Покладіть один мікрошпатель одержаного кадмію карбонату в фарфоровий тигель і прожарте. Що при цьому спостерігається? Кадмію карбонат розкладається при температурі близько 3500С. Напишіть рівняння реакцій.

1.8.Одержання і властивості сульфідів цинку і кадмію

В одну пробірку налийте 1-2 см3 розчину кадмію сульфату, а в другу – цинку хлориду. Додайте до обох пробірок надлишок розчину натрію сульфіду. Спостерігайте утворення осадів. Яке забарвлення мають осади в обох пробірках? Злийте рідину з осадів і дослідіть розчинність сульфідів у розбавлених та концентрованих хлоридній і сульфатній кислотах на холоді і при нагріванні. Що при цьому спостерігається? Напишіть рівняння реакцій.

Завдання 6. Меркурій. Ртуть

2.1.Гідроліз сполук меркурію (І)

Розчиніть кілька кристаликів нітрату меркурію (І) в 1-2 см3 дистильованої води. Спостерігайте утворення осаду основної солі (або помутніння розчину). Дослідіть розчин універсальним індикатором. Додайте кілька крапель розбавленої нітратної кислоти і спостерігайте розчинення осаду. Напишіть рівняння реакцій.

2.2.Взаємодія калію йодиду з солями меркурію (І)

До 1-2 см3розчину меркурію (І) нітрату додайте краплями розчину калію йодиду і спостерігайте утворення жовто-зеленого осаду меркурію (І) йодиду. Ця сполука нестійка і поступово розкладається на ртуть і меркурію (ІІ) йодид, яка в надлишку калію йодиду розчиняється внаслідок утворення комплексної сполуки. Напишіть рівняння реакцій.

2.3.Одержання меркурію (І) хлориду (каломелі)

До 1-2 см3 розчину натрію хлориду або хлоридної кислоти додайте краплями розчину меркурію (І) нітрату і спостерігайте утворення білого осаду каломелі. Напишіть рівняння реакції.

2.4.Одержання і властивості меркурію (ІІ) оксиду

До 1-2 см3 меркурію (ІІ) нітрату додайте 2-3 см3 розбавленого розчину лугу і спостерігайте утворення жовтого осаду меркурію (ІІ) оксиду. Розділіть одержаний осад з розчином у дві пробірки, додайте до одної розбавленої кислоти, до другої – надлишок розчину лугу. Що при цьому спостерігається? Напишіть рівняння реакцій.

2.5.Одержання і властивості аргентуму тетрайодомеркурату

До 1-2 см3 розчину меркурію (ІІ) нітрату додайте краплями розчину калію йодиду до розчинення осаду, що утворюється, а потім розчину аргентуму нітрату і спостерігайте утворення ясно-жовтого осаду комплексної солі (Ag2[HgI4]). Відфільтруйте осад, промийте його на фільтрі водою і висушіть між аркушами фільтрувального паперу. Покладіть невелику кількість одержаної комплексної сполуки в суху пробірку і підігрійте. Спостерігайте зміну яскраво-жовтого забарвлення солі на оранжево-червоне. При охолодженні сполуки забарвлення знову стає яскраво-жовтим. Комплексна сполука застосовується як теплочутлива фарба (термоіндикатор). Напишіть рівняння реакцій.