Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка теория и практика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Тема 4. Територіальне верховенство держав та проблеми території в міжнародному праві

Поняття та види території. Правовий статус території і види правового режиму території. Територіальний суверенітет, територіальне верховенство, територіальні права. Теоретичне обґрунтування правової природи території (об'єктна теорія, теорія компетенції, просторова теорія). Державна територія з міжнародним режимом використання (Шпіцберген). Кондомініум. Анклав. Зони (райони) державної території зі спеціальним режимом (заборонні, особливі та ін.) Поняття, види та способи встановлення державних кордонів. Специфіка визначення меж державної території в надрах і в повітряному просторі. Делімітація. Демаркація. Поняття та види міжнародної території загального користування. Території зі змішаним режимом: поняття та види. Міжнародні ріки (озера). Проходження державних кордонів з міжнародних (прикордонним) ріках (озер). Судноплавних і несудноплавних використання міжнародних річок (озер). Барселонська конвенція та статут про режим судноплавних шляхів міжнародного значення 1921 року, Гельсінкські правила 1966 р., Конвенція про режим судноплавства на Дунаї 1948 р. Вирішення територіальних і прикордонних суперечок.

Арктичний басейн як частина міжнародної території загального користування із спеціальним режимом. Район Антарктики як частина міжнародної території загального користування. Система Договору про Антарктику 1959 р. Збереження морських живих ресурсів Антарктики. Міжнародно-правовий режим експлуатації мінеральних ресурсів Антарктики. Охорона навколишнього середовища Антарктики, Протокол 1991 р. до Договору про Антарктику 1959 р. Територіальні («заморожені») претензії держав в Антарктиці.

Правові аспекти виникнення і визнання республік Південної Осетії та Абхазії. Історія конфлікту. Застосування принципів міжнародного права до конфлікту і позиції конфліктуючих сторін.

Міжнародно-правовий режим використання надр Каспійського моря. Договірні основи надрокористування у відповідності до Угоди 1998 р.

Енергетична програма Ірану та міжнародне право.

Тема 5. Становлення системи органів міжнародної юстиції

Основи міжнародного правосуддя. Договір Джея 1794 року між США і Великобританією. «Змішані суди» по розгляду територіальних, політичних питань, випадків работоргівлі. Значення рішення по справі крейсеру «Алабама» у становленні міжнародного правосуддя. Рішення Постійної Палати Міжнародного правосуддя по справі пароплавства Уімблдом, консультативний висновок щодо правомірності закриття приватних шкіл в Албанії, Мосульський спір. Юрисдикція Міжнародного суду ООН, структура та порядок обрання суддів. Рішення по справах: про розмежування морського простору і континентального шельфу Північного моря, рішення про анклави (Нідерланди проти Бельгії, 1959 р.), спір між Грецією і Туреччиною (1976-1987), справа про Барселонську компанію (Бельгія проти Іспанії, 1970 р.)

Тема 6. Прецедентне право Європейського Суду з прав людини та його вплив на національне право держав-членів Ради Європи

Заснування Європейського суду з прав людини, дволанкова система контрольного механізму Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод – Суд та Комісія. Протокол №11 та створення єдиного Європейського суду з прав людини. Індивідуальні та міждержавні заяви до ЄСПЛ. Критерій прийнятності заяв. Вплив рішень ЄСПЛ на національне законодавство держав-сторін Конвенції. Пілотні рішення. Зміна контрольного механізму Конвенції за Протоколом №14.