Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нервово-психічний розвиток - тести.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

11. Які Ви знаєте закономірності психічного розвитку дітей?

А. Психіка дитини не має відмінностей від дорослих.

Б. Дитина має меншу кількість психічних функцій ніж дорослий.

В. В ранньому дитинстві на формування психічних функцій впливають генетичні фактори.

Г. Психіка дитини розвивається постійно рівномірно.

12. Механізми шкільної зрілості включають в себе:

А. Дозрівання ментальної сфери;

Б. Вольову, мотиваційну та моральну зрілість;

В. Формування сенситивності;

Г. Вміння вирішувати логічні тести першого та другого рівня складності.

Задачі.

1. Дитина, 5,5 років, відвідує перший клас. Батьки скаржаться на те, що дитина „не слухає”, стала дратівлива, погано розуміє, навіть детальне пояснення („..я йому розповідаю, пояснюю довго і спокійно, а він ...”). Дайте пораду і обґрунтуйте.

2. Микола Т, 8 років. Любить читати, займатись конструюванням, довго і зосереджено працює над моделями. Пояснення вчителя слухає уважно, вивчений матеріал запам’ятовує надовго. Друзі вважають Миколу не дуже балакучим, бо хлопець спочатку подумає, потім відповість, а інколи зовсім промовчить. Який тип вищої нервової діяльності переважає у хлопця?

3. Тетяна 6 роки. Дівчинка любить читати книжки і любить слухати казки, може самостійно тривало гратись з іграшками, а потім із задоволенням спілкуватись з дорослими чи бігати з дітьми. Ввечері спокійно, вчасно засинає, апетит середній. Який тип вищої нервової діяльності переважає у дівчинки?

4. Мати скаржиться, що її син Мишко (3 років) часто вередує чи сердиться. А взагалі дитина дуже швидка і непосидюча, любить бігати, стрибати. З іграшками майже не грається, вони дуже швидко йому набридають. Погано засинає, спить мало і часто тривожно, апетит знижений. Який тип вищої нервової діяльності переважає у хлопця?

5. Дівчинка Марічка (3 роки) тендітної худорлявої статури, часто хворіє. Схожа на мишку, тиха, плаксива, любить, щоб нею хтось займався, опікувався, розважав. Із задоволенням слухає казки, музику.

Який тип вищої нервової діяльності переважає у дівчинки?

6. Павло Н., 6 міс. Мама скаржиться, що дитина не розуміє слова „ні”, „не можна”, які говоряться спокійним без емоційним тоном. Хлопчик реагує на окрик, але плаче і заборонену дію повторює. Що можна порадити мамі? Обґрунтуйте.

7. Новонароджена дитина на подразнення підошов реагує генералізовано: і криком, і згинанням кінцівки, і зміною положення тіла. Чому?

8. Батьки звернулись до лікаря з питанням, чи варто вагітній слухати спеціальну музику? Чи почує плід звуки і як це на нього впливає?

9. У дитини 5 місяців при обстеженні визначаються позитивний рефлекс Моро, хапальний, Бабкіна, пошуковий, Галанта, Переса, Бауера. Які з наведених рефлексів мали зникнути до цього віку?

10. Подружжя звернулось за консультацією до сімейного лікаря. Останній рік між ними постійно відбуваються конфлікти, двічі вони намагались розійтись, обидва працюють і активно будують кар’єру. Щоб зберегти шлюб подружжя хоче завести дитину, щоб вона стала „буфером” між ними і скріпила відносини. Дайте пораду в процесі планування вагітності.

11. Школяри часто скаржаться, що багато з того, що вони вивчають в школі не знадобиться їм в майбутньому житті: інтеграли і логарифми, квантова фізика та креслення, маточки і тичинки та ін. Що має їм відповісти сімейний лікар, враховуючи закономірності нервово-психічного розвитку?

12. До сімейного лікаря батьки звернулись з питанням чи вірно буде, якщо дитині все дозволяти, не сварити, задовольняти її бажання, з тим, що правилам та дисципліні їх син навчиться у школі. Що Ви б відповіли? Обґрунтуйте.