Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УІСвААкр2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
714.24 Кб
Скачать

4. Завдання до практичної частини контрольної роботи

4.1. Проектування технології організації внутрішньомашинної обробки даних в діалоговому режимі

Задача 1

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі обліку надходження матеріальних цінностей на склад .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є накладна по надходженню матеріалів. З вхідної інформації формується оперативний масив накладних. В процесі формування оперативного масиву використовується контроль методом довідника. Вихідна форма “Відомість надходження матеріалів на склади” містить ряд показників з довідкового масиву цін на матеріли (назва матеріалу, ціна одиниці матеріалу, назва одиниці вимірювання) і друкується з попередньо сформованого результатного файлу, структура якого повністю відповідає змістовому рядку вихідної машинограми . Кожен рядок машинограми містить такі дані: склад, дата, номер документа, номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу, код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, кількість матеріалу, ціна за одиницю матеріалу, сума поступлення матеріалу. Підсумки в машинограмі підводяться в процесі її друку при зміні номенклатурного номеру, дати і номеру складу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативну інфор-

мацію. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям

присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 2

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі обліку надходження матеріальних цінностей на склад .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є накладна по надходженню матеріалів. З вхідної інформації формується оперативний масив накладних. В процесі формування оперативного масиву використовується метод контролю – контрольне підсумовування. Вихідна форма “Відомість надходження матеріалів на склади” містить такі показники: склад, дата, номер документа, номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу, код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, кількість матеріалу, ціна за одиницю матеріалу, сума поступлення матеріалу. В процесі друку машинограми в результаті сумісної обробки масиву оперативної інформації і довідника цін на матеріали з довідника вибираються такі реквізити: назва матеріалу, назва одиниці вимірювання, ціна одиниці матеріалу і одночасно підводяться підсумки в машинограмі при зміні номенклатурного номеру, дати і номеру складу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в масив довідкової ін-

формації. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям

присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 3

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі обліку вибуття матеріальних цінностей зі складу.

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є накладна вибуття матеріалів. З вхідної інформації формується оперативний масив вибуття матеріальних цінностей. В процесі формування оперативного масиву використовується контроль за модулем 11 правильності введення номенклатурного номеру матеріалу. Вихідна форма “Відомість вибуття матеріалів зі складів” містить ряд показників з довідкового масиву цін на матеріли (назва матеріалу, ціна одиниці матеріалу, назва одиниці вимірювання) і друкується з попередньо сформованого результатного файлу, структура якого повністю відповідає змістовому рядку вихідної машинограми . Кожен рядок машинограми містить такі дані: склад, дата, номер документа, номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу, код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, кількість матеріалу (вибуло), ціна за одиницю матеріалу, сума поступлення матеріалу. Підсумки в машинограмі підводяться в процесі її друку при зміні номенклатурного номеру, дати і номеру складу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативну інфор-

мацію. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям при-

своїти довільні ідентифікатори .

Задача 4

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі обліку вибуття матеріальних цінностей зі складів .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є накладна вибуття матеріалів. З вхідної інформації формується оперативний масив вибуття батіальних цінностей. В процесі формування оперативного масиву використовується метод контролю – метод довідника. Вихідна форма “Відомість надходження матеріалів на склади” містить такі показники: склад, дата, номер документа, номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу, код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, кількість матеріалу, ціна за одиницю матеріалу, сума поступлення матеріалу. В процесі друку машинограми в результаті сумісної обробки масиву оперативної інформації і довідника цін на матеріали з довідника вибираються такі реквізити: назва матеріалу, назва одиниці вимірювання, ціна одиниці матеріалу і одночасно підводяться підсумки в машинограмі при зміні номенклатурного номеру, дати і номеру складу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в масив довідкової ін-

формації. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям

присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 5

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних мо-

дулів одержання оборотно-сальдової відомості обліку матеріальних ціннос-

тей.

Дана задача не використовує первинних документів для формування маси-

вів інформації, а використовує такі попередньо сформовані масиви: 1) резуль-

татний масив із залишками матеріалів на кінець минулого місяця, який вис-

тупає як масив із залишками матеріалів на початок поточного місяця; 2) опе-

ративний масив надходження матеріалів за поточний місяць; 3) оперативний

масив вибуття матеріалів за поточний місяць. Оборотно - сальдова відомість

містить такі показники: номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу,

код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, ціна, кількість на поча-

ток звітного періоду, сума на початок звітного періоду, кількість після прихо-

ду, сума після приходу, кількість після відпуску, сума після відпуску, кількість на кінець звітного періоду, сума на кінець звітного періоду. Такі реквізити відомості, як назва матеріалу, назва одиниці вимірювання та ціна вибираються з довідкового масиву цін на матеріали в процесі формування результатного файлу, призначеного для подальшого друку оборотно-сальдової

відомості. Структура запису результатного масиву ідентична змістовому ряд-

ку машинограми.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив

надходження матеріалів. Вихідним документам, масивам , програмним мо-

дулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 6

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів одержання оборотно-сальдової відомості обліку матеріальних цінностей.

Дана задача не використовує первинних документів для формування масивів інформації, а використовує такі попередньо сформовані масиви: 1) масив із залишками матеріалів на кінець минулого місяця, який виступає як масив із залишками матеріалів на початок поточного місяця; 2) оперативний масив надходження матеріалів за поточний місяць; 3) оперативний масив вибуття матеріалів за поточний місяць. Оборотно - сальдова відомість містить такі показники: номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу, код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, ціна, кількість на початок звітного періоду, сума на початок звітного періоду, кількість після приходу, сума після приходу, кількість після відпуску, сума після відпуску, кількість на кінець звітного періоду, сума на кінець звітного періоду. Такі реквізити відомості, як назва матеріалу, назва одиниці вимірювання та ціна вибираються з довідкового масиву цін на матеріали в процесі друку оборотно-сальдової відомості.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в довідковий масив цін на матеріали. Вихідним документам, масивам , програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 7

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних моду-

лів одержання оборотно-порівняльної відомості обліку матеріальних цінностей (звірка бухгалтерського і складського обліку виконується автоматично).

Дана задача не використовує первинних документів для формування маси-

вів інформації, а використовує такі попередньо сформовані масиви: 1) масив із

залишками матеріалів на кінець минулого місяця, який виступає як масив із залишками матеріалів на початок поточного місяця; 2) оперативний масив надходження матеріалів за поточний місяць; 3) оперативний масив вибуття матеріалів за поточний місяць; 4) масив інвентаризації. Оборотно – порівняльна відомість містить такі показники: номенклатурний номер матеріалу, назва матеріалу, код одиниці вимірювання, назва одиниці вимірювання, ціна, кількість на початок звітного періоду, сума на початок звітного періоду, кількість після приходу, сума після приходу, кількість після відпуску, сума після відпуску, кількість на кінець звітного періоду, сума на кінець звітного періоду, кількість за даними інвентаризації, сума за даними інвентаризації, відхилення по кількості та сумі між обліковими даними та даними інвентаризації. Такі реквізити відомості, як назва матеріалу, назва одиниці вимірювання та ціна вибираються з довідкового масиву цін на матеріали в процесі формування результатного файлу, призначеного для подальшого друку оборотно-порівняльної відомості. Структура запису результатного масиву ідентична змістовому рядку машинограми.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в масив інвентари-

зації. Вихідним документам, масивам , програмним модулям присвоїти довіль-

ні ідентифікатори .

Задача 8

Скласти схему взаємозв’язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі нарахування амортизаційних відрахувань по основних засобах.

Дана задача не використовує первинних документів для формування маси-

вів інформації, а використовує такі попередньо сформовані масиви: 1) масив інвентарної картотеки основних засобів; 2) довідковий масив кодів норм і відсотків амортизаційних відрахувань та об’єктів аналітичного обліку; 3) масив накопичених сум зносу основних засобів. Результатом рішення задачі є відомість сум амортизаційних відрахувань по цехам і по підприємству, яка містить такі показники: код структурного підрозділу, код і назва групи основних засобів, норма амортизації, сума амортизаційних відрахувань за попередній місяць (на повне відновлення і на капітальний ремонт), сума амортизаційних відрахувань по введеним і по вибувшим основним засобам за місяць (на повне відновлення і на капітальний ремонт),сума амортизаційних відрахувань всього за місяць (на повне відновлення і на капітальний ремонт), сума амортизаційних відрахувань з початку року (на повне відновлення і на капітальний ремонт). Такі реквізити відомості, як назва групи основних засобів та норма амортизації вибираються з довідкового масиву кодів норм і відсотків амортизаційних відрахувань та об’єктів аналітичного обліку в процесі друку машинограми..

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в довідковий масив. Вихідним документам, масивам , програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори.

Задача 9

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі обліку надходження виробів на склад готової продукції .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є накладна на здачу готової продукції на склад. На основі інформації цього документа формується оперативний масив здачі готової продукції. В процесі формування оперативного масиву використовується метод контролю – метод довідника. Вихідна форма “Відомість надходження виробів на склад готової продукції” містить такі показники: склад, дата, номер документа, код виду виконання, код відправника, назва відправника, код виду продукції, код виробу, назва виробу, кількість (шт.), ціна одиниці виробу , сума . В процесі друку машинограми в результаті сумісної обробки масиву оперативної інформації, довідника цін на готову продукцію і довідника кодів і назв відправниківу вибираються такі реквізити: назва відправника (з довідника кодів і назв відправників), назва виробу, ціна одиниці виробу (з довідника цін на готову продукцію) і одночасно підводяться підсумки в машинограмі при зміні коду виробу і номеру документа.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в масив довідника цін

на готову продукцію. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним

модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 10

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних моду-

лів для задачі обліку вибуття виробів по складу готової продукції .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є накладна на відвантаження готової продукції зі складу. На основі інформації цього документа формується оперативний масив здачі готової продукції. В процесі формування оперативного масиву використовується метод контролю – метод підрахунку контрольних сум. Вихідна форма “Відомість вибуття виробів по складу готової продукції” містить такі показники: склад, дата, номер документа, код виду виконання, код відправника, назва відправника, код виду продукції, код виробу, назва виробу, кількість (шт.), ціна одиниці виробу , сума . Такі реквізити відомості, як назва відправника, назва виробу, ціна одиниці виробу вибираються з довідкових масивів цін на готову продукцію та довідника кодів і назв відправників в процесі формування результатного файлу, призначеного для подальшого друку відомості вибуття виробів по с кладу готової продукції. Структура запису результатного масиву ідентична змістовому рядку машинограми.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив.

Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 11

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів одержання відомості руху виробів по складу готової продукції.

Дана задача розв’язується вперше. Для формування залишків готової про

дукції на початок періоду проводять інвентаризацію і заповнюють інвентаризаці-

йну відомість, яка служить основою формування масиву залишків готової продукції по складу на початок періоду. Контроль введення інформації про залишки продукції на складах здійснюється методом довідника. Крім того, для розв’язування задачі використовуються такі попередньо сформовані масиви інформації: 1) оперативний масив надходження готової продукції на склади; 3) оперативний масив вибуття готової продукції по складу за поточний місяць. Відомість руху виробів по складу готової продукції містить такі показники: дата, код складу, код виду виконання, код виду продукції, код продукції, назва продукції, кількість на початок звітного періоду, сума на початок звітного періоду, кількість після приходу, сума після приходу, кількість після вибуття, сума після вибуття, залишок (кількість) на кінець звітного періоду, залишок (сума) на кінець звітного періоду. Реквізит відомості - назва продукції - вибирається з довідкового масиву цін на готову продукцію в процесі друку оборотно-сальдової відомості.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в масив залишків готової продукції по складу на початок періоду. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 12

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних

модулів одержання відомості руху виробів по складу готової продукції.

Дана задача не використовує первинних документів для формування масивів інформації, а використовує такі попередньо сформовані масиви: 1) масив залишків готової продукції по складу на кінець минулого місяця, який виступає як масив із залишками готової продукції на початок поточного місяця; 2) оперативний масив надходження готової продукції на склади за поточний місяць; 3) оперативний масив вибуття готової продукції по складу за поточний місяць. Відомість руху виробів по складу готової продукції містить такі показники: дата, код складу, код виду виконання, код виду продукції, код продукції, назва продукції, кількість на початок звітного періоду, сума на початок звітного періоду, кількість після приходу, сума після приходу, кількість після вибуття, сума після вибуття, залишок (кількість) на кінець звітного періоду, залишок (сума) на кінець звітного періоду. Реквізит відомості - назва продукції - вибирається з довідкового масиву цін на готову продукцію в процесі формування результатного файлу, призначеного для подальшого друку відомості руху виробів по с кладу готової продукції. Структура запису результатного масиву ідентична змістовому рядку машинограми.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив

надходження готової продукції на склади за поточний місяць. Вихідним

документам, масивам , програмним модулям присвоїти довільні ідентифі-

катори .

Задача 13

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі нарахування заробітної плати за окладами. .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є табель обліку робочого часу. З вхідної нформації формується оперативний масив табелів обліку робочого часу. В процесі формування оперативного масиву використовується контроль методом довідника. Вихідна форма “Відомість нарахованої заробітної плати за окладами згідно табеля обліку робочого часу” містить ряд показників з довідкового масиву про працюючих (прізвище, ім’я та по батькові працівника, оклад працівника) і друкується з попередньо сформованого результатного файлу, структура якого повністю відповідає змістовому рядку вихідної машинограми . Кожен рядок машинограми містить такі дані: дата, код структурного підрозділу, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові працівника, оклад, кількість відпрацьованих годин згідно табелю обліку робочого часу, сума нарахованої заробітної плати за окладом. Підсумки в машинограмі підводяться в процесі її друку при зміні табельного номеру і коду структурного підрозділу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в довідник по працю-

ючим. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним модулям

присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 14

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних модулів для задачі нарахування заробітної плати за годинними тарифними ставками.

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є табель обліку робочого часу. З вхідної інформації формується оперативний масив табелів обліку робочого часу. В процесі формування оперативного масиву використовується контроль правильності введення табельних номерів за модулем 10. Кожен рядок вихідної машинограми “Відомість нарахованої заробітної плати за годинними тарифними ставками згідно табеля обліку робочого часу” містить такі дані: дата, код структурного підрозділу, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові працівника, годинна тарифна ставка, кількість відпрацьованих годин згідно табелю обліку робочого часу, сума нарахованої заробітної плати за годинною тарифною ставкою. В процесі друку вказаної відомості з довідника по працюючим вибираються такі реквізити, як прізвище, ім’я, по батькові, годинна тарифна ставка і одночасно підводяться підсумки при зміні табельного номеру і коду структурного підрозділу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив

табелів обліку робочого часу. Вхідним та вихідним документам, масивам ,

програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 15

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних

модулів для задачі утримання податків на доходи фізичних осіб.

Дана задача не використовує первинних документів для формування масивів інформації, а використовує масив нарахованої заробітної плати в розрізі структурних підрозділів і табельних номерів працівників. Технологічно на початку з масиву нарахованої заробітної плати формується результатний файл з порахованими утриманнями, зокрема: збір до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, внесок до Пенсійного фонду та збір до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в розрізі табельних номерів. В цей же масив доформовуються суми утриманих податків на доходи фізичних осіб, які розраховуються з суми нарахованої заробітної плати за мінусом утримань у три фонди по певному алгоритму. В процесі формування результатного файлу, який надалі використовується для друку вихідної машинограми, з довідника по працюючим вибирається прізвище, ім’я та по батькові працівника за табельним номером. Відомість нарахування податків на доходи фізичних осіб містить такі реквізити: дата, код структурного підрозділу, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові, сума нарахованої заробітної плати, збір до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, внесок до Пенсійного фонду та збір до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, сума з якої утримується податок на доходи фізичної особи, сума утриманого податку на доходи фізичної особи.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в довідковий масив

по працюючим. Вихідним документам, масивам , програмним модулям прис-

воїти довільні ідентифікатори .

Задача 16

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних

модулів для задачі нарахування на фонд заробітної плати.

Дана задача не використовує первинних документів для формування масивів інформації, а використовує масив нарахованої основної і додаткової заробітної плати в розрізі структурних підрозділів і табельних номерів працівників. Технологічно на початку з масиву нарахованої основної і додаткової заробітної плати формується результатний файл з порахованими сумами основної і додаткової заробітної плати в розрізі структурних підрозділів. Із порахованої суми за певними алгоритмами проводяться такі нарахування на весь фонд заробітної плати : відрахування у фонд пенсійного страхування; відрахування у фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням; відрахування у фонд соціального страхування на випадок безробіття; відрахування у фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. В процесі формування результатного файлу, який надалі використовується для друку вихідної машинограми, з довідника назв структурних підрозділів вибирається назва структурного підрозділу. Відомість нарахування на фонд заробітної плати містить такі реквізити: дата; код структурного підрозділу; назва структурного підрозділу; сума нарахованої заробітної плати; відрахування у фонд пенсійного страхування; відрахування у фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням; відрахування у фонд соціального страхування на випадок безробіття; відрахування у фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в масив основної і

додаткової заробітної плати. Вихідним документам, масивам , програмним мо-

дулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 17

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних моду-

лів для задачі нарахування за листками непрацездатності.

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є лікарняний листок. З вхідної інформації формується оперативний масив лікарняних листків. В процесі формування оперативного масиву використовується контроль правильності введення інформації методом довідника. Кожен рядок вихідної машинограми “Реєстр лікарняних листків” містить такі дані: дата, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові працівника, номер лікарняного, кількість годин хвороби (оплачуваних), відсоток оплати, середньогодинний заробіток (фактичний), розмір допомоги (год.), сума нарахувань по лікарняному листку. В процесі друку вказаної відомості з довідника по працюючим вибираються такі реквізити, як прізвище, ім’я, по батькові, середньогодинний заробіток(фактичний) і одночасно підводяться підсумки при зміні табельного номеру .

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив

лікарняних листків. Вхідним та вихідним документам, масивам , програмним

модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 18

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних моду-

лів для задачі нарахування преміальних.

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є відомість для нарахування преміальних . З вхідної інформації формується оперативний масив для нарахування преміальних. В процесі формування оперативного масиву використовується контроль правильності введення інформації методом довідника (на співпадіння вводимого табельного номера з відповідним табельним номером з довідника по працюючим). Вихідна машинограма “Відомість нарахування преміальних” друкується на основі попередньо сформованого результатного масиву, структура запису якого ідентична змістовому рядку друкованої форми. Кожен рядок вихідної машинограми містить такі дані: дата, код структурного підрозділу, назва структурного підрозділу, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові працівника, сума нарахованої премії. Під час формування результатного масиву для друку вихідної машинограми назва структурного підрозділу вибирається з довідника структурних підрозділів за кодом підрозділу, а прізвище, ім’я та по батькові працівника за табельним номером вибирається з довідника по працюючим.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив

для нарахування преміальних. Вхідним та вихідним документам, масивам,

програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 19

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних моду-

лів для задачі нарахування оплати за роботу в понадурочний час.

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є табель обліку робочого часу, в якому проставлена кількість годин роботи в понадурочний час і відповідний код виду оплат. З вхідної інформації формується оперативний масив . В процесі формування оперативного масиву використовується контроль правильності введення інформації методом довідника. Кожен рядок вихідної машинограми “Відомість нарахування оплати за роботу в понадурочний час” містить такі дані: дата, код структурного підрозділу, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові працівника, кількість годин роботи в понадурочний час, оклад (годинна тарифна ставка), сума нарахованої заробітної плати за роботу в понадурочний час. В процесі друку вказаної відомості з довідника по працюючим вибираються такі реквізити, як прізвище, ім’я, по батькові, оклад (годинна тарифна ставка) і одночасно підводяться підсумки при зміні табельного номеру та коду структурного підрозділу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в оперативний масив

табелів обліку робочого часу. Вхідним та вихідним документам, масивам,

програмним модулям присвоїти довільні ідентифікатори .

Задача 20

Скласти схему взаємозв"язку інформаційних масивів та програмних моду-

лів для задачі розрахунку доплати за керівництво бригадою. .

Вхідним оперативним документом для розв’язування задачі є табель обліку робочого часу, в якому проставлена кількість годин за керівництво бригадою і відповідний код виду доплат. З вхідної інформації формується оперативний масив . В процесі формування оперативного масиву використовується контроль правильності введення інформації методом довідника. Кожен рядок вихідної машинограми “Відомість нарахування доплати за керівництво бригадою” містить такі дані: дата, код структурного підрозділу, табельний номер, прізвище, ім’я, по батькові бригадира, кількість годин керівництва бригадою, тарифна ставка, сума нарахованої заробітної плати за керівництво бригадою. В процесі друку вказаної відомості з довідника по працюючим вибираються такі реквізити, як прізвище, ім’я, по батькові, тарифна ставка і одночасно підводяться підсумки при зміні табельного номеру та коду структурного підрозділу.

Передбачити внесення змін в інтерактивному режимі в довідник по пра-

цюючим. Вхідним та вихідним документам, масивам, програмним модулям

присвоїти довільні ідентифікатори .