Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 6, 2к.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

6. Спілкування.

Спілкування – це обмін вміннями і навичками, здібностями, досвідом діяльності та її наслідками. Спілкування об’єктивно зумовлене діяльнісною сутністю людини.

Морального значення будь-яка людська дія або вчинок можуть набути тільки в контексті певних стосунків між людьми – можливими суб'єктами волевияву, висловлювання і дії, тобто в контексті спіл­кування. Тільки за впливом, який справ­ляє той чи той акт діяльності на людське спілкування, людські взаємини, ми можемо судити про його справжню мо­ральну вагу.

Моральне спілкування своєю передумовою має моральну потребу в духовній взаємодії із іншою людиною. Спілкування набуває змісту самооцінки, не опосередковуючись жодною іншою потребою, крім радості чути, бачити людину, дихати одним повітрям з нею.

Моральність потреби, що налаштовує на спілкування, визначає моральну цінність наслідків. Наслідком злагодженого змістовного спілкування завжди є моральне удосконалення його суб’єктів.

Спілкування як морально визначений процес містить у собі мету: віднайти спільне, те, що цінне у досвіді сторін і завдяки чому вони є певною спільністю. Моральна цінність спілкування полягає у його процесуальності, що є рухом до усвідомлення людиною себе через іншу і завдяки іншій людині.

Сучасна етична теорія, досліджуючи комплекс чинників, що впливають на якість спілкування, бере до уваги не лише його вербальні форми, але й також міміку, жестикуляцію, безпосередні тілесні контакти між людьми. Мова йде про те, що кожному з нас від перших до останніх миттєвостей життя потрібне просте безсловесне людське тепло, відчуття прямого тілесного контакту з іншим «Я».

Іншою вважливою проблемою є дослідження шляхів уникнення агресивності у спілкуванні, вираженої у спробах однієї людини підпорядкувати собі іншу, приборкати її волю, узурпувати право вибирати вчинки за іншу людину. Названа поведінка часто не є зловмисною. Найчастіше вона зумовлена турботою про іншу людину, прагненням захистити її від несподіванок життя, озброївши готовими «рецептами» вчинків.

До принципів морального спілкування відносять:

  • Налаштування на злагоду. Цей принцип сприяє допуску іншої людини у світ власних почувань та потреб. Поступитися перед іншим, підпорядкувати власну потребу потребі іншої людини усвідомивши її як таку ж важливу і навіть більш важливу, ніж власна потреба, означає усвідомити іншого метою спілкування. Конкретним виявом налаштування на злагоду є доброзичливість.

  • Принцип поваги. Цей принцип здатний виконати роль критерію моральності стосунків. Його дія спирається на конкретні моральні підстави: наявність в особистості людських чеснот, що спонукають до поваги, схиляння, пошани. Конкретним виявом поваги є терплячість.

  • Принцип співпереживання. Співпереживання є важливим повагою права іншої людини на власний вибір; переживанням долі іншого як власної, а, отже, прощенням помилок, що спричинили нещастя. У співпереживанні наявна вдячність за досвід, який вдалося здобути не такою дорогою ціною, яку заплатила за досвід трагічна особа.

  • Дисципліна почуттів. Вона досягається усвідомленням потреби своїми людськими якостями створювати підстави для спілкування. Кант писав: «Люди доти шліфуються і притираються, доки не починають підходити одне одному».

  • Принцип толерантності. Цей принцип передбачає визначеність позиції, її утвердження засобами, що не нищать істину та не заперечують цінності особи – носія іншого, відмінного типу досвіду. Толерантність означає ставлення до іншого, як до неподібного, відмінного індивіда. Вона проявляється у прагненні досягнути взаєморозуміння і згоди різнорідних інтересів та точок зору у процесі спілкування без застосування тиску і погроз, переважно методами роз’яснення та переконування.

Вкорінена в цілісному існуванні людини здатність до спілкування, до прийняття у свій внутріш­ній світ «надлишкових» щодо нього цінностей і смислів інших «Я», буття загалом і до відповідної цьому перебу­дови власної суб'єктивності, називається відкритістю. Навпаки, відсутність такої здатності, цілковита зосеред­женість на внутрішніх цінностях і проблемах у своєму цілісному життєвому аспекті постає як замкненість.

4