Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма навчальної дисципліни АП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Тема 13. Безпека та її забезпечення як адміністративно-правові категорії.

Загальна характеристика національної безпеки як об’єкта державного управління. Поняття національної безпеки. Об’єкти національної безпеки. Загрози національній безпеці. Основні напрямки державної політики у сфері національної безпеки. Нормативно – правова база державного управління у сфері національної безпеки.

Суб’єкти державного управління у сфері національної безпеки. Поняття та повноваження Ради національної безпеки і оборони України. Поняття, завдання, структура та напрямки діяльності Служби безпеки України. Поняття та повноваження Служби зовнішньої розвідки України. Поняття та завдання Управління державної охорони України. Об’єкти державної охорони в Україні. Поняття та основні завдання Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Поняття та основні функції Державної прикордонної служби України. Поняття та основні завдання Міністерства України з надзвичайних ситуацій.

Державний кордон України його захист і охорона. Поняття державного кордону України. Режим державного кордону України.

Тема 14. Адміністративно-правові засади управління в області внутрішніх справ

Поняття та зміст управління в області внутрішніх справ. Система органів внутрішніх справ, їх завдання та компетенція. Поняття та основні завдання МВС України. Громадський порядок. Громадська безпека. Нормативно – правова база управління в галузі внутрішніх справ. Служба в органах внутрішніх справ.

Поняття, завдання та система міліції. Види міліції. Кримінальна міліція. Міліція громадської безпеки. Місцева міліція. Транспортна міліція. Міліція охорони. Судова міліція. Спеціальна міліція. Основні обов’язки та права міліції. Державний нагляд за безпекою дорожнього року. Система та повноваження ДАІ. Дозвільна система. Паспортна система. Адміністративна відповідальність за порушення громадського порядку, правил дорожнього руху, дозвільної системи, паспортних правил. Внутрішні війська МВС України, їх функції та повноваження.

Тема 15. Адміністративно-правові засади управління юстицією та закордонними справами

Організаційно – правові основи управління у сфері юстиції. Основні об’єкти юстиції. Нормативно – правова база адміністративно – правового забезпечення управління у сфері юстиції.

Суб’єкти адміністративно - правового регулювання у сфері юстиції. Повноваження ВРУ, Президента України, КМУ у сфері юстиції. Поняття, завдання та склад Вищої ради юстиції. Поняття та основні завдання Міністерства юстиції України.

Організація нотаріальної служби. Адвокатура України. Реєстрація актів цивільного стану. Державна виконавча служба.

Організаційно – правові основи управління у сфері закордонних справ. Нормативно – правова база державного управління у сфері закордонних справ. Суб’єкти державного управління у сфері закордонних справ. Повноваження ВРУ, Президента України, КМУ у сфері закордонних справ. Поняття та основні завдання Міністерства закордонних справ України.

Дипломатичні представництва, консульські установи, представництва при міжнародних організаціях. Основні напрями зовнішньої політики України.