Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITT-metod_17-12-2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

2.7. Порядок проведення прогулянок.

При перевірці порядку надання прогулянок особам, які тримаються в ІТТ, прокурор має встановити, чи додержуються вимоги закону щодо їх тривалості та періодичності (за нормою - одна година щоденно, крім випадків, коли особам за медичними показниками прогулянка не рекомендована), чи надаються щоденні прогулянки тривалістю дві години неповнолітнім та вагітним жінкам.

Прогулянки здійснюються за графіком, затвердженим начальником ІТТ чи органу внутрішніх справ, що виключає порушення правил ізоляції різних катего­рій осіб, які перебувають в ізоляторі. На прогулянку, як правило, одночасно виводяться всі особи, які тримаються в одній камері. Порушники правил поведінки за розпорядженням начальника установи, а в разі його відсутності - чергового, повертаються до камер.

З метою попередження втеч та інших надзвичайних подій постовим під час прогулянок ув’язнених забороняється самовільно залишати пост і відволікатися від спостереження за ними.

2.8. Законність надання затриманим та взятим під варту особам побачень з родичами та іншими особами.

При перевірці стану додержання вимог закону щодо надання побачень ув’язненим з родичами або іншими особами прокурору слід мати на увазі, що

відповідно до ст. 12 Закону України «Про попереднє ув’язнення» адміністрація може їх надавати лише з письмового дозволу слідчого, органу дізнання або суду, в провадженні яких знаходиться справа, як правило один раз на місяць. Дозвіл дійсний лише на одне побачення. Тривалість побачення встановлюється від однієї до чотирьох годин (окрім захисників, для яких кількість та тривалість побачень не обмежено з моменту їх допуску до участі в кримінальній справі).

Іноземним громадянам, взятим під варту, побачення з представниками посольств і консульств відповідних держав надається за погодженням з Міністерством закордонних справ України та з письмового дозволу слідчого, органу дізнання або суду, в провадженні яких знаходиться справа.

Заяви про надання побачень зберігаються в особових справах заарештованих. Адміністрація установи повинна забезпечити умови для проведення побачень та виключити під час побачення із захисником можливість третіх осіб мати доступ до інформації, що надається в процесі побачення.

Для проведення побачень обладнуються спеціальні кімнати. У кімнату для побачень можуть бути виведені одночасно декілька осіб, що перебувають в ІТТ, якщо при цьому забезпечується виконан­ня вимог їх покамерної ізоляції. Одночасно з особою, яка тримається під вартою, у побаченні мають право брати участь не більше двох осіб.

2.9. Застосування заходів заохочення і стягнен­ня. Порядок поміщення та тримання осіб у карцері.

При перевірці законності застосування заходів стягнення (ст. 15 Закону України «Про попереднє ув’язнення») прокурор повинен ознайомитись з даними щодо дисциплінарної практики, переглянути книгу обліку дисциплінарних стягнень та заохочень, а також книгу реєстрації порушень режиму тримання осіб, взятих під варту, та засуджених, звернувши особливу увагу на підстави поміщення правопорушників до карцеру.

За кожним випадком застосування заходів заохочення або стягнен­ня начальником ІТТ (органу внутріш­ніх справ) або особами, які виконують їх обов’язки, виноситься постанова. Накази та постанови із зазначених питань обов’язково реєструються у відповідній книзі обліку та оголошуються під розписку особам, до яких застосовані вказані заходи.

Поміщення осіб у карцер здійснюється лише за мотивованою постановою, затвердженою начальником органу внутрішніх справ, на строк до десяти діб, а неповнолітніх - до п’яти діб. Копії наказів (витяги з них) або постанов разом з матеріалами перевірки додаються до особових справ порушників. Вагітні жінки і жінки, які мають при собі дітей, поміщенню у карцер не підлягають.

У виняткових випадках черговий має право помістити у карцер особу, яка вчинила грубе порушення режиму, і тримати її там до розгляду начальником ізолятора матеріалу про порушення, але не більше 24 годин.

У черговій частині прокурору необхідно вивчати відповідні документи (постанови, рапорти посадових осіб, пояснення), на підставі яких порушників режиму поміщено у карцер. Слід звертати увагу на повноту проведених перевірок за кожним фактом порушення режиму та обґрунтованість застосування стягнень (дотримання строків їх накладення, повідомлення про це покараних, своєчасність приведення стягнень до виконання та їх відповідність характеру порушення, ступеню вини та особі порушника).

Якщо поміщення у карцер буде визнано необґрунтованим або порушник за станом здоров’я чи непридатності приміщення карцеру (холодне, сире тощо) не може в ньому перебувати, прокурор виносить постанову про негайне звільнення особи із карцеру та вживає заходів для притягнення винних посадових осіб до відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]