Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ КОМПАС и АвтоКад.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

9.1. Нанесення розмірів

Креслення деталі неприйнятне без нанесених на нього розмірів. Розміри повинні повністю визначати величину виробу. Їх повинна бути достатня кількість, але зайвих розмірів наносити також непотрібно. Розміри на кресленні можуть бути лінійні, кутові, радіальні. Лінійні розміри визначають довжину, ширину, висоту виробу і вказуються у міліметрах без позначення одиниці вимірювання. Кутові розміри вимірюються у градусах, хвилинах, секундах із позначенням одиниці вимірювання. Радіальні розміри вказують довжину радіусів або діаметрів дуг та кіл.

Розмір складається з :

 Виносних лінії, проведених перпендикулярно відрізку, який вимірюється. Виносні лінії кутових розмірів проводять радіально, а при нанесенні розміру дуги – перпендикулярно її хорді або радіально.

 Розмірних ліній, проведених паралельно відрізку, розмір якого визначається на відстані не менше 10 мм від контуру деталі. Кінці розмірних ліній обмежуються стрілками, насічками або точками. Виносні лінії виходять за розмірні на 1 – 5 мм. При нанесенні декількох паралельних розмірних ліній ближче до контура наноситься менший розмір. Розмірними лініями кутових розмірів є дуги з центром у вершині кута або дуги.

 Розмірних чисел, що вказують величину виробу. Залежно від виробу і орієнтації виносних ліній розміри можуть бути горизонтальними, вертикальними, паралельними, повернутими, ординатними. Можна проставляти розміри від загальної бази і утворювати розмірні ланцюжки. Нанесення розмірів можна виконати одним із двох методів. Перший полягає у тому, що після введення команди курсором мишки вказується об’єкт, розмір якого вимірюється і задається положення розмірної лінії. При використанні другого методу курсором мишки вказуються початкові точки виносних ліній і положення розмірної лінії. В останньому випадку рекомендується включити режим об’єктної прив’язки. Варіанти нанесення розмірів або їх редагування містяться у команді меню Размеры, а також у виглядікнопок на панелі Размеры. AutoCAD створює асоціативні розміри. Асоціативність полягає у тому, що при зміні об’єктів командами редагування елементи розмірів автоматично оновлюються. Вигляд розміру на кресленні залежить від вибраного стилю. За умовчанням пропонується стиль ISO-25, призначений для машинобудівельного креслення. AutoCAD надає можливість вносити зміни у горизонтальний вертикальний паралельний розмірний ланцюг базовий кутовий радіальний існуючі стилі, а також створювати власні стилі. Від вибраного розмірного стилю залежить відображення виносних ліній, розмір і положення тексту, довжина і тип стрілок, базовий інтервал між розмірними лініями і т. ін. Керують процесом нанесення розмірів розмірні змінні, значення яких можна змінити відповідними командами або у діалоговому вікні Менеджер стиля измерений. Внесення змін у існуючий стиль відбувається у діалоговому вікні Modyfy Dimension Style. На відповідних вкладках даного вікна можна змінити значення розмірних змінних. Викликається вікно натисненням кнопки Изменить у вікні Менеджер стиля измерений.

Для створення нового стилю натиснути кнопку Новый у вікні Менеджер стиля измерений, у полі Имя нового стиля ввести ім’я стилю і натиснути кнопку Продолжить. Після чого на вкладках вікна Modyfy Dimension Style задати характеристики розмірів.

На вкладці Линии

(Lines and Arrows) задається колір, товщина та інші характеристики розмірних та виносних ліній. Вибирається тип та розмір стрілок. На цій же вкладці вибирається відображати або не відображати маркери у центрі кола, а також їх розмір.

На вкладці Текст (Text) вибираються параметри розмірного тексту:

колір, стиль, вирівнювання.

На вкладці Размещение (Fit) здійснюється управління взаємним розміщенням розмірних, виносних ліній та тексту, а також масштабом розмірів.

На вкладках Осн. Единицы (Primary Units) та Альт. Единицы (Alfernate Units) визначається формат одиниць вимірювання, задається точність.

На вкладці Точность (Tolerance) визначається формат та точність допусків.