Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prak _3Станд_прог.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

4. Таблиця символів Character Map

Для перегляду та введення символів, які не входять в набір клавіатури (спеціальних символів) використовується програма Character Map (Таблица символов). Вона містить таблицю всіх можливих символів, які входять у кожен шрифт.

Програма завантажується командою Start (Пуск) Programs (Программы) Accessories (Стандартные) System Tools (Служебные) Character Map (Таблица символов). Після цього відкриється діалогове вікно, де у вигляді таблиці показані всі доступні символи.

Рис. 6.3. Таблиця символів Character Map

У спадному списку Font (Шрифт) потрібно вибрати тип шрифту, при цьому у таблиці відобразиться сукупність доступних символів. Для того, щоб переглянути символи у збільшеному вигляді, потрібно натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, рухатися по таблиці.

Для вибору потрібного символу, потрібно двічі натиснути на ньому ліву кнопку миші (або один раз натиснути та вибрати командну кнопку Select (Выбрать)). Таким способом можна по черзі вибрати зразу декілька символів. Усі вони опиняться у полі Characters to Сopy (Копировать символы). Після цього вибрані символи потрібно скопіювати у буфер обміну (за допомогою кнопки Copy (Копировать) цього ж діалогового вікна або виділивши їх та натиснувши комбінацію клавіш Ctrl + C). Для вставки вибраних символів у текст документа потрібно перейти у вікно потрібної програми та скористатися командою вставки фрагменту з буфера обміну.

Будь-який символ шрифту можна вводити без таблиці символів, використовуючи клавіатуру (хоча його й немає серед стандартних клавіш). Для цього потрібно натиснути клавішу Alt і, не відпускаючи її, набрати код символу, використовуючи блок цифрової клавіатури (який включається клавішею NumLock. Код символу можна побачити у нижній правій частині після слова Keystroke (Клавиша) діалогового вікна програми Character Map (Таблица символов).

5. Налаштування шрифтів

В операційних системах з графічним інтерфейсом користувача використовуються масштабовані шрифти. У Windows ці шрифти називаються масштабовані (scaleable) шрифти True Type.

Сама назва True Type перекладається як “правильний вигляд”, тобто символи шрифту відображаються на твердій копії так само як виглядають на екрані. Масштабованість шрифту – це здатність плавно змінювати розмір символів без втрати якості. Ці властивості забезпечуються тим, що кожен символ шрифту описується як сукупність точок. Недоліком растрових шрифтів є втрата якості при збільшенні символів шрифту і спотворення при друці.

Характерною особливістю Windows є наявність єдиної бібліотеки шрифтів, що використовуються майже всіма програмами, які створені для цієї ОС. Причому, туди входять як векторні, так і растрові шрифти. Кожен шрифт знаходиться в окремому файлі з розширенням ttf для True Type та fon для растрових шрифтів. Всі ці файли розміщені в папці Fonts, яка знаходиться в головній папці ОС (зазвичай це папка Windows).

Для доступу до папки Fonts існує піктограма Fonts (Шрифты) на панелі керування. При відкритті цієї папки видно піктограми інстальованих на ПК файлів-шрифтів. Для перегляду зразків даного шрифту потрібно в контекстному меню піктограми вибрати команду Open (Открыть) або двічі клацнути лівою кнопкою миші по значку шрифту. Для того, щоб роздрукувати ці зразки, вибирають команду Print (Печать).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]