Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

23.2. Розслідування грабежів та розбоїв

В основі кримінальної діяльності при вчиненні грабежів і розбоїв лежать економічні, корисливі інтереси, сполучені з насильством. Предметом злочинного посягання є гроші, матеріали, готові вироби з урахуванням їх значимості у використанні та споживчої вартості, ювелірні вироби, цінні папери, цінні промислові вироби, предмета масового попиту та ін.

Особам, які вчиняють грабежі й розбої, притаманні цинізм, зухвалий і нахабний характер злочинних дій. Такі злочини звичайно вчиняються в присутності очевидців у парках, громадському транспорті, на вокзалах та інших громадських місцях. При цьому злочинці використовують спеціальні пристосування: кийки, зброю та інші засоби для досягнення злочинних цілей.

Вчиняючи грабіж чи розбійницький напад, злочинці враховують певні обставини (місце події, риси, властиві особі потерпілого, характер майна, яким передбачається заволодіти) і визначають спосіб вчинення злочину, час, знаряддя і засоби, які можуть бути використані під час нападу.

На відміну від деяких інших видів злочинів, грабежі та розбої мають одномоментний характер, тому успіх розслідування в основному залежить від того, чи зумів слідчий повною мірою використати інформацію, яку він одержав на першій стадії розслідування, від його вміння працювати з матеріальними джерелами, доказами. У більшості випадків потерпілі вказують на особу злочинця, що дає можливість висунути слідчі версії і намітити оперативно-розшукові заходи.

Хоча нерідкими є випадки, коли ці злочини відбуваються в багатолюдних місцях – на вокзалах, у парках, кафе, однак практика свідчить про те, що більше 60% їх відбувається у вечірній час, тобто коли відсутні свідки в безлюдних місцях, на дорогах, у квартирах, офісах під час відсутності мешканців і основних працівників.

3 метою встановлення істини на початковому етапі розслідування, необхідно встановити групу обставин, до яких можна віднести такі:

  • мав місце грабіж чи розбійний напад, тобто наявність ознак, що свідчать про підготовку і вчинення злочину;

  • яким способом та які використовувалися прийоми і знаряддя;

  • час учинення злочину, створення перешкод для приховання і реалізації вилучених матеріальних цінностей;

  • особа злочинця;

  • співучасники і роль кожного у вчиненні злочину;

  • мотиви вчинення злочину;

  • дані про осіб, які раніше вчиняли подібні злочини;

  • обставини, що сприяли вчиненню злочину, та яких заходів необхідно вжити для їх усунення.

Початок активних дій слідчого за фактами грабежу або розбою багато в чому залежить від своєчасного порушення кримінальної справи. У випадках, коли слідчий одержує заяву про вчинений злочин за ознаками ст. 186 або 187 КК України, що потребує швидкого реагування, затягувати з порушенням кримінальної справи не можна.

Щодо справ розглядуваної категорії існують дві основні слідчі ситуації. Перша – особа, що вчинила злочин, відома, друга – злочинець невідомий.

3 урахуванням цього на початковому етапі розслідування можна висунути такі версії:

1. Факт учинення грабежу або розбійного нападу має місце, підозрюваний затриманий на місці вчинення злочину чи невдовзі після його вчинення. У цьому випадку необхідно провести такі слідчі дії: особистий обшук, допит, огляд одягу, особистого майна, огляд місця події, допит потерпілого.

2. Факт грабежу або розбійного нападу встановлено, але особу (групу осіб) не затримано. Тут важливо в максимально короткі терміни зібрати найбільш необхідну для організації пошуку інформацію про вчинений злочин. 3 урахуванням наявної інформації та оцінки її значимості, слідчий разом з керівником оперативної служби організують переслідування злочинця. Якщо в процесі проведення початкових і негайних заходів особи, що вчинили напад, не будуть встановлені, то необхідно приступити до огляду місця події, допиту потерпілого, свідків, продовжити оперативні заходи з урахуванням отриманої інформації.

3. Факт грабежу або розбою встановлений, проте дані про особу, що вчинила злочин, відсутні.Основним завданням за наявності такої ситуації є встановлення особи (групи осіб), що вчинила злочин. Тут певну роль відіграють тактичні операції, спрямовані на збирання відомостей про злочинця, а також пошук знарядь, застосованих при вчиненні злочинів, і матеріальних цінностей, якими заволоділи злочинці. 3 метою реалізації цих тактичних операцій необхідно: допитати потерпілих та інших осіб про обставини вчиненого злочину; з'ясувати, які зміни відбулися в обстановці, чи не з'явилися раніше невідомі особи, які і в якій кількості вилучені матеріальні цінності, їх індивідуальні особливості і товарну значущість; провести огляд місця події і шляхів пересування злочинців.