Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47_Ф_нансовий_кониол_нг_КЛ_ФК_2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
728.58 Кб
Скачать

5.7. Організація контрольно-ревізійної роботи

Господарським кодексом України передбачено розширення прав підприємств у виробничій і фінансово-господарській діяльності. В зв’язку з цим змінюється зміст контрольно-ревізійної роботи. Вищі органи управління не несуть майнової відповідальності за діяльність підвідомчих підприємств, а звідси не правомочні здійснювати дрібне опікунство за господарськими операціями, керувати підприємством. На керівників підприємства покладено обов’язки щодо контролю за ходом виробництва, його рентабельністю, раціональним і економним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Крім того, вони повинні вести рішучу боротьбу з безгосподарністю і марнотратством, вживати заходів щодо запобігання таким явищам, повідомляти про крадіжки та грубі порушення законодавства в органи прокуратури і внутрішніх справ. Разом з тим на вищестоящі органи управління власником покладено проведення ревізій і перевірок діяльності підприємств з метою підвищення ефективності їх господарювання. У процесі ревізії необхідно перевіряти, як керівництво підприємства користується правами у господарській діяльності і чи не завдає це шкоди інтересам держави. Оскільки держава як власник першочергово наділяє підприємства основними і оборотними коштами, то вона має право контролювати їх ефективність використання, мати від них найбільшу фондовіддачу збільшенням змінності роботи обладнання, його модернізацією та своєчасною заміною більш технічно досконалим.

В такій же мірі це відноситься до суб’єктів господарювання інших форм власності (акціонерних, спільних, приватних, комунальних).

Крім того, держава, маючи договірні відносини (замовлення) з акціонерними, комунальними та підприємствами інших форм власності, надає їм певні фінансові пільги і тому має право вимагати від них виконання обопільних зобов'язань.

Орган управління при формуванні ревізійної бригади до її складу включає високваліфікованих спеціалістів у галузі технології виробництва підконтрольного підприємства, юрисконсультів, економістів-фінансистів, економістів з ціноутворення, спеціалістів з бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності, фінансового контролю.

Керівник органу управління, який призначив ревізію і затвердив ревізійну бригаду та її керівника, складає за її участю програму ревізії. До програми включають об’єкти контролю відповідно до структури акта комплексної ревізії, а також їх значущості у галузевій спрямованості підприємства. Об'єкти контролю відображають в окремих розділах акту комплексної ревізії. Крім того, зазначені об’єкти контролю потребують різної професійної компетентності членів ревізійної бригади. Наприклад, ревізія касових і банківських операцій може проводитися без участі інженера-технолога, але за обов’язковою участю бухгалтера і економіста-фінансиста; використання і оновлення основних засобів у процесі ревізії необхідно перевіряти за участю інженера-технолога.

Для того щоб програму комплексної ревізії виконати в строк, встановлений наказом про призначення ревізії, і у повному обсязі, керівник ревізійної бригади складає план-графік проведення комплексної ревізії діяльності підприємства, який погоджує з керівником контрольно-ревізійного підрозділу органу управління. Об’єкти контролю розподілені між членами ревізійної бригади відповідно до їхніх професійних знань, обсягу роботи і граничних строків її виконання, виходячи із встановленого часу для проведення комплексної ревізії. Дослідження об'єкта контролю може проводитися у послідовності, передбаченій програмою ревізії, паралельно і мішано. Кожний член ревізійної бригади за завданням керівника виділені йому для контролю об'єкти розподіляє на складові елементи і встановлює граничний час для завершення робіт.

Об’єкти контролю відображають в окремих розділах акту комплексної ревізії. Крім того, зазначені об’єкти контролю потребують різної професійної компетентності членів ревізійної бригади. Наприклад, ревізія касових і банківських операцій може проводитися без участі інженера-технолога, але за обов’язковою участю бухгалтера і економіста-фінансиста; використання і оновлення основних засобів у процесі ревізії необхідно перевіряти за участю інженера-технолога.

Отже, організація контрольно-ревізійної роботи, як і будь-які інші трудові процеси, має забезпечити якісне її виконання у передбачені терміни.