Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
35.49 Кб
Скачать

2. Основні гідрологічні роботи на річках

Основні гідрологічні роботи як польові, так і камеральні проводять по єдиній методиці, рекомендованій методичними вказівками гідрометеорологічної служби, при цьому застосовують стандартні гідрометричні прилади. Це важливо для зіставності результатів спостережень і вимірювань, що проводяться різними експедиціями в різних районах і у різний час, а також із спостереженнями державної гідрологічної мережі. Для запису результатів спостережень і вимірювань слід застосовувати стандартні польові книжки і бланки.

2.1. Водомірні спостереження

До складу водомірних спостережень входить вимірювання рівня води, температури води і повітря, візуальні спостереження за станом річки, водною рослинністю, льодовими явищами. Установку і відкриття тимчасових гідрологічних постів роблять завчасно в кількості, визначуваній завдовжки ділянки річки і наявністю діючих постів гідрометслужби і відомчих. Програму кожного гідрологічного поста складають залежно від реальної потреби в тих або інших гідрологічних даних, при цьому керуються типовими програмами спостережень на гідрологічних постах. Якщо намічається проводити тільки водомірні спостереження, створюють пости III розряду; якщо намічається проводити також і інші гідрологічні спостереження, роблять пости II або I розряду.

Для спостережень за рівнем води пости встановлюють в місцях, де режим рівнів може мати характерні особливості, наприклад, в місцях зміни ухилу, різких змін ширини русла і долини. Крім того, пости встановлюють нижче за впадання крупних приток, а також на самих притоках. Якщо дослідження проводять для складання проекту гідротехнічної споруди, то в наміченому місці його розташування також необхідно обладнати гідрологічний пост.

При облаштуванні гідрологічних постів керуються загальними правилами їх установки. Кожен пост повинен мати два репери, основний і контрольний, і водомірні пристрої того або іншого типу.

Основний репер прив'язують подвійним нівелірним ходом IV класу до державної висотної мережі. Водомірні пристрої роблять у вигляді паль (пальовий пост) або рейок (рейковий пост). Спостереження ведуть за рівнем двічі в добу - в 8 і 20 г. При різких змінах рівня в повені і в паводки ведуть прискорені спостереження. На річках з різкими добовими коливаннями рівня (дощового і льодовикового живлення) рекомендується встановлювати самописці рівня. У необхідних випадках встановлюють телеметричні датчики з передачею інформації по дротах або по радіо.

Результати спостережень за рівнем води представляють у вигляді графіка, який складають для річного циклу. На графіку показують фази льодового режиму.

2.2. Визначення ухилів водної поверхні

При проведенні водних досліджень і досліджень визначення ухилу водної поверхні у багатьох випадках роблять за допомогою нівелювання.

Регулярні визначення ухилу водної поверхні проводять на ухильних постах, які влаштовують на гідрологічних постах.

Систематичні спостереження за ухилом водної поверхні проводять для уточнення залежності між витратами і рівнями води.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]