Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
163.47 Кб
Скачать

43.Міжнародний маркетинг: сутність,значення

Сутність міжнародного маркетингу як і маркетингу в цілому, полягає в тому, щоб виробляти та пропонувати ринку тільки ті товари, які безумовно знайдуть свого кінцевого споживача.

Історія розвитку маркетингу як науки і концепції світового бізнесу має майже 100-річну історію. Еволюція маркетингу відбувалась від внутрішнього, оперативного та промислового до міжнародного та стратегічного, при цьому з кожним роком розширюється перелік об’єктів маркетингу (промисловість, аграрний сектор, банківська сфера, послуги, інвестиції).

Основні функції міжнародного маркетингу:

1)аналітична – збір і обробка надійної, достовірної та своєчасної інформації про міжнародні ринки;

2)виробнича – організація виробництва такого товару, який найбільш точно відповідає умовам зовнішнього ринку порівняно з товарами-аналогами інших виробників;

3)збутова – організація просування товару по міжнародним каналам розподілу, формування попиту на нього та стимулювання збуту;

4)управлінська – планування, інформаційне забезпечення і контроль заходів маркетингу, націленого на зовнішні ринки, з оцінкою ризику, прибутку, ефективності.

С пільні риси та відмінності внутрішнього та міжнародного маркетингу

Міжнародний маркетинг виражає масштабність зарубіжної діяльності фірми. Він може мати білатеральний (двобічний) характер, коли підприємство, яке освоїло ринок своєї країни, виходить на ринок іншої держави. Однак часто використовуються і системи мультилатеральної (багатобічної) дії. Вони бувають досить гнучкими й характеризуються тим, що компанія, яка присутня на одному або багатьох ринках, шукає можливість потрапити на один ринок або ж одразу на декілька.

44.Форми міжнародного маркетингу

Міжнародна діяльність грунтується на використанні таких форм міжнародного маркетингу:

Імпортний(маркетингова діяльність, спрямована на закупівлю (імпорт) товарів чи послуг на зарубіжних ринках);

Експортний(маркетингова діяльність щодо реалізації продукції за межі національних кордонів, при якій відбувається фізичне транспортування товару з однієї країни в іншу);

Зовнішньоекономічний(маркетингова діяльність, зумовлена стабільністю чи зростаючими можливостями перебування фірми на зовнішньому ринку, який вже включає декілька країн.);

Транснаціональний(маркетингова діяльність, що виникла з практики функціонування ТНК);

Мультирегіональний(форми та методи маркетингової діяльності, що застосовують фірми, працюючи в окремих регіонах чи в межах інтеграційних угрупувань);

Глобальний(маркетингова діяльність фірми, яка розглядає світовий ринок як єдине ціле)

Паушальні платежі — це визначена і зафіксована в тексті ліцензійної угоди сума, що фактично не залежить від ступеня освоєння і комерційної реалізації об'єкта ліцензії.

Роялті - це перодичні відрахування у вигляді фіксованих ставок, які виплачуються ліцензіатом через певні обумовлені договором проміжки часу за використання або надання дозволу на використання прав інтелектуальної, промислової власності, а також інших аналогічних майнових прав, що визначаються об'єктом права власності суб'єкта господарської діяльностіпротягом терміну дії ліцензійного договору.

Вивезення капіталу це експорт капіталу в інші країни приватними корпораціями і державою. Капітал експортується, по-перше, у формі продуктивного капіталу — прямі інвестиції в промисловості, торгівлі та інших галузях; портфельні інвестиції в іноземні облігації й інші цінні папери; по-друге, у формі позичкового капіталу — міжнародні кредити і позички промисловим, торговим підприємствам, банкам та іншим фінансовим установам.

Спільне підприємництво — це різноманітні форми виробничо-господарської діяльності партнерів двох або кількох країн, яка ґрунтується на об'єднанні зусиль, фінансових засобів, матеріальних ресурсів, довгострокових гарантій збуту товарів, систематичному оновленні продукції, науково-виробничій і торговій кооперації, участі в прибутках, розподілі технічних та інвестиційних ризиків.

Термін «офшор», дало англійське вираження «off shore», дослівно значуще «поза берегом». Тут максимально спрощена процедура реєстрації компанії, що утворюється. В офшорних зонах немає обмежень на вивіз валюти. Більшість країн «податкового раю» не вважають карним злочином порушення податкового, валютного і митного законодавства. Процедура керування фірмою гранично спрощена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]