Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Metodika_vivchennya_diy_mnozhennya_i_dilennya...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

3. Прийоми закріплення таблиць множення і ділення

Див. у посібнику Богдановича М.В. «Методика …»

4. Методика ознайомлення з поняттями «більше в ….», «менше у …»; кратне порівняння чисел

Див. підручник Богданович М.В. Математика 2 кл. (введення понять «більше у …» і «менше у…), Богданович М.В. Математика 3 кл. (кратне порівняння величин і чисел).

5. Залежність результату множення і ділення від зміни одного з компонентів при сталому іншому.

Залежність результату множення і ділення від зміни одного з компонентів при сталому іншому дещо інша, ніж для дій додавання і віднімання. Збільшення чи зменшення компонента виконується не на кілька одиниць, а у кілька разів. при цьому маємо прямо пропорційну чи обернено пропорційну залежність, яка встановлюється методом часткової індукції при спостереженні змін у таблицях.

Множник

5

5

5

Множник

4

2

8

Добуток

20

10

40

Правило 1. Якщо один із множників збільшити у кілька разів, то у стільки ж само разів збільшиться і добуток. Якщо один із множників зменшити у кілька разів, то у стільки ж само разів зменшиться і добуток.

Таким же самим способом встановлюються залежності результату дії ділення від зміни діленого чи дільника у кілька разів.

Правило 2. Якщо ділене збільшити (зменшити) у кілька разів, то і частка збільшиться (зменшиться) у стільки ж само разів.

Правило 3. Якщо дільник збільшити у кілька разів, то частка зменшиться у стільки ж само разів. Якщо дільник зменшити у кілька разів, то частка збільшиться у стільки ж само разів.

Ці залежності використовуються при розв’язуванні задач, в яких розглядаються три величини з пропорційною залежністю між цими величинами (швидкість, час, відстань) і які не можуть бути розв’язані способом зведення до одиниці. Це може бути, наприклад така задача: «за 3 години велосипедист проїхав 40км. Яку відстань проїде велосипедист за 6 годин, якщо їхатиме з тією ж самою швидкістю?"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]