Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
004 Ц от 16.01.12 р..doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

10.4 Захист від шуму

10.4.1 Для населених пунктів, зон масового відпочинку і туризму, санітарно-курортних зон та інших територій зі спеціальним режимом природокористування, які знаходяться в районах шумового впливу від потоку поїздів на дільницях прискореного руху повинні бути передбачені спеціальні захисні заходи.

10.4.2 Рівні еквівалентного і максимального звуку в дБА в двох метрах від огороджуючих конструкцій будинків житлової забудови, звернених у бік залізниці, не повинні перевищувати допустимих значень, що регламентуються «Санитарными нормами допустимого шума в помещениях жилых и общественных зданий и на территории жилой застройки», наведених у таблиці 7.

10.4.3 Оцінка шумових характеристик при русі поїздів проводиться з врахуванням вимог стандартів ГОСТ 20444-85 та ГОСТ 26918-86.

10.4.4 Зниження шуму, що генерується при взаємодії рухомого складу і колії, забезпечується виконанням вимог цієї інструкції, а саме:

  • укладанням на всіх ділянках прискореного маршруту безстикової колії на баласті, у тому числі на мостах;

  • застосуванням еластичних підрейкових прокладок;

  • періодичним усуненням хвилеподібного зносу поверхні катання рейок;

  • покращенням ходових якостей рухомого складу (усунення повзунів, прокату колісних пар).

Таблиця 7

Призначення

територій

Час доби

Еквіва-лентний рівень звуку, дБА

Максимальний рівень звуку, дБА

1. Території, що безпосередньо прилягають до будинків, санаторїв

с 7 до 23 ч

с 23 до 7 ч

45

35

60

50

2. Території, що безпосередньо прилягають до житлових бу-динків, поліклінік, амбулаторій, диспансерів, будинків відпо-чинку, пансіонатів, будинків інтернатів для пристарілих і інвалідів, дитячих дошкільних закладів, шкіл і інших нав-чальних закладів, бібліотек

с 7 до23 ч

с 23 до 7 ч

65

55

80

70

3. Території, що безпосередньо прилягають до готелів і гурто-житків

с 7 до23 ч

с 23 до 7 ч

70

60

85

75

На металевих мостах вібруючі частини необхідно покривати шумо-вібродемпфіруючою мастикою.

10.4.5 При виносі залізничної колії на нову трасу в районах зі спеціальним режимом природокористування необхідно виключити застосування металевих мостів з безбаластовими прогоновими спорудами.

10.4.6. Для зниження рівня шуму можуть використовуватися шумозахисні зелені насадження (які створюються та утримуються згідно “Інструктивних вказівок по створенню і утриманню огороджуючих насаджень вздовж залізниць України”, акустичні екрани тощо.

Застосування акустичних екранів повинно забезпечувати зниження рівня шуму не менше ніж на 10 дБА відповідно до вимог СН 3077-84.

Розташування, розміри, формування та утримання смуги шумозахисних зелених насаджень необхідно встановлювати з урахуванням відповідних вимог будівельних норм і правил «Защита от шума» та “Настанови рубок, пов’язаних з веденням лісозахисного господарства в насадженнях залізниць України” і “Методичних вказівок щодо устрою, творення, відновлення та поточного утримання захисних насаджень на землях залізниць України”.

10.4.7 Облаштування акустичних екранів і шумозахисних насаджень необхідно проводити з урахуванням оцінки їхнього впливу на снігозахист колії.

10.4.8 Порядок утримання шумозахисних споруд та пристроїв встановлюється начальником залізниці.