Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEKT_OSVITLENNYa_OsnChastina.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.57 Mб
Скачать

2.5.2 Світлодіодні освітлювачі (сдо)

Світлодіодні освітлювачі, конструкція яких представлена на рисунку 20, білого світіння зі збільшеним світловим потоком (більше 15 лм) розроблено на основі кристалічних «чипів» великої площі, із збільшеним робочим струмом і покращеною конструкцією тепловідведення.

Рисунок 20 – Конструкція СД освітлювача (переріз):

1- випромінюючі кристали (від 1 до 4); 2 - відбивач бічного випромінювання;

3 - кристалотримач; 4 - полімерна сферична лінза; 5 – ізольовані виводи

Кристали вирощені на сапфірової підкладці і покриті люмінофором.

Площа активної області від 0,7 до 1,1 мм². Якщо кристал не покривають люмінофором, то його впроваджують в прозорий полімер (зерна розміром від 1 до 2 мкм).

Біле світіння створюється складанням спектрів смуг: блакитної і жовто-зеленої. Змінюючи товщину люмінофорного покриття та його кількість в полімері, можна змінювати співвідношення блакитного та жовто-зеленого спектра, що дозволяє створювати задані колірні характеристики.

Розроблені СДО для забезпечення тепловідводу повинні застосовуватися з радіаторами. Нагрівання корпусу в порівнянні з навколишнім середовищем, не перевищує 10 ° С [11].

2.5.3 Схеми підключення сд

Світлодіод повинен живитися від джерела стабілізованого струму. Для живлення світлодіода від батарейки необхідний струмообмежуючий резистор R (рисунок 21).

Рисунок 21 – Схема підключення СД до джерела постійного струму

Світлодіод можна живити і від джерела змінного струму. При цьому послідовно з світлодіодом повинен бути включений випрямний діод. Схема підключення світлодіодів до джерела змінного струму представлена на рисунку 22.

Рисунок 22 – Схема підключення СД до джерела змінного струму

Світлодіоди також допускається живити в імпульсному режимі. У цьому випадку імпульсний струм, що протікає через прилад, може бути вище, ніж значення постійного струму (до 150 мА при тривалості імпульсів 100 мкс і частоті імпульсів 1 кГц). Для керування яскравістю світлодіодів (і кольором, в разі змішування кольорів) використовується широтно-імпульсна модуляція (ШІМ)  метод, дуже поширений в сучасній електроніці. Це дозволяє створювати спеціальні керуючі пристрої  контролери з функцією плавного зміни яскравості (діммери) і кольорів (колор-чейнджери), що можна ефективно використовувати в системах декоративного освітлення [12].

3 Освітлювальні прилади

3.1 Загальні поняття

Світловий прилад – це сукупність джерела світла, оптичної системи, пускорегулючого апарата і допоміжної арматури.

Оптична система світлового приладу призначена для перерозподілу світлового потоку. Пускорегулюючий апарат забезпечує необхідний режим запалювання, розгоряння і роботи газорозрядних ламп. Допоміжна арматура призначена для кріплення джерела світла, вмикання його в мережу, захисту від механічних ушкоджень і несприятливих чинників навколишнього середовища.

Світлові прилади підрозділяються на:

  1. світильники – освітлювальні прилади ближнього світла, що перерозподіляють світло всередині значних тілесних кутів (до 4 π);

  2. прожектори – освітлювальні прилади дальнього світла, що перерозподіляють світло всередині малих тілесних кутів;

  3. опромінювачі – оптичні прилади впливу на біологічні об'єкти ультрафіолетовим, видимим або інфрачервоним опроміненням;

  4. проектори – світлові прилади, що розподіляють світло лампи з концентрацією світлового потоку на поверхні малого розміру або в малому об’ємі;

  5. світлосигналізаційні пристрої – світлові прилади, що призначені для світлової сигналізації розташування маяка (світлові маяки) або для регулювання руху транспорту і людей (світлофори).

Надалі підлягають розгляду тільки освітлювальні прилади, тобто світильники і прожектори. Освітлювальні прилади класифікуються за світлотехнічними показниками, призначенню й умовам експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]